x

Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste danske album

Redaktionen har talt: Her er årets 10 bedste danske album

GAFFAs samlede skribentstab har endnu en gang skuet tilbage på året, der gik, og i fællesskab – ved prioriteret afstemning – kåret de bedste album i ind- og udland. Musikåret 2019 har været præget af mange spændende udgivelser i alverdens genrer, og der var som sædvanlig tæt opløb om pladserne. Klik på albumtitlen for link til GAFFAs anmeldelse.

NB: Afstemningen havde deadline 1. november af hensyn til det trykte GAFFA, og derfor har plader, der udkom herefter, ikke været i betragtning.

10. Irah: Diamond Grid

Tambourhinoceros

Over to meget succesfulde år slog duoen sig fast i manges bevidsthed med Stine Grøns smukke vokal, ledsaget af Adi Zukanovic' multilagede og drømmende synth-arrangementer. Disse midler er endnu i effektiv brug, men nu med flere nuancer end tidligere og legende trommer fra fremragende Seb Rochford.

9. Barselona: Legebørn

Universal Music

Fyldt med overraskelser fra start til slut åbnes Legebørn med en flot produceret sang af strygere og Rud Aslaks strakte vokal fra den originale crooner til den nye flotte og følsomme tenor. Mange af sangene er så stærke og indbydende, at The Minds of 99 godt kan ryste i laurbærrene. Albummet emmer simpelthen af overskud fra energi til dybde til ballade og til bankende hjerter. 

8. Alex Vargas: Ego

Copenhagen Records

I løbet af året har den unge sanger og sangskriver helt bevidst kigget indad og udforsket sin egen navle i Ego-trilogien, der afsluttes med et mørktonet udspil, som er skrevet på sorgen over sin mistede storesøster sidste år. Og man må tage hatten af for Alex Vargas, der med åbne øjne har kastet sig ud i personlige blottelser. Samlet set er ep-trilogien et helstøbt værk.

7. Trentemøller: Obverse

Playground Music / In My Room

Trentemøller har tidligere været besat af at producere musik, der kan gennemføres i live-situationer. Dette album er som noget nyt i høj grad et ubegrænset studiealbum, hvor Slowdives Rachel Goswell, Giana Factorys Lisbet Fritze og Warpaints Jennylee kun er nødvendige momentære ingredienser i lange, detaljerige produktioner. Resultatet er fremragende.

6. Kippenberger: Kroen & kirken

Universal Music

Den tidligere The Floor is Made of Lava-sanger er klar med sit dansksprogede solo-debutalbum. Hans stærke, lidt drævende rockvokal fylder flot i lydbilledet, den synthrockede produktion er solid, og teksterne har bid og vid. Kroen & Kirken er et interessant og levende indspark til den danske rockscene.

5. Søren Huss: Sort og hvid til evig tid

Universal Music

Sanguniverset åbner døre på klem, hvor lyset trods alt kan komme til undsætning, samtidig med at eksistensen stadig er i spil. Det står mere end bare stærkt på den overbevisende ”Entreprenør”, hvor Søren Huss for alvor får sat en fejende flot orkestrering på melodien. Og det klæder gevaldigt hans sange, når de får fylde i udtrykket. 

4. Love Shop: Brænder boksen med smukke ting

A:larm Music

Gruppen formår stadig at indkapsle essensen af Love Shop på et album, der veksler mellem det brændbare og mere afmålte. Det er aldeles slidstærkt, når bandet bygger op i ”Til jorden kommer” med Unmacks romantiske københavnerpoesi. Derimod er det en direkte højrecut i tekst og melodi på ”Underdanmark”. Endnu et stilsikkert album.

3. Hans Philip: Forevigt

Copenhagen Records

Hans Philip har lavet ni stykker betagende, solitær søndagsmusik. Der er sange til at stirre eftertrykkeligt ud i regn mod vinduesglas og et enkelt nummer eller to til de svajende træer. Hans Philip har lavet musik som Frank Ocean, James Blake og Nils Frahm. Enkle, melankolske melodier med sikre insisterende virkemidler, der stædigt kræver din opmærksomhed.

2. Claus Hempler: Kuffert fuld af mursten

Sony Music

Ved at springe ud i det danske sprog bliver Claus Hempler nødt til at sænke paraderne. Og her går sangskriveren sandt at sige planken ud. Sangene handler nemlig om Claus Hempler, og han skriver selvbiografien uden filter og med en ferm og afmålt poetisk pen. Med eminente fraseringer, der smager på hvert et enkelt ord og ulastelige melodier er Kuffert fuld af mursten særdeles vellykket.

1. Jada: I Cry a Lot 

Universal Music

Jada bragede igennem lydmuren med sin første single “Keep Cool” i starten af 2018, og herefter er det gået rigtig stærkt for den danske sangerinde. Blandt andet vandt hun ganske uhørt P3s Talentpris i år på baggrund af kun to udgivne singler.  

Det er ikke så underligt, at Danmark faldt på halen over Jada efter udgivelsen af "Keep Cool”. Nummeret er dvælende, repetitivt, køligt og catchy på samme tid. Én af den slags numre, som ikke lyder af direkte hit-banger, men som alligevel tager én med storm og vokser sig ind under huden på én for hver eneste gennemlytning. 

Samme mønster kendetegner også de fleste af debutalbummets sange, der for alvor sætter sig fast i bevidstheden og cementerer sig stærkt efter et par ture på anlægget. Det er pop og millennium-r&b, der oftest benytter sig af få, men stærke virkemidler: groovy beat og bas, lækre kor-arrangementer og det store es i ærmet: Emilie Molsteds helt igennem fantastiske stemme.  

Jada spænder over et imponerende vokal-register. Det eksemplificeres især på fornemste vis på den svulmende ballade “Tonight”, hvor Jada både rammer de helt dybe toner i C-stykket, og de fjerlette, høje facetter i omkvædet.  

Hvis man har hørt Jada live, så ved man, at hun er én af de få artister, der rent faktisk synger bedre live end på plade. Og når man hiver sådan en kompliment op af hatten, så er vi altså at oppe og ramme ligaen med de helt store ikoner.

At Jada træder i fodsporerne af de kvindelige idoler, bliver tydeligt på nogle af albummets nyere numre. Den rendyrkede r&b-ballade “With You”, er nærmest Beyoncé-esk i sin udformning, og “Leave Me” giver klare associationer til Robyns 00’er-sound.

Jadas tekster kredser især om den svære kærlighed, men også emner som tvivl, usikkerhed, lykke, ensomhed og venskab bliver taget op. Afslutningsnummeret “Not Alone”, der er skrevet til hendes venner, som gennemgik en svær periode, fungerer som en kærlig reminder til os alle sammen. Vi står aldrig helt alene med vores problemer. For der er altid nogle, som griber os, hvis vi tør række ud. Et elegant og empatisk budskab at lukke sin plade på.  

Alt i alt har Jada leveret en fornem debut, der tør tage sig sin tid i sit eget spor og tempo. Og den står som en flot første milepæl (af forhåbentligt mange) for en ung artist, der fortjener en fortsat fremadstormende karriere. (Anmeldelse af Nanna Jenner Jensen)

Hør sangene på denne Spotify-playliste

LÆS OGSÅ: Redaktionen har talt: Her er årets 20 bedste udenlandske album


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA