x

Spot på Spot Festival: Asta Nielsen versus Struck, Tranberg, Hyhne, Jørgens

Spot på Spot Festival: Asta Nielsen versus Struck, Tranberg, Hyhne, Jørgens

Et af de mere usædvanlige indslag på årets Spot Festival er Jonas Struck, Kasper Tranberg, Mads Hyhne og P.O. Jørgens, der live fremfører deres egen musik til den klassiske Asta Nielsen-stumfilm "Mod Lyset".

Det er efterhånden 35 år siden, at stumfilmens superstjerne, danske Asta Nielsen, blev stedt til hvile under ydmyge forhold i en fællesgrav på Vestre Kirkegård i udkanten af det københavnske Vesterbro. Ironisk al den stund, at lige præcis hun var alt andet end anonym.

Asta Nielsen (1881-1972) var i tyverne det helt store hit, ikke mindst i mellemkrigstidens Tyskland, hvor hun opnåede gudindestatus og simpelthen er kendt som Die Asta. Sådan var det, til tonefilmen tog over, og den tidligere så ombejlede diva trak sig tilbage som en anden Greta Garbo og tilbragte de sidste mange år af sit lange liv på Frederiksberg i København, hvor hun følte sig glemt.

Det blev der i slutningen af 2007 rådet bod på gennem dvd- og cd-udgivelsen af Holger-Madsens (ja, den er god nok. Med affekteret bindestreg mellem fornavn og efternavn) stumfilm fra 1919, "Towards The Light" (egentlig "Mod Lyset"), hvor filmstrimlerne med divaen med de heftigt malede øjne bliver fulgt op af dramatiske og eksperimenterende toner fra nogle af de mest spændende musikere på tidens danske scene.

Jonas Struck var bagmand og guitarist i Swan Lee, men han har sin baggrund på Falster og mødte her tidligt Kasper Tranberg, som efterhånden har udviklet sig til en trompetist med internationalt ry. Sammen med basunspilleren Mads Hyhne, der i øvrigt i 2007 modtog årets Bent Jædig-pris, danner de normalt kvartetten Bugpowder med trommeslager Laust Sonne, kendt fra blandt andet D-A-D, men på dette projekt er det en af de vigtigste aktører på den danske rock- og avantgardescene, Peter Ole Jørgens, som sidder bag trommesættet. Jørgens har et generalieblad, der blandt andet omfatter Cockpit Music med Thorsten S. Høeg og hans eget band, Global Guaranty Orchestra.

Jonas Struck har siden bruddet med Pernille Rosendahl haft travlt med musik til forskellige film, ikke mindst Ole Christian Madsens "Prag" med Mads Mikkelsen og Stine Stengade i hovedrollerne, ligesom han har udgivet to album med kvartetten Bugpowder. Udgivelsen af musikken til Asta Nielsen-filmen er blevet til på initiativ fra Mads Fjelstervang og Emil Jørgensen og deres selskab WhiteOut samt Efterklangs Rasmus Stolberg, og dvd’en er blevet til i samarbejde med Nordisk Film.

Towards The Lights hjemmeside

Spot 2008's hjemmeside

Køb billet på GAFFA Billet


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA