x

GUIDE: Det skal du høre i Aarhus Festuge – meget er gratis!

GUIDE: Det skal du høre i Aarhus Festuge – meget er gratis!

Aarhus' største kulturbegivenhed står for døren med masser af oplevelser inden for samtlige kunstarter. Her er 10 musikalske begivenheder, du ikke bør gå glip af.

Headroom Festival, Godsbanen, 31. august-7. september

Headroom er resultatet af et samarbejde mellem 45 unge studerende fra Kulturentreprenør-uddannelsen, restauranten Spiselauget og Godsbanen. Festivalen består af koncerter, artist talks og aktiviteter under åben himmel i Godsbanens gårdhave, som løber af stablen fra den 31. august. Festivalen præsenterer navnene PowerSolo, Ham Den Lange og X Factors Sigmund, som i år løb med fjerdepladsen til talentshowet. Derudover vil der være flere workshops, blandt andet med Kvindemuseets pop-up museum, som skaber fokus på kvinders liv, virke og identitet igennem historien – og det hele er gratis. Rockbandet PowerSolo vil den 31. august kl. 20 skyde festivalen i gang,

Det turkise telt, Musikhushaven 31. august-9. september

Foreningen det turkise telt vender for niende år tilbage med sin folkefest. 27 koncerter er der på årets program, alle udvalgt ud fra festivalens Roots&Hybrid-profil, alle med gratis entré. De optrædende er blandt andre AddisAbabaBand (DK), Dawda Jorbateh (GM), King Ayisoba (ML), Mary Jean (DK), Total Hip Replacement (DK) og mange flere.

Ud over musikken har publikum mulighed for at nyde hjemmelavet mad fra det mellemøstlige, østeuropæiske og tyrkiske køkken samt slappe af på ægte tæpper under teltdugen og på taburetter og bænk i solen, hvis vi får glæde af den. Håbet er, at publikum i teltet både vil fordybe sig i musikken og give slip og feste med den og med hinanden.

Presseansvarlig for det turkise telt, Thomas Beyer, udtaler forud for festivalen:

”Igennem de ni år, vi har drevet det turkise telt, har målet altid været det samme; at gøre det ukendte mindre fremmed. Denne sommers festival er ingen undtagelse. I verden i dag skabes, på kryds og tværs, hele tiden nye fællesskaber og fortællinger – det ene mere eksperimenterende, kreativ og fantastisk end det andet. Musikken har en utrolig evne til at formidle disse møder på en inkluderende og medrivende facon. Derfor er den grundstenen i vores folkefest. Vi ønsker at sparke til nysgerrigheden i Aarhus og håber, at byen sammen med os vil træde med ind i nye fællesskaber.”

Cluster Square, Klostertorv, 31. august-8. september

Under Aarhus Festuge vil Klostertorvet igen i år blive forvandlet til den dansable festplads Cluster Square, hvor du kan opleve gratis koncerter med blandt andet rapperen K-phax den 1. september og soulpopduoen FOOL den 7. september.

Desuden kan aarhusianerne glæde sig til gratiskoncerter med ucpoming-kunstnerne Fleør, Klipo, BONSAI, Daniel Joy, Jonas Suni og Vincent Wood.

Seven Deadly Pearls, Musikhuset, Symfonisk Sal, 1. september

Seven Deadly Pearls tager tilskueren med på en rejse i kredsløb om sangeren, indiemusikeren og komponisten Shara Nova, der blandt andet står bag en række eksperimenterende popudgivelser under navnet My Brightest Diamond. Shara Nova og Aarhus Symfoniorkester har sammen skabt en dramatisk totaloplevelse, som trækker tråde både fra samtiden, men også bagud til Kurt Weills kabarettradition og desuden har en filmisk dimension.

Starsailor, Musikhuset, Store Sal, 1. september

Det britiske band albumdebuterede i 2001 med Love is Here, der gav dem et stort gennembrud i slipstrømmen fra Radiohead, Coldplay og Travis. Siden har de udgivet fire studiealbum, senest All This Life i 2017. Forinden dette album holdt bandet en pause og havde ikke udgivet musik i otte år. Sideløbende har bandets medlemmer haft andre projekter. Forsangeren James Walsh med det karakteristiske ekspressive stemme har blandt andet arbejdet på sit soloprojekt og udgav albummet Turning Point i 2014. 

Ujazz, VoxHall og Atlas, 1. september

Endagsfestivalen for eksperimenterende musik finder sted på VoxHall og Atlas samt en udescene den 1. september. De optrædende navne er Ghost Flute & Dice, Africana 808PolyzygoticFelines,Uruz II, Nils Økland Band, Tarawangsawelas feat. Rabih BeainiDonny McCaslin GroupLubomyr MelnykThe Bug vs. Earth og Bombino. Kunstnere, du absolut ikke får mulighed for at høre hver dag.

Stephen O’Malley, Radar, 4. september

Den amerikanske guitarist, producer og sangskriver Stephen O'Malley, kendt fra bands som Sun O)))) og Burning Witch, vil som soloartist fylde Radar med dyb avantgarde-metal, når den amerikanske guitarist, producer og sangskriver, også kendt som SOMA, besøger stedet den 4. september. 

O'Malley har siden 90'erne været med til at starte adskillige bands og har i den grad sat sit præg på drone- og doom metal-genren. Han har gennem tiden arbejdet på tværs af æstetiske platforme og har formået at overføre metalgenren ind på kunst- og performancescenen, idet han har arbejdet sammen med diverse skulptører, filmskabere, teaterfolk med videre. Han spiller også med på Sort Sols comebackalbum Stor langsom stjerne fra 2017.

Rum der Forkynder: Efterklang + B.O.X, Sankt Lukas Kirke, 5. september

Den københavnske indie-gruppe Efterklang vil sammen med det belgiske barokorekster B.O.X gå på scenen i Sankt Lukas Kirke. Repertoiret er nyskrevne sange på dansk, arrangeret for barokorkester, og Efterklang og B.O.X. vil senere i 2018 udgive et album med sangene fra koncerten.

Pede B + Aarhus Jazz Orchestra, Atlas, 6. september

En måned efter den aarhusianske festival GrimFest er afsluttet, præsenterer festivalen det, som de kalder "Danmarks Grimmeste Privatfest" på spillestedet Atlas. En koncert, som vil føles som en privatfest, når Pede B og jazzmusikerne står på scenen sammen og freestyler og fortolker Pede Bs bagkatalog under ledelse af dirigent Nikolai Bøgelund. 

Pede B har vundet MC's Fight Night tre gange i henholdsvis 2005, 2007 og 2009. Pede B's seneste albumudgivelse Sparring stammer fra 2017, og han er for tiden aktuel med singlen "Tricks", som bliver en del af det kommende album Over Askeskyen 3, der udkommer 7. september. 

Understrøm Festival, indre Aarhus, 6.-8. september

Understrøm præsenterer igen i år et alsidigt musikudbud under Aarhus Festuge med i alt 58 gratis koncerter. Fra den 6.-8. september vil tre scener i Mølleparken, Immervad og under Sankt Clements Bro invitere musikelskere til at høre navne som Marvelous Mosell, Athletic Progression, Monti, Yangze og Ecstasy in Order.

En koncert, vi ville have anbefalet, hvis den ikke var udsolgt: Thomas Helmig i godt selskab, Byparken, 30. august

Byens stolte søn åbner festugen med en stor optræden i midtbyen og lover at medbringe nye og gamle venner. De 12.000 billetter blev udsolgt på to timer, men musikken kan givetvis høres ud over hustagene i midtbyen, og man kan jo altid høre den uden for hegnet.

Læs mere på festugens hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA