x

Slipknot-koncert aflyst grundet maskeringsforbud

Slipknot-koncert aflyst grundet maskeringsforbud

Nyheden var en aprilsnar

Mandag den 2. april offentliggør Slipknot en verdensturné, der vil følge op på deres sjette album ”6 Feet Under (Maggots and Faggots)”, som udkommer til efteråret, når sanger Corey Taylor er færdig med at turnere med sit andet band, Stone Sour. Touren skulle have bragt det populære metalband til Royal Arena i København den 2. februar 2019, men GAFFA kan nu afsløre, at koncerten er blevet aflyst i sidste øjeblik før annonceringen. Regeringens maskeringsforbud, eller tildækningsforbud, som er den officielle titel, og som ventes vedtaget i nær fremtid, er nemlig kommet på tværs af det evigt maskebærende orkester. 

– Hver gang vi holder en koncert i Royal Arena, skal den sikkerhedsgodkendes af politiet, blandt andet fordi det jo desværre er et potentielt terrormål, fortæller Heidi Degn, promotion manager fra koncertarrangøren Live Nation og fortsætter:

– I forbindelse med Slipknot-koncerten har politiet også kigget på det faktum, at Slipknot jo altid bærer masker, når de optræder. For at kunne sikkerhedsgodkende koncerten har politiet krævet, at samtlige medlemmer af bandet skal skrive under på, at de ikke vil bære masker uden for Royal Arenas matrikel, så de ikke kommer til at overtræde maskeringsforbuddet. Det har medlemmerne imidlertid ikke ønsket, fordi det bliver en del af deres shows, at de holder nogle surprise pop op-koncerter rundt om i de byer, hvor de optræder. I København var det for eksempel meningen, at de skulle give en koncert på Strøget, men det må de altså ikke, hvis de skal have masker på, og det insisterer de på. Men jeg tror også, det er en principsag for bandet. De føler, at maskeringsforbuddet er et indgreb i deres kunstneriske frihed. Det er superærgerligt, og vi har forsøgt at få Slipknot til at droppe pop op-koncerten, men det nægter de.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Koncerter har en effekt på, hvor længe vi lever

Må statuere et eksempel

GAFFA har kontaktet kommunikationschef ​Tasja Parize fra Københavns politi for at høre, hvorfor parterne ikke har kunnet finde en løsning.

Tasja Parize, hvordan har du det med, at Københavns politi nu er årsag til, at en koncert med et populært metalband, der kunne have solgt 15.000 billetter og genereret en masse omsætning i København, nu bliver aflyst? Der er vel ingen, der kan være i tvivl om, at deres masker er en del af deres show og ikke et religiøst eller politisk statement.

– Det har jeg det da dårligt med, men vi er jo nødt til at sørge for, at landets love bliver overholdt. Hvis vi gav lov til, at et band med masker pludseligt begyndte at give koncert på Strøget, kunne man forestille sig, at kvinder i burka eller niqab ville komme til koncerten og så måske lige tage en Slipknot-maske, som man jo kan købe som merchandise, på ved samme lejlighed – det må man vist godt i islam, så vidt jeg er orienteret – og dermed vise deres modstand mod vores demokrati. Man kunne også tænke sig, at folk ville begynde at demonstrere mod et eller andet iført Slipknot-masker og dermed omgå det maskeringsforbud til demonstrationer, vi har haft i mange år. Vi bliver nødt til at statuere et eksempel.

Slipknots manager Cory Brennan står helt uforstående over for det danske maskeringsforbud.

Cory Brennan, hvorfor har I valgt at aflyse koncerten i Royal Arena, I kunne jo bare have droppet pop op-koncerten på Strøget?

– Det er en principsag for os. Slipknot er et frihedselskende band, og vi vil ikke lade os begrænse af regler for, hvordan man skal gå klædt i det offentlige rum. Ikke engang Donald Trump kunne finde på at indføre et maskeringsforbud. Han har jo også udtalt, at han godt kan forstå, at kvinder i visse islamiske lande går med burka eller niqab, for så behøver de ikke bruge tid på at lægge makeup. 

Der er også maskeringsforbud i Belgien og Frankrig, vil I så heller ikke spille dér?

– Nej, vi har besluttet, at vi ikke længere vil spille i de lande.

GAFFA har også henvendt sig til manden bag maskeringsforbuddet, justitsminister Søren Pape. Han har endnu ingen kommentarer, men udtaler, at han vil tweete om sagen meget snart.  

Vil man se Slipknot på deres kommende verdensturné, kan man i stedet opleve dem i Norge, Sverige og Tyskland.

Se Slipknot fortælle om deres masker i et BBC-indslag fra 2016:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA