x

Michael Jackson kunne være fyldt 60: Episoder, som ændrede karrieren

Michael Jackson kunne være fyldt 60: Episoder, som ændrede karrieren

For 60 år siden, den 29. august 1958 i Indiana, bliver Michael Joseph Jackson født. Dette markerer GAFFA med en kronologisk tidslinje. Et udpluk af de mest markante og skelsættende episoder, som ændrede Kongen af Pops musikkarriere og privatliv.

1964: 
Lille Michael kommer med i familieforetagendet Jackson Five. Gruppen, som bliver startskuddet for Jacksons imponerende musikkarriere. Efterhånden etablerer Michael sig som forsanger og frontmand for søskendegruppen. Hans første offentlige performance er med nummeret "Climb Every Mountain". Faderen Joe Jackson er den ambitiøse mand bag Jackson Five, som kører brødrene benhårdt. Allerede fra helt ung bliver Jackson en vaskeægte stjerne, og kameralinser peger alle Michaels vej, lige såvel som de vil gøre de næste 45 år.

1969: Det første Jackson Five-album bliver udgivet på det legendariske pladeselskab, Motown. Albummet går rent ind som nummer 1 på USAs album-hitliste. Hittet "I Want You Back" fra succesalbummet solgte på under seks uger hele to millioner eksemplarer. Skuespillerinden Diana Ross præsenterer Jackson Five for det amerikanske publikum under et tv-show, og efterfølgende bliver Diana det helt store forbillede for Michael. 

1972: Michael udgiver sit første soloalbum, Got To Be There, mens han stadig er en del af Jackson Five. Albummet bliver ligeledes udgivet på pladeselskabet Motown, lige såvel som de næste tre soloalbums i rækken, inden han rykker over til pladeselskabet Epic, som han underskriver kontrakt med i 1975.

1979: 
Quincy Jones producerer det første album for Michael, Off The Wall. Et album som må siges at være gennembrudsalbummet for Jacksons solokarriere, og et album som har flere fine bidragydere med, herunder Rod Temperton, Stevie Wonder og Paul McCartney. Året forinden havde Jones og Jackson mødt hinanden på filmsettet til The Wiz. Efterfølgende bliver Jones mentor for Jackson, som endelig formår at løsrive sig fra den dominerende far.

1979: Jackson falder på scenen og brækker næsen. Herefter følger en stribevis af plastikoperationer, som ikke går ubemærket hen hos alle tabloidaviserne. Interessen for Jacksons privatliv vokser mere og mere i takt med populariteten. 

1982: Jackson udgiver albummet Thriller og den berømte tilhørende musikvideo året efter. Den 14-minutter lange video får premiere på MTV, som er med til at bane vejen for lanceringen af tv-kanalen og for altid ændrer mediebilledet og musikbranchens syn på musikvideoer. Albummet er til dato det bedst sælgende nogensinde i verden, og det anslås at have solgt over 100 millioner siden dets udgivelse.

1983: Jackson optræder til Motowns 25-års jubilæum og viser samtidig sit legendariske dansetrin, Moonwalk, for første gang under nummeret "Billie Jean". Dansetrinet, som enhver teenager sidenhen ihærdigt har prøvet kræfter med. 

1984: Den velkendte reklame for Pepsi, der har castet Jackson sammen med sine brødre, optages. En vaskeægte millionaftale, hvor Michael & Co bliver betalt fem millioner dollars for deres medvirken. Uheldigvis går der på settet ild i Jacksons hår, og han får en andengradsforbrænding i ansigtet og hovedbunden. Herefter følger en endnu længere række af plastikoperationer. 

1984: På imponerende vis vinder Jackson hele otte Grammy-awards på én aften for albummet Thriller. I løbet af karrieren har han i alt været nomineret til 38 Grammy-awards og vundet 13. Samme år annoncerer Michael sin endelige udtræden af Jackson Five.

1987: Det syvende studiealbum Bad udgives, hans næstmest sælgende album. Fem singler indtager førstepladsen på Billboards Top 100.

1988: Jackson køber en grund i Californien, som sidenhen bliver den velkendte Neverland Ranch. Bopælen har døgnet rundt cirka 40 vagter for at værne om Jacksons privatliv. Hans store ønske er at kreere sin helt egen forlystelsespark med egen pariserhjul og karrusel samt en zoologiske have. 

1993: Et helt særpræget Oprah-interview har premiere, hvor man følger Jackson på tætteste hold og i hjemmet Neverland. Den kendte tv-vært får Jackson til at åbne op, idet han fortæller om hudsygdommen vitiligo, som gør, at Jackson mister pigmenter i sin hud. Her kommer han også ind på den traumatiske barndom med den benhårde og aggressive far, som familiens overhoved.

1993: En retssag kører, hvor Jackson bliver anklaget for at have misbrugt den 13-årige Jordy Chandler. Sagen skaber forsidehistorier verden over – Jackson forklarer, at han er uskyldig i sagen. Flere år senere kører der flere lignende sager. Episoder som gør, at der i en periode flyttes fokus fra Jacksons musikalske talent til hvem, Jackson er som privatperson.

1993: Popikonet optræder i pauseshowet til SuperBowl. Alene i USA ser 133 millioner hans optræden. Han træder op på scenen, står stille som en statue i mere end 80 sekunder, mens folk hujer og jubler i stor stil, hvilket viser, hvor stor en stjerne Jackson er. Publikum er ekstatiske, mens Jackson spiller numrene ”Billie Jean”, "Black or White", "Jam", "Heal The World" og støttesangen ”We Are The World", som blev skrevet med Lionel Richie i 1985. 

2001: Jackson udgiver sit sidste og 10. studiealbum, Invincible. Et album, som debuterer som nummer et i 13 lande og sælger omtrent 13 millioner eksemplarer. 

2002: Jackson står model til endnu en shitstorm, da han holder sin søn, "Blanket" Prince Michael Jackson II, ud over en hotelbalkon i Berlin. Hændelsen skaber overskrifter over hele verden, hvor mange sætter spørgsmålstegn ved Jacksons opførsel. I alt nåede Jackson at få tre børn, "Prince" Michael Joseph Jackson Junior og Paris Michael Katherine Jackson med Deborah Jeanne Rowe samt "Blanket" med en ukendt kvinde.

2009: Jackson annoncerer sin allersidste koncerttour "This Is It". Disse koncerter når dog aldrig at blive gennemført, da Kongen af Pop afgår ved døden den 25. juni i Los Angeles som følge af en utilsigtet overdosis af sovemidlet Propofyl.

Igennem årene har Jackson skabt overskrifter på både godt og ondt. Men det, som har sat det helt store aftryk, er alle albummene og hittene igennem den 46 år lange karriere. I alt er det blevet til 10 soloalbums, fem albums med Jackson Five samt fire store koncerttours, herunder tre koncerter i Danmark i henholdsvis 1992 og 1997. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA