x

Eminem til Danmark: Fem stærke sange, du måske ikke har hørt

Eminem til Danmark: Fem stærke sange, du måske ikke har hørt

Tidligere i dag kunne vi med stor begejstring berette om Eminems første koncert på dansk grund ved årets Roskilde Festival. Nu har redaktionen i anledningen taget et kig ned i arkiverne og genfundet en række af Detroit-rapperens bedste numre igennem den efterhånden lange karriere. Og han er en af få, der kan kigge tilbage på en karriere med overvældene succes. i USA blev han 00'ernes mest sælgende artist med over 250 millioner solgte albums på verdensplan. Oven i hatten har han kunnet blære sig med en Oscar-statuette samt 15 af slagsen i Grammy-afdelingen. 

At diskutere hvilket album, der har været det bedste, kan derfor være en evighedens disciplin. GAFFA har derfor valgt at tage et kig på de mere obskure projekter fra rapperens bagkatalog. Vi har af den grund kigget på nogle af de optrædener og stykker, der var offentliggjorte, før det ikoniske "Marshall Mathers" første gang var på gaden:

 

Wake up-show freestyle (1997):

Allerede to år, før "MM"-udgivelsen skulle sælge over tre millioner eksemplarer i de gyldne cd-tider, deltog en dengang ukendt Eminem i rap-konkurrencen "Rap Olympics" i Los Angeles. Under denne optræden stiftede rapperen for første gang kendskab med den sidenhen altid bistående Dr. Dre. Det er en af de tidligste videoer, der overhovedet er at finde i den offentlige tilgængelighed med Eminem. Allerede her kommer det ekstraordinære mangfoldige vokabular, lynhurtige flow og den karakteristiske mørke humor frem. De tilstedeværende i radiostudiet virker da også overvældede over rimsmeden, de lige har været vidne til. 

Bonnie & Clyde (1997):

I dag er mangen en rap-lytter velbekendt med og yderst fascineret af den førnævnte mørke humor. Da singlen "Bonnie & Clyde" fra Eminems debut-album blev udgivet, var det dog ikke dette element, der var dominerende. Sangen omhandler nemlig ekskonen, der ikke vil lade ham se deres datter Hailie. Nummeret skildrer, hvordan Eminem kører en tur med datteren, mens hendes mors lig ligger i bagagerummet. Det makabre univers blev med tiden nærmest til en stil for rapperen. I 1997 var det dog hverken set før eller velset i det hele taget, og en del påstyr fulgte netop det nummer. 

 

Macosa (1998):

Hiphop-kollektivet "The Outzidaz" havde deres ophav i New Jersey og var især kendt i undergrundsmiljøet for deres battle raps. Det her var en gruppe af MC'er, som kun respekterede en ting: at kunne levere spydige kreative svinere over en bred palet. Alene derfor giver det god mening, at Eminem var deres hyppige gæst i hans tidlige karriere. Mange af disse numre er bare ikke blevet givet til offentligt kende. "Macosa" er et af de få. Nummeret var uanset hvad et eksempel på, hvor god Eminem var omgivet af mange af hans egne idoler. Sangen får også lidt ekstra krydderi af at sample Michael Jacksons "Wanna Be Startin' Something".

 

 

Dead Wrong (1999): 

Da nummeret her blev udgivet, var Eminems karriere i fuld gang med at tage fart , og han havde efterhånden markeret sig som et unikum i branchen. På samme tid var det dog en gerning af næsten blasfemisk karakter at hoppe med på et track af den da nyligt afdøde legende Notorious B.I.G. (1972-1997).

Nummeret blev nu alligevel en smagfuld satan, hvor Slim Shady på fornemste vis komplementerer en stor rapper med sit eget unikke flow. 

 

Girls (2001)

Når man sådan stiller en Eminem-liste så kategorisk op som herværende artikel, er det på sin plads at give mulighed for at kreditere mandens eget band D12. På sangen går Eminem og resten af slænget i kødet på resten af det hvide rap-miljø. 

Eminem har ad flere omgange været i lyrisk kambolage med Kari Jaquesson, og han er ikke sky for at slænge dis-rim ud imod alle fra Snoop Dogg til Britney Spears og Michael J. Fox. Ligeledes er Detroit-knægtens spydige tunge på netop "Girls" en stor del af grunden til, at grunge-emo-gruppen Limp Bizkit aldrig rigtig blev taget seriøst igen. 

Dette var GAFFAs take på en alternativ vinkel af den lange karrieres udfoldelse. Men hvilke tracks har vi glemt, kære læsere?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA