x

For ti år siden solgte hun millioner – hvor er Duffy i dag?

For ti år siden solgte hun millioner – hvor er Duffy i dag?

Hun udgav det mest solgte album i Danmark i 2008, men hvor er hun i dag?

I dag er det præcis 10 år siden, den walisiske sangerinde og sangskriver Duffy udgav sit debutalbum, Rockferry. Et album, som med sin retro-orienterede soulpop blev et kæmpehit, vandt en Grammy og solgte mere end ni millioner eksemplarer verden over, med "Mercy" og "Warwick Avenue" som de største hits. Albummet blev det mest solgte i Danmark i 2008 med over 100.000 eksemplarer, foran X Factor-vinderen Martin, i dag kendt som Saveus.

I dag er Duffy nærmest glemt i musikverdenen, men hvad var det, der skete? Den korte historie er, at Duffys andet album fra 2010, Endlessly, floppede fælt rent salgsmæssigt, hvilket fik hende til at annoncere en pause fra musikverdenen, og den pause har varet stort set lige siden. Den eneste musik, Duffy har udgivet siden 2010 har været tre sange i filmen Legend fra 2015, uden den store succes.

Der kom kun én single fra Endlessly, "Well, Well, Well", som toppede på en beskeden 41. plads på den britiske hitliste, hvilket ikke er imponerende sammenlignet med "Mercy" og "Warwick", som gik henholdsvis nummer 1 og 3. I England har albummet solgt cirka 300.000 eksemplarer, hvor debuten solgte mere end to millioner. Oven på fiaskoen med Endlessly gav Duffy kun ganske få koncerter. Til gengæld kastede hun sig over skuespilfaget. Allerede i 2010 havde hun en stor birolle i filmen Patagonia, og i 2015 havde hun en birolle i filmen Legend, som hun som nævnt også bidrog med tre sange til.

Ellers har det været småt med nyheder fra Duffy, som sidste gang for alvor skabte overskrifter i oktober 2012, da der af uvisse årsager udbrød brand i hendes luksuslejlighed i London. Duffy slap heldigvis uskadt fra branden.

Det andet album fra Duffy, Endlessly, var ellers ikke så dårligt endda ifølge GAFFAs anmelder Ivan Rod, som tildelte albummet fire stjerner, det samme som han gav den storsælgende debut.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Duffy: Endlessly

Fyrede sin manager

Hvorfor gik det så galt for Duffy? Det er svært at sige, men hun skiftede sin manager Jeanette Lee ud efter udgivelsen af sit første album, og hendes anden manager Angela Becker, som hun fyrede kort efter udgivelsen af Endlessly – og som derefter sagsøgte hende – har muligvis ikke gjort sit arbejde helt så godt som forgængeren. Pladeselskabet A&M bakkede heller ikke særlig godt op om udgivelsen ved ikke at udgive flere singler fra albummet, da den første floppede.

I sin storhedstid blev Duffy ofte, til sin egen store irritation, sammenlignet med Adele og omvendt, da de to sangerinder debuterede nogenlunde samtidig og begge var inspireret af 60'ernes soulnavne – samme tradition som Amy Winehouse også dyrkede på sit ligeledes megasælgende andet album, Back to Black fra 2006. Allerede året efter udgivelsen var Winehouse dog så hæmmet af sit voldsomme stofmisbrug, at hun aflyste koncerter på stribe eller optrådte synligt påvirket, og både Adele og Duffy – Duffy hedder i øvrigt Aime Ann Duffy – kom som nogle mere sunde alternativer, da de begge albumdebuterede i begyndelsen af 2008.

Også Adeles debutalbum, 19, blev en stor succes, men i første omgang solgte Duffy faktisk flere plader end Adele. Til gengæld kørte Adele Duffy helt agterud, da hun udgav sit andet album, 21, i januar 2011. Albummet har solgt over 30 millioner eksemplarer og er dermed verdens bedst solgte i dette årtusind. Man skulle dog mene, at musikverdenen havde plads til både Adele og Duffy.

Duffy har indtil videre givet to koncerter herhjemme, på Roskilde Festivals Arena-scene i 2008 og i Falconer Salen i 2009.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Duffy, Falconer Salen, juni 2009

Duffy har ikke været online på de sociale medier siden 17. oktober 2017, hvor hun skrev, at hun ikke ville være online før efter nytår, hvor hun vil komme tilbage "med noget nyt – i en eller anden form". Vi glæder os!

 

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA