Interview med den stærkt samfundskritiske rapper Nikoline: – Vreden er nyttig

Interview med den stærkt samfundskritiske rapper Nikoline: – Vreden er nyttig

Nikoline er vred. Hun er blandt andet utilfreds med og indigneret over den uduelighed og korruption, der præger vores magthavere, og på sange som "Tæsk til alle" og Flertallet er dumme" tager hun bladet fra munden og spyer sine utilfredsheder med samfundet, politikerne og kollegaerne ud over egne beats. Hun siger det, ingen andre tør lige for tiden, og fløjlshandskerne ligger brændt i en grøftekant et sted sammen med eventuelle broer.

– Jeg er egentlig bare en almindelig dansker, der har fået nok af et defekt demokrati, lyder det indledende fra Nikoline, da GAFFA møder hende for at få styr på, hvad den stærkt samfundskritiske rapper er for en størrelse. Ud over at være musiker med et horn i siden på tingenes tilstand er Nikoline uddannet fysiker og cand. musicae med guitar som hovedinstrument. Hun har også været medlem af bandet Swoosh og udgivet de to engelsksprogede sange "Ketchup" og "NOCMMC", der fokuserer på seksualitet. Siden har det været det danske sprog, der har været i fokus, når der skulle skydes med skarpt.

– Jeg kunne mærke, at jeg trængte til at få afløb for noget, der var helt konkret dansk i konteksten, som for eksempel DONG-salget og episoder, jeg har oplevet på Nørrebro med muslimske indvandrere, der har antastet mig på gaden, hvis jeg har gået rundt på gaden med en pige i hånden, så det var nødt til at være på dansk.

Hvis man ser på din karriere ovenfra, kan du være svær at genrebestemme…

 – Jeg har det meget med musik, som jeg har det med seksualitet. Det der med at inddele det i ”klassisk”, ”pop” og ”hiphop” virker enormt gammeldags. Jeg bevæger mig inden for den genre, der passer til det udtryk, jeg vil ud med. Lige nu er det dansk rap, men i morgen kan det være, jeg laver en ballet. Og så er jeg meget optaget af at lade det, jeg laver få en visuel dimension gennem mine videoer, som er lige så vigtige for mig som musikken og teksterne.

Se musikvideoen til "Flertallet er dumme" – artiklen fortsætter under videoen

Tomme floskler

Tror du, der er flere uduelige og korrupte politikere nu end tidligere?

– Det er svært at sige, men hyklerier herhjemme er i hvert fald vokset støt siden 70’erne. For eksempel med loven om, at du SKAL have sikkerhedssele på i bilen – den kom i 1975 – og i 90’erne gik regeljunglen helt amok.

Hvordan det?

– I begyndelsen havde vi et liberalt demokrati, hvor udgangspunktet var, at ”din frihed stopper der, hvor andres begynder”, men sidenhen har vi fået en masse adfærdsregulerende forbud og påbud, som demonstrerer, at de blå ikke er blå, og de røde ikke er røde, og fælles for dem er, at de alle forgriber sig på vores grundlovssikrede frihedsrettigheder med for eksempel sundhedsfascisme, terrorpakker og masseovervågning. Der er ikke noget at sige til, at folk mærker apatien vokse, men vreden, der ulmer nedenunder er bare så meget mere nyttig.

Hvad bunder din egen vrede i?

– I at vores demokrati ikke muliggør nogen sanktioner. Man sætter sit kryds hvert fjerde år hos nogle, der siger én ting, men gør noget andet, og det er fuldstædigt umuligt at stille dem til ansvar for det. Hvor er demokratiet henne, når vores repræsentative parlamentarisme bliver ved med at undvige sanktioner og straf i forbindelse med tjenesteforseelser og korruption? Alle andre mennesker – en læge, der har fejlet eller en ingeniør, der har bygget et bro, der er styrtet sammen – bliver stillet til ansvar for deres fejl. Bare ikke vore folkevalgte. Både medierne og politikerne er meget langt fra den virkelighed, vi andre render rundt i. Jeg savner mulighed for en mere direkte protest, og den kommer jeg så blandt andet med i min musik.

Man skal være ligeglad

Ja, og det er du jo faktisk en af de eneste, der gør. Savner du, at der er flere, der tager fat på de her emner?

– Absolut. Herhjemme er der jo nærmest kun mig og Allan Olsen lige nu. I udlandet er protesten rykket helt ind i mainstream med folk som Kendrick Lamar og den retning, Beyoncé er ved at gå i. Men der mangler virkelig meget kant herhjemme – særligt i hiphoppen. Det er enormt sjovt at se alle de wannabe-gangster-knøse rende rundt og vræle om alt fra Kongens Have til deres latterligt påtagede hårde attituder og præpubertære materialisme. Der mangler konfrontation og vrede, men det kræver nok en anderledes musikbranche end den danske, hvor alle er venner med alle. Man skal være ligeglad uden noget at miste og klar til at brænde alle sine broer. Sådan havde jeg det, og det har jeg stadigvæk. Pladeselskaberne kan bare blive ved med at lave deres boybands og julemusik – jeg går mine egne veje.

Se musikvideoen til "Tæsk til alle"

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA