x

Dolores O'Riordan-interview anno 2007: Husmoderens retur til tourbussen

Dolores O'Riordan-interview anno 2007: Husmoderens retur til tourbussen

For at mindes The Cranberries-sangerinden Dolores O'Riordan, der døde i går, kun 46 år gammel, genbringer vi dette interview, som man første gang kunne læse i GAFFA juni 2007, hvor O'Riordan udgav sin første soloplade, Are You Listening?

LÆS OGSÅ: Cranberries-sangerinden Dolores O'Riordan er død

Hun har været ”hende fra The Cranberries” i mere end et årti. Nu skal hun stå på egne spinkle ben med en soloplade kreeret i skyggen af bleer og kødgryder. 

Noget i billedet virker forkert. Hun snakker om sit vidunderlige husmoderliv, men ligner noget andet. Hendes glatte gotiske hår – komplet modsat det lyse korte fra 1990’erne – matcher hendes let mørke makeup om øjnene, og det sorte halvvejs gennemsigtige tøj dækker en krop næsten så klejn, at Peter Schmeichels hænder kan nå rundt om taljen og Kylie kigge hende over hovedet. Der er ganske lidt velnæret husmor at spore hér.

Ikke desto mindre har det været livet for 35-årige, irske Dolores O’Riordan de seneste år.

– Jeg kunne vågne og tænke på, at jeg skulle køre børnene i skole og på, hvad jeg skulle lave til aftensmad. Ikke vågne og tænke: ”Hov, jeg står på en scene.” Det var en helt anden verden. Det var virkeligheden. Og jeg elskede det, fortæller hun.

Baggrunden har dog et dystert skær. For ud over at frontfiguren med en af 1990’ernes nemmest genkendelige stemmer ville bremse tourbussen for at bruge tid med sin mand og sine børn, tog hun beslutningen om at stoppe for en tid, fordi hendes kræftsyge svigermor fik 10 måneder at leve i. Da svigermoren døde i maj 2005, følte O’Riordan det alligevel forkert at skulle vende tilbage til The Cranberries – et band, som har solgt mere end 45 millioner plader.

– Mit liv og min måde at tænke på havde ændret sig, pointerer hun.

– Jeg havde sagt til dem, at de ikke skulle vente på mig, for jeg vidste ikke, hvornår jeg ville vende tilbage. Vi har aldrig sagt, at vi ikke vil spille sammen igen. Det var fedt at bruge 14 år af mit liv i et band som The Cranberries; vi havde vores store succeser, og vi havde det sjovt. Men jeg var begyndt at skrive selv, og når du har været i et bandforhold så længe, kan det være godt at ryste posen en gang imellem.

 

Udviklede pladen hjemme

De nye skriverier fandt også sted i hjemmet – dels i Canada, dels i Irland – hvor O’Riordan skriblede hele 30 sange om den ulykke og lykke, som nu engang omgav hende. Eksempelvis er Black Widow inspireret af svigermorens sygdom og død, Apple er om hendes mand, og førstesinglen Ordinary Day om fødslen af hendes tredje barn.

– Emnerne på pladen er meget personlige, fordi jeg har været væk fra offentlighedens øjne. Jeg var hjemme hos familien, så inspirationen kom sådan lidt fra dag til dag. Og den kom fra helt normale ting. Så sangene er ret menneskelige. Men det var sindssygt udfordrende sådan at være på egen hånd. Jeg har virkelig kunnet gøre det 100 procent personligt både i forhold til musik og tekster, pointerer hun.

Sangerinden skaffede sig dog vigtig hjælp i skikkelse af produceren Dan Brodbeck, som med sit transportable Pro Tools-udstyr også blev trukket ind O’Riordans hjemmegående flip.

– Hver tredje-fjerde måned, når jeg havde skrevet nogle sange, kom han hjem til mig og boede der, mens vi arbejdede. Det ene øjeblik kunne jeg stå og lave aftensmad og det næste være i gang med at lave musik. Det var simpelthen så rart og meget nemmere end at skulle gå i studiet og sætte alle mulige store tunge instrumenter til, fortæller hun.

Studiet blev først lejet ad et par omgange, når en håndfuld af sangene var finpudset. Så fløj O’Riordan musikere ind, fik dem til at indspille de færdigarrangerede numre – og processen gentog sig, når næste håndfuld var klar.

– Så det var en lang, men meget givende proces, for jeg fik det lige, som jeg ville, konstaterer hun om pladen, som alt i alt har været fire år undervejs.

Og med pladen parat kan O’Riordan – som en gammel cirkushest kan lugte savsmulden – pludselig mærke det gamle rockliv trække igen.

– Jeg har været på turné længere, end jeg har været hjemme, og det er stadig en vigtig del af det, jeg laver. Der er så mange forskellige kunstnere – lige meget om det er teater, musik eller cirkus – der lever som rejsende, selv om det giver nogle afsavn. Men hvis du føler, at du bliver nødt til at gøre det, du elsker, og at det er det, som driver dig, ligesom det driver mig at optræde, så bliver du nødt til at forsøge at gøre det igen.

Og så passer billedet lige pludselig lidt bedre. Hun har blot været i eksil som husmor.

 

LÆS OGSÅ: The Cranberries, U2, Irlands præsident med flere skriver mindeord om Dolores O'Riordan

 

Se musikvideoen til "Ordinary Day" fra O'Riordans første soloplade, Are You Listening? fra 2007

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA