x

Roskllde-aktuelle FOOL: Udfordrer folks idé om, hvem de er

Roskllde-aktuelle FOOL: Udfordrer folks idé om, hvem de er

Før jeg skal interviewe den danske duo FOOL, har jeg bange anelser. De to gutter virker nemlig mega-smarte – måske ligefrem lidt arrogante? Da vi mødes over iskaffe og æggemadder med avocado på en cafe på Nørrebro, må de to drenge da også stoppe mig, da jeg spørger dem om deres fulde navne og alder:

– Vi har taget et valg om ikke at snakke for meget om personlige ting som fulde navne, vores alder og den slags, for det føler vi hurtigt kan fjerne fokus fra musikken, som jo er det, det handler om, forklarer JABS. Og det er jo ærlig snak. De to drenge bunder hver deres ingefærshot og skærer grimasser, og isen er brudt. De er da meget tilforladelige.

Kreativ kontrol

Sangeren Adrian og produceren JABS mødte hinanden en dag, hvor JABS sad og producerede en solo-ep for Waqas fra Outlandish. Men der skulle gå over et år, før de to fyre så hinanden igen:

– Jeg havde lavet forskellige ting og var nået til et punkt, hvor jeg bare var lidt træt af ting og ikke vidste, hvad der skulle ske. Og sådan havde Adrian det også. Jeg var på ferie i Grækenland og sad og snakkede med min kæreste om, hvad der skulle ske, og så kom vi til at snakke om ham Adrian, for han var jo ret vild. Et par dage efter den snak fik jeg en mail fra Adrian, griner JABS, før Adrian tager over:

– Ja, det var sygt nok! Jeg sendte bare en lille idé med mig og min akustiske guitar, og så greb JABS den bare. Så tog jeg til København.

Adrian og JABS mødtes til en gåtur for at snakke deres musikalske visioner igennem. Og det viste sig hurtigt, de var ret enige:

– Vi var på bølgelængde med det samme. Og så arbejdede vi seriøst i to år på nogle numre, før vi overhovedet udgav noget, for vi gad ikke, at der var nogen, der blandede sig, ikke noget pladeselskab eller noget. Og det er en holdning, vi stadig har. Vores kreative proces er præcis den samme som første gang, vi mødtes, forklarer JABS.

Heldigvis fandt FOOL den helt rigtige måde at komme videre med deres musik på hos Sony Music:

– Da vi blev præsenteret for vores første kontrakt, var vi ikke så glade for at låse os for meget fast, så vi fik forhandlet en kontrakt hjem, hvor vi fik indskrevet, at vi har al kreativ kontrol selv, forklarer JABS og fortsætter:

– Uanset hvad du laver, er det vigtigt at arbejde sammen med folk, du stoler på, og hvor du får det bedste ud af dem og den anden vej. Vi er ikke så glade for, hvis en tilfældig A&R-person skal fortælle os, hvor mange omkvæd der skal være i en sang.

Den kreative proces forpligter

For at vende tilbage til min frygt for, at FOOL var et par arrogante typer, spørger jeg ind til et citat, jeg har læst, hvor de to fyre udtaler, at de er kommet for at blive, og de ikke har lavet deres bedste endnu. Men hvor kommer den selvtillid fra, og så her i Jantelovens højborg, Danmark?

– Fuck janteloven. Det er jo en vej til at tro mere på sig selv, du skal jo ikke lægge skjul på, at du har gang i det rigtige i dit liv. Og hvis du bliver ved med at fortælle dig selv, at du er grim og dum, så bliver du det. Og vi har ikke lavet vores bedste endnu, og det gør vi heller aldrig. Sådan er processen, svarer Adrian. JABS supplerer:

– Det med at have høje ambitioner kan tit forveksles med arrogance. Og sådan er det jo ikke. Den kreative proces forpligter. Og vi sætter høje krav til os selv, så at det skulle være negativt kan jeg ikke forstå, det er det, jeg ser allermest op til i de kunstnere, jeg dyrker. Det med, at vi skal være jordnære, fuck det – hvis du kan noget fedt, så honour it.

De her drenge har noget på hjerte, det kan tydeligt mærkes. Men hvad er deres mission så med deres musik?

– Adrians stemme og de gode tekster skulle være den røde tråd. Men gad vide, hvad vi har lyst til om to år, eller ti år, svarer JABS, før Adrian bryder ind:

– Eller i morgen. Vi er ikke bundet fast til noget eller nogen genrer.

Arrogance er der ikke at spotte hos FOOL. Højst et ønske om at lave så fed musik som muligt. Hvornår hører vi mon mere fra dem?

– Nu har vi spillet rigtig meget live, så nu skal vi snart tilbage i studiet. Og vi har snakket om, at vi skal lave noget i slutningen af året, for nu har vi udgivet fire singler, forklarer Adrian, før JABS tager over:

– Det har været fedt at udgive enkelte tracks. ”Strapped” var så stor, så det var nærliggende at lægge noget op ad det, men vi vil ikke låse os for meget fast, vi vil gerne udfordre folks idé om, hvem vi er. Og det er ikke at sige, at vi ikke kan lave noget i stil med ”Strapped”, vi skal bare ikke være låst fast.

Hvem?

FOOL består af sangeren Adrian og produceren JABS. De to mødtes tilfældigt i studiet hos Waqas fra Outlandish i forbindelse med hans soloprojekt, som JABS producerede.

Hvad?

Fool siger selv, at de ikke er hiphop, ikke er r&b, ikke er rock og ikke er pop, men nok et sted imellem. Singlen ”Strapped” har ligget i top 50 på den danske Spotify-chart, siden den udkom i januar, hvor den tilbragte fire måneder i Top 10 og har rundet ni millioner streams og altså har platin-status. Den nyeste single ”Worry” udkom 1. juni.

Hvor?

FOOL optræder på diverse festivaler rundt omkring i landet over sommeren, blandt andet Roskilde Festival, Musik i Lejet, Smukfest og Wonderfestiwall.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA