x

DR's kulturdirektør: Derfor nedlægges P7 Mix

DR's kulturdirektør: Derfor nedlægges P7 Mix

P6 Beat og P8 Jazz lever videre for nu, men P7 MIX lukker som planlagt - og det på trods af større popularitet blandt lytterne. 

Fredag formiddag kunne kulturminister Joy Mogensen annoncere, at Danmarks Radios populære radiokanaler P6 Beat og P8 Jazz, som ellers begge stod til at skulle lukke ved udgangen af 2019, umiddelbart kører videre i hele 2020. Den efterfølgende skæbne afgøres i forbindelse med forhandlingerne om det nye medieforlig i starten af 2020. 

Nyheden har vakt stor begejstring vidt og bredt hos både vores læsere, radiokanalernes lyttere og i musikbranchen, men der er skår i glæden, for søsterkanalen P7 Mix er stadig tvunget til at stoppe sin sending, når vi rammer årsskiftet. Dermed mister popmusik og ikke mindst dansk pop en populær og seriøs formidlende stemme i Danmark. 

LÆS OGSÅ: P6 Beat og P8 Jazz fortsætter

I første halvår af 2019 havde P7 Mix i gennemsnit 490.000 ugentlige lyttere ifølge tal fra Kantar Gallup. P6 Beat havde 120.000, og P8 Jazz havde 100.000.

Direktør for Kultur i Danmarks Radio, Henrik Bo Nielsen, siger om lukningen af P7 Mix, at der fra Danmarks Radios side blandt andet er blevet truffet en beslutning på baggrund af kanalens genremæssige udtryk:

– Jeg synes, debatten om de tre kanaler klart har vist, at når man lukker kanaler, så er der også nogen, der savner dem. Alle tre kanaler har gjort det virkelig godt, og P7 Mix har en stor og trofast lytterskare. Fra politisk side har man nu givet bevilling til, at to af kanalerne kan fortsætte et år mere, og det er jeg rigtig glad for, og fortsætter.

– Når vi også selv har peget på de to kanaler (P6 Beat og P8 Jazz, red.), så er det ud fra en realistisk vurdering af, hvad der var klangbund for, og fordi de løser helt særlige opgaver i forhold til musikformidling, og de står for nogle stærke miljøer inden for alternativ rytmisk musik og jazz. Det er også her, der fra såvel politisk hold som hos brugere, musikere og organisationer har været størst fokus.

LÆS OGSÅ: P6 Beat og P8 Jazz fortsætter: Her er reaktionerne

Kulturminister Joy Mogensen understreger også over for GAFFA, at det i sidste ende er DR, der har truffet de afgørende valg:

– P6 og P8 har været DR's prioriteter at bevare, og det har vi nu sikret politisk frem til, at vi får lavet en ny mediaftale mediaftale til næste år, siger Joy Mogensen og uddyber efterfølgende begrundelserne for bevarelsen af de to alternative kanaler.

– Videreførelsen af P6 og P8 vil sikre bevarelsen af miljøerne inden for alternativ rytmisk musik og jazz frem mod forhandlingerne om en ny medieaftale. Jeg vil ikke love andet, end at et nyt medieforlig kommer til at lave om på mediedanmark. Men rock og jazz, skal vi jo have nogle, der ved noget om. Det vil give det bedste grundlag for medieforhandlingerne, at miljøerne inden for de respektive genrer ikke forsvinder inden da, siger hun.

– Det er en god nyhed for de mange dedikerede radiolyttere, som hver uge lytter til kanalerne. Samtidig er det en stor gevinst for de danske musikmiljøer, der med de to kanaler har fået nogle gode platforme, hvor nye talenter får eksponering og bliver præsenteret for et kritisk og kræsent radiopublikum. Den fødekæde skal vi værne om. Med beslutningen om at sikre videreførelsen af de to radiokanaler håber jeg, vi kan skabe ro omkring DR frem mod, at vi i foråret 2020 påbegynder forhandlingerne om den kommende medieaftale. Det arbejde ser jeg frem til, siger Joy Mogensen.

Jacob Mark fra regeringens støtteparti SF skriver følgende på Twitter om lukningen af P7 Mix.

 

De sløje udsigter for en engageret dækning af popmusik i det danske radiolandskab bekymrer blandt andet popmusiker Bryan Rice, der i fredags kommenterede ugens radionyhed med stor entusiasme på vores kanaler, og som tidligere har skrevet dette i en artikel på Altinget.dk:

"Kan nogen fortælle mig, hvorfor popmusikken røg i svinget? Helt uden videre blev P7 Mix bare pludselig ikke nævnt, på trods af, at det er en meget vellidt kanal med mange lyttere og et budget, der er mindre end for eksempel P6's og P8's. Er det her et udtryk for, at populærmusik ikke er lige så vigtigt, og måske endda ikke finkultur?"

LÆS OGSÅ: Public service var noget, vi gav til hinanden – part II

En af P7 Mix' populære værter, Sandie Westh føler sig enormt frusteret over, at hendes arbejdsplads ikke får en redningskrans kastet i hovedet, når det modsatte er tilfældet for de to øvrige kanaler. 

"P7 Mix er det eneste sted, som behandler popmusik så seriøst. Popmusikken er altid den, der er blevet spillet mest, men formidlet mindst. Hos os handler alt det, vi taler om, om musikken. Vores lyttere vil musikken uden for meget snak, der ikke handler om musikken. Derfor har P7 en enorm berettigelse. Og jeg kan ikke forstå, hvorfor man fra DR’s side ikke vælger at prioritere det", sagde hun den 28. august til journalisten.dk.

P6 Beat-radiovært Jakob Ege Hinchely har foreslået, at der oprettes en Kickstarter-indsamling for at skaffe de fire millioner kroner, det vil kræve at køre P7 Mix videre. De næste uger og måneder må vise, om der kan være håb for den populære popkanal med de engagerede værter. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA