x

Familjen – Hele syv klassiske album samlet på ét!

Familjen – Hele syv klassiske album samlet på ét!

Billeder: Martin Torp, fra Familjens koncert på Huset i København 29. november

På Familjens MySpace profil ligger der syv album-covere under emnet ”inspiration”. GAFFAs udsendte fyldte pladetasken med disse albums og satte Familjen, aka Johan T Karlsson, stævne i en sofa i Husets Musikcafé – og bad ham sætte ord på inspirationen.

”Violator”, Depeche Mode, 1990
Johan griner: – Det her er det bedste album nogensinde! Tidløst. Man kan ikke høre, hvornår det er lavet. Pakket fra start til slut med klassiske numre og detaljer. Jeg har hørt det siden, jeg var 13-14 år – og lytter stadig til det. Det var en religiøs oplevelse for mig, da det kom. Det album er bare... ”perfect in any way”.

”Screamadelica”, Primal Scream, 1991
– Jeg elsker virkelig det her album. Det er så mærkeligt – og meget modigt. Jeg hørte først ”Higher Than The Sun” og tænkte: ”Hvad ER det her?!”. Jeg købte albummet og blev straks vild med det. Det er så ambient, det er så ”smoky”. Dansenumrene er så... langsomme. ”Sleep Inside This House” bankede sig ind i hjernen på mig. En ægte klassiker.

”Homework”, Daft Punk, 1997
Johan griner, da vi hiver denne franske klassiker op fra pladetasken. – Jeg tror, I har kigget på min MySpace! Ja, selvfølgelig har vi det. Og vi er langt fra de eneste. Familjen er et relativt nyt projekt, men numrene på MySpace er hørt i alt 242.000 gange. Johan: – Homework er det ultimative danse-album. Det er så minimalistisk, men det har også rock og pop i sig. Det skurrer og larmer. Det er vist fra 1997, men kunne sagtens være lavet for et par uger siden.

”Now what?!”, siger Johan grinende. I starten af interviewet virkede den sympatiske musiker fra Skåne faktisk lidt nervøs, men gensynet med inspirationskilderne på vinyl har løsnet op for den lidt kunstige stemning, der af og til præger et interview.

”Pills ’n’ Thrills and Bellyaches”, Happy Mondays, 1990
– Jeg forelskede mig straks i det album – pga. numre som ”Kinky Afro” og ”Step On”, Shaun Ryder er så cool på den her plade. Jeg elskede deres optræden. Ren ”madness”. I dag snøvler Shaun jo værre end Ozzy Osborne, når han snakker. Det er lidt sørgeligt. Men den her plade er så cool et vildt miks af rock og dance-genren. Produktionen er helt i top. Jeg elsker deres tromme-lyd, deres congas og house-vokaler. Hele pladen!

”Computerworld”, Kraftwerk, 1981
– Jeg kan nu bedst lide den tyske version”, siger Johan. Og sådan skal dét jo være, når man er ægte fan. – Jeg hørte det først som 13-14-årig. Den her plade ”blew my mind”. Kraftwerk er de sande pionerer, de startede vist omkring 1968 – i en tid, hvor alle spillede blues og rock. Og det er helt vildt! Pladen er tidløs – hvert track er en klassiker!

"Grand Funk", Grand Funk Railoroad, 1970
Denne sjældne rock-sag kunne vi ikke fremskaffe på hverken vinyl eller cd, men Johan siger om den: – Jeg elsker den blues, som Grand Funk spiller på denne plade. De har bare nogle fede melodier og riffs – det holder hele vejen.

”Stone Roses”, Stones, 1989
– Det er det næstbedste album nogensinde! Jeg hørte ”I Wanna Be Adored” en sommeraften i en bil på vej til Malmö – og det var religiøst. Pladen er fuld af klassiske popsange. Stone Roses startede flirten med dance-genren. De har verdens bedste trommeslager – jeg lytter til hans trommer, når jeg programmerer mine egne trommer. Og der er så meget dansemusik i bassen, at selv om du fjernede guitaren, ville musikken stadig rykke! Og lyrikken... Ian Brown er så ”cocky” – og ”witty”. Som sangskriver er han en stor inspiration for mig – han er meget subtil i sit udtryk.

”Det Snurrar I Min Skalle”, Familjen, 2007
Surprise! Efter at have gennemgået inspirationerne overrasker vi Johan med at hive hans eget debutalbum op fra tasken. Han griner – naturligvis en smule forlegen. – Hvad skal jeg sige? Den her plade ... den har alle de andre plader i sig. Ja ... Syv plader på én og samme plade! Han griner igen. – Det håber jeg virkelig, man kan høre!

Har du endnu ikke hørt Familjens musik – eller inspirationerne – start på Familjens MySpace-profil

Familjen på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA