x

Hvad superligaklubbernes musikvalg siger om dem

Hvad superligaklubbernes musikvalg siger om dem

Musik har en stor plads i den samlede sportsoplevelse. Om det er par nummer syv-hymnen til seksdagsløb-cykling eller ”Den Knaldrøde Gummibåd”, ”Boten Anna” og andre outdatede sange om sejlbåde, der knaldes af i håndboldhaller hver eneste gang, der scores. Men hvad siger musikvalget om de forskellige superligaklubber? For det er noget af en magt, de ansvarlige råder over, når de således skal vælge hvilken musik, der bliver blæst ud over de forsvarsløse fodboldtilskuere inden kampe og i pauserne. En dj med et publikum bundet på hænder og fødder.

AaB

AaB’s spillere løber altid på banen til Tina Turners ”The Best”, hvilket er det klart mest arrogante musikvalg af alle superligaklubber. Men det er også en god måde at skræmme sin modstander på. Jeg er dog lidt skuffet, da jeg bliver gjort opmærksom på, at det er flere år siden, Niarns ”Dobbelt A” har gjaldet ud af højttalerne. Måske er de blevet lidt for fine på den i Aalborg. Især nu hvor byen er at finde på New York Times' årlige liste over byer, man bør besøge. 

AC Horsens

Spillerne fra AC Horsens løber på banen til den lokale gruppe Showdowns ”Gule fra Østjylland”. Det er altid dejligt, når slagsange rent faktisk afspejler fodboldklubbens spillestil. Og i det her tilfælde er det spot on – med tanke på AC Horsens' kompromisløse og fysiske måde at spille fodbold på. Således synges der: “De Gule fra Østjylland kæmper hårdt, som ingen andre kan, fodbold med hjertet, når vi skal slås, AC Horsens det er os…” En ægte baldefejring af fightervilje og gejst.

AGF

I AGF kan man bryste sig af indløbssangen ”De hvide fra Fredensvang”, der er skrevet af selveste Thomas Helmig og Flemming ”Bamse” Jørgensen. Men også Thomas Helmigs ballade ”Malaga” skulle have en stor plads i fodbold-aarhusianernes hjerte. En afdæmpet godnatsang, der harmonerer meget godt med den fodbold, der er blevet spillet i Aarhus de seneste mange år – som når Helmig med sin genkendelige flødebollestemme synger: ”Jeg lukker mine øjne i Aarhus.”

Brøndby

I Brøndby løber man ind til Van Halens episke “Jump”. Perfekt valg! Men musikuniverset i Brøndby stikker langt dybere end det. Ja, det er næsten en uudtømmelig brønd af overraskelser. Hvis du eksempelvis lige har en time og ti minutter tilovers, kan det varmt anbefales at lytte til fanpodcasten ”Brøndbystemmer” fra den 10. september 2017. En special om en Brøndbyfan-musikgruppe(!), der går under navnet – og hold nu godt fast – Humor Bukkake Polizei. Musikalsk alsidighed, når det er bedst.

n

Esbjerg

Også i Esbjerg løber spillerne på banen til klubbens egen slagsang ”Esbjerg Blæsende” af Spar 2. Om bandnavnet henviser til spillekortet eller den lokale brugs i fiskerbyen vides ikke, men sangen har mere end 15 år på bagen. En dejlig, klassisk rockballade med fantastiske linjer som: ”Der er flere og flere, der forstår, at hvem som helst kan få sat sit hår i Sydvestjyllands vind – så strid på grund af 90 minutter plus tillægstid – her kommer Esbjerg blæsende.”

FC København

FCK’s spillertrup løber på banen til Metallicas rockhymne” Enter Sandman” fra 1991. En sang, der ifølge FCK’s eventkoordinator Thomas Gerdes skaber ægte ”gladiatorstemning” og “forbereder arenaen på kamp.” Serious business, lige dér! I Parken er der også en anden sang, der eftersigende kan få fansene i stødet. Det er, lidt overraskende, den voldsomme EDM-basker ”Tsunami”. Hvilket øjensynligt kalder på en hel del fortyndede øl og en ordentlig omgang romerlys, før man virkelig er klar til at leve sig ind i det massive basdrop? Provinsen har ringet. De vil have deres soundtrack tilbage.

FC Midtjylland

På MCH Arena, hvor FC Midtjylland holder til, bruger de klubbens titelløse slagsang som indløbssang. Lydtekniker Morten Norup uddyber: ”Musikken, som spillerne løber ind til, er egenproduceret og afspejler det udtryk, som FCM står for, nemlig ulvekrigeren. Den er med til at skabe den stemning, vi gerne vil have på stadion.” At Ulvekrigeren ifølge Norup så også holder af Coldplay, Volbeat, Avicii, Opus, Imagine Dragons, Nephew, AC/DC og Panic at the Disco giver så måske en lidt anden opfattelse af den benhårde Ulvekriger…

FC Nordsjælland

FC Nordsjælland får flest point for størst mulige overskud. De løber godt ind på banen til fremragende og krigeriske ”Welcome to the Jungle” af Guns N' Roses. Til gengæld har den musik, der ellers gjalder ud af højtalerne på stadion baggrund i modstanderholdets hjemby. En galant måde at byde udebanepublikummet velkommen på. Om det er fordi, der ofte er flere tilrejsende fans end hjemmebanepublikummer er stadig uvist. Det gode værtskab er dog i højsædet. Når Vendsyssel er gæster, kan de købe grønlangkål, og der er brunsviger til OB-kampene!

Hobro

Sjovt nok har man også i Hobro valgt, at spillerne fra i år skal løbe på banen til ”Enter Sandman” som i FC København. Jeg spurgte presse- og kommunikationsansvarlig i Hobro, Daniel Lindemann Jakobsen, hvorfor valget er faldet på netop denne sang: ”Sangen går godt i spænd med vores måde at spille på, som inkluderer hårdt arbejde og høj intensitet.” Som med AC Horsens giver det god mening, men der er altså ikke point for originaliteten, når nu man bare stjæler fra den nuværende nummer ét.

 

OB

Så har vi OB med det ambitiøse og finkulturelle musikvalg. I Odense spilles den lokale, klassiske komponist Carl Nielsens ”Sinfonia Espansiva”, når spillerne melder klar til kamp på grønsværen. Det er nok første gang i byens nyere historie, at H.C. Andersen er blevet trumfet i kulturel sammenhæng. Det er prisværdigt, hvordan der higes efter at opdrage på publikum i stedet for at spille de sange, som publikum kan skråle med på.

 

Randers

Randers løber på banen til fantastiske “Uprising” af Muse. Cadeau for det valg. Hvad der dog virkelig forekommer interessant, er sejrssangen ”Store tasker”, der er skrevet af tidligere spiller og nuværende fodboldekspert- og kommentator på TV3 Sport, Jesper Thygesen, der på skærmen ellers er notirisk kendt for at være yderst sympatisk. “Hvem var det, der vandt i dag? Det var dem fra Randers af – jaja, store tasker – jaja, store tasker.” Så kender vi byen igen.

Sønderjyske

Man kan levende forestille sig, at det må være hårdt at få varmet et råkoldt stadion i Haderslev op søndag formiddag. Kontrasten er stor, når Bon Jovis 80’er-banger ”Livin' on a Prayer” blæser ud over anlægget til spillernes indløb, mens der står en håndfuld heppende børnefamilier og pensionister.

Marketingschef i Sønderjyske Kell Haugaard uddyber, knapt så overraskende: ”Generelt spiller vi ny og ældre pop- og rockmusik, som er iørefaldende, og som medvirker til ”call to action” – altså animerer folk til at klappe.”

Vejle

I Vejle bruger de verdens mest udsuttede fodboldsang, The White Stripes' ”Seven Nation Army”-hymnen. En sang, der har trukket et uendeligt ekko af lålå efter sig siden starten af 00'erne, men til VM i 2012 eskalerede sangens popularitet til et hidtil uhørt niveau. De fleste fodboldfans, der har hørt sangen siden, har fået øjeblikkelig tinnitus og lettere kvalme. Så er Vejles slagsang ”Jyllands rubin” mere superligalun. En fantastisk retrosynth varmer i en sang, der vækker minder om introsangen til den udødelige Disney-serie “Bubbibjørnene”.

Vendsysel FF

Vendsyssel havde ikke lyst til at medvirke i denne artikel. Og de har i øvrigt heller ingen slagsang. Det virker også generelt som om, at de ikke behøver at besvære sig så meget med alt det ekstra arbejde, når de alligevel skal tilbage i første division om lidt?

Det er dog ingen hemmelighed, at Vendsyssel løber på banen til Zombie Nation – “Kernkraft 400”. En Commodore 64-inspireret trance-klassiker, som det store ungdomsmagasin Vice har kåret til ”The Biggest Sports Stadium Hit”.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA