x

Reportage: TV-2 Århus-København

Reportage: TV-2 Århus-København

Flosklen siger: at rejse er at leve, og hvis man kan leve med DSB’s ublu kaffepriser, er det danske tognet en ganske behagelig måde at blive transporteret rundt i landet på.

At de hvide IC3-vogne også kan fungere som rullende spillesteder, var det nok de færreste, der vidste. Alt, det kræver, er at sæderne rykkes ud, og Danmarks selverklærede kedeligste band installeres i den ene ende.

Hvis man skal tage de kritiske briller på, kan man indvende, at for at en sædeløs togvogn skal blive et rigtig godt spillested, bør den halve meter bagage- og hattehylde på hver side nok også fjernes, for at undgå at en stor del af publikum får hold i nakken. Ligeledes er det lidt usikre gulv næppe ideelt til koncerter, hvor folk har fået mere end en enkelt genstand under vesten – men det tjente faktisk et formål: der er ikke noget, der ryster et blandet publikum sammen som en hård opbremsning i Slagelse!

TV-2 blev på deres seneste album ”For Dig Ku’ Jeg Gøre Næsten Alt” beskyldt af de danske anmeldere for at stå i stampe, ja sågar køre musikalsk i ring. Det har måske foranlediget bandet til at gøre noget helt særligt ud af denne optakt til deres kommende Danmarksturné, for at få den til at køre på skinner, i ordets egentlige forstand.

Og det gjorde koncerten. Et par taktisk placerede højtalere gav en overraskende god lyd et sted, der normalt mest genlyder af oplysninger om næste station eller forsinkelser. Sidstnævnte var der ingen af, og frontmand Steffen Brandt gjorde et stort nummer ud af at oplyse om den præcise tidsplan for, hvilke numre der skulle være nået før ankomst til de forskellige stationer.

Ligeledes blev det nye nummer ”Randers Station” elegant ændret til ”Horsens Station” til ære for byen, der røg forbi toget i høj fart. Ellers bød koncerten på nye såvel som ældre sange, med numre som ”Popmusikerens Vise” og ”Hele Verden Fra Forstanden” som åbenlyse højdepunkter. At den tre mand store blæsersektion The Århus Horns også var blevet klemt ind i den tætpakkede togvogn, gav ekstra musikalsk spræl til den klassiske TV-2-lineup.

Allerede før vogn 31 og 32 nåede Skanderborg, et yndet TV-2-emne, havde Steffen Brandt publikum i sin hule hånd, og der var dømt fællessang på omkvædet til ”Kærligheden Overvinder Alt”. Specielt blev der sunget med på de fire første rækker, der i bedste morgensangsstil pænt sad ned på gulvet, så alle i den aflange interimistiske koncertsal kunne se. Det var her, den yngre del af publikum befandt sig, og deres tilstedeværelse kan måske tilskrives, at en del af de yderst eksklusive billetter er udloddet gennem DSBs ungdomsrabat: Wildcard-ordningen.

Blandt dem var kæresteparret Anna Maria Dyrvig og Jakob Josiassen på 18 og 17 år. Deres svar i konkurrencen blev skrevet i 11. time, bogstaveligt talt: Klokken 23 aftenen før afleveringsfristen. Her blev der dykket ned i TV-2-kanonen, og linjer fra et bredt udsnit af tekster blev flettet sammen til det konkurrencesvar, der morgenen efter blev belønnet med to togbilletter. Og selvom deres aldersgruppe næppe er den, der køber flest TV-2 plader, mente de to unge fans alligevel at bandet har en bred appel. ”Både fordi de synger på dansk, men også fordi de virker så flinke og nede på jorden” forklarede Anna Maria Dyrvig.

Trods IC3-vognens sparsomme plads, der formentlig ligger under den minimumsgrænse, der har gjort de fleste danske spillesteder røgfri, vejer DSB’s nye altomfattende rygeforbud alligevel stærkere. Det sendte en lille gruppe TV-2-fans ud på perronen i Fredericia efter lidt tiltrængt røg, imens bandet spiller nummeret ”Fald Min Engel”. Annonceringen af netop dette nummer medførte et jubelråb fra specielt én passager.

Jan Fangel har været TV-2-fan siden 1985, og han er trods sine 38 år også kommet til koncert gennem DSB Wildcard. Efter at have opdaget koncerten hos GAFFA.dk, læste han nemlig konkurrencebetingelserne grundigt igennem, og fandt ud af, at selvom det var gennem Wildcard, man kunne komme i betragtning til billetterne, var besiddelsen af et Wildcard faktisk ikke et krav for deltagelse.

Hans vindersvar til konkurrencen var en parallelkalender, med linjer og sange fra TV-2 parret med deres betydning i de forskellige perioder af hans liv. Spurgt om sine forventninger, før koncerten, svarede Jan Fangel: ”Det er jo en once in a lifetime-oplevelse, specielt når man har været fan så længe som jeg har. Jeg regner med, at de spiller noget fra den nye plade, men der skal også komme nogen hits” Specielt var der fra Jans side et ønske om at høre ”Fald Min Engel”, og det ønske blev opfyldt på Fredericia station.

Kort før Odense ringede sidste tone i ”Bag Duggede Ruder” (og det bliver de nemt, når man samler så meget udstyr og så mange entusiastiske mennesker i én togvogn) ud, og Steffen Brandt takkede på egne og bandets vegne publikum. Ved afgang fra Århus havde Steffen Brandt med beklagelse i stemmen forklaret, at dørene ikke blev åbnet, og der derfor ingen flugtmulighed var før vejs og koncertens ende. At dømme efter de mange positive tilkendegivelser, der fyldte luften, da publikum forlod toget, var de fleste nok parat til at tage turen helt til København sammen med TV-2, og sikkert også tilbage.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA