x

Hvilken dansk sangskriver har det største ordforråd?

Hvilken dansk sangskriver har det største ordforråd?

Artiklen er skrevet i samarbejde med Sara Gro

Hvordan står det egentlig til med kreativiteten i danske sangtekster? GAFFA har analyseret 30 kunstneres ordforråd i anledning af, at uge 44 er officiel Spil Dansk Uge.

“Bjørnen Bjørn er en bjørn, bjørnen Bjørn er en bjørn, og han vil gerne vinke til alle børn, for bjørnen Bjørn er en bjørn”. Du kender måske sangen fra DRs programserie Sigurds Bjørnetime, men vidste du, at Sigurd Barrett har et mere varieret sprog end flere danske popikoner?  

I år fejres den danske musik for 17. gang, og derfor har vi besluttet os for at tage pulsen på de mest populære danske kunstneres ordforråd. Med udgangspunkt i KODAs liste over de mest spillede tekstforfattere gennem tiden har vi udvalgt 30 artister. Tallene er udregnet på baggrund af 28 sange fra hver kunstner. 

Ordforrådet har vi undersøgt ved at tælle, hvor mange unikke ord, hver enkelte kunstners tekster består af. Et ord defineres som unikt, første gang det optræder hos en kunstner, herefter er det en gentagelse. I denne sammenhæng dækker unikke ord både over forskellige bøjninger af ord (sej, sejere, sejest) og forkortelser af ord (ku’, spør’, mer’). Derudover er “syngeord” som "uhh" og "åhhh", som især Rasmus Seebach er flittig bruger af, inkluderet.  

Top og bund   

C.V. Jørgensen lever i høj grad op til sit rygte som “rockpoet” med en topplacering i undersøgelsen. 33 procent af hans ord er unikke. Tættest på ham, fem procent under, står Shu-bi-dua og skråler fra en alpetop. Imens siger popstjernerne Burhan G og Rasmus Seebach uh-uh fra bunden med kun 11 procent unikke ord. Den gennemsnitlige andel af unikke ord er 20 procent, og her finder vi, ud over gamle kendinge som Lis Sørensen, Michael Falch og Anne Dorte Michelsen, børne-entertaineren Sigurd Barrett. Ordforrådet i hans tekster er altså større end både Anne Linnets, Lars H.U.G’s og L.O.C’s.  

Folk vinder over rap

Folk er den genre, hvor kunstnerne har det største ordforråd. I gennemsnit er cirka en fjerdedel af folkartisters ord unikke, hvilket egentlig giver udmærket mening. Det overrasker dog, at rap, der ellers er kendt for finurlige sproglige vendinger og masser af slang, er at finde i den modsatte ende af skalaen. Rap deler en bundplacering med pop.  

Det er ikke fordi, Ankerstjerne, Nik & Jay og L.O.C ikke giver den gas med ordene. Faktisk har de det højeste antal ord af alle kunstnere tilsammen. Til gengæld er de ikke tilsvarende kreative, eller varierende om man vil, i deres sprog. For eksempel bruger Nik & Jay ordet “baby” 160 gange. Deres unikke ord udgør altså en lav andel af det samlede antal ord.

De gyldne 70’ere  

Noget tyder på, at danske kunstnere var mere sprogligt kreative for 40 år siden, end de er i dag. Vores undersøgelse viser, at de kunstnere, der har skrevet størstedelen af analysens sangtekster i 1970’erne, har et gennemsnitligt ordforråd med 26 procent unikke ord. Ud over topscorerne C. V. Jørgensen og Shu-bi- dua finder vi også Niels Hausgaard og Gnags, der begge trækker denne kategori op.

Herefter falder gennemsnittet støt og roligt til 20 procent i 00’erne – især trukket ned af Nik & Jay ay ay. Retfærdigvis skal det dog nævnes, at både Rasmus Nøhr og Nephew gør deres for få 00’erne op i ordforrådets superliga.

Toplisten over kunstnere med flest unikke ord:

1. C.V. Jørgensen: 33 procent unikke ord

2. Shu-Bi-Dua: 28 procent

3. Rasmus Nøhr: 27 procent

4. Gnags: 26 procent

5. Nephew: 25 procent

5. Niels Hausgaard: 25 procent

7. Sebastian: 24 procent

7. Lars Lilholt: 24 procent

9. John Mogensen: 23 procent

9. Souvenirs: 23 procent

11. Kim Larsen: 22 procent

11. Johnny Madsen: 22 procent

11. Nanna: 22 procent

14. Peter Sommer: 21 procent

14. TV-2: 21 procent

14. Allan Olsen: 21 procent

17. Anne Dorte Michelsen: 20 procent

17. Lis Sørensen: 20 procent

17. Michael Falch: 20 procent

17. Sigurd Barrett: 20 procent

21. Poul Krebs: 18 procent

21. Lars H.U.G.: 18 procent

24. Bamses Venner: 17 procent

24. L.O.C.: 17 procent

27. Anne Linnet: 15 procent

27. Thomas Helmig: 15 procent

27. Ankerstjerne: 15 procent

28. Nik & Jay: 13 procent

30. Burhan G: 11 procent

30. Rasmus Seebach: 11 procent

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA