x

ÅRET, DER GIK: Dem mistede vi i 2019

ÅRET, DER GIK: Dem mistede vi i 2019

Året rinder ud, og traditionen tro bringer vi en oversigt over de mest markante musikere, vi har mistet i løbet af året. Må de hvile i fred!

Ray Sawyer (f. 1. februar 1937 - d. 31. december 2018 - 81 år gammel)

Ray Sawyer, sanger i countryrock-bandet Dr Hook & the Medicine Show, var kendt for altid at optræde med cowboyhat og klap for øjet, efter at han mistede sit højre øje ved en trafikulykke i 1967. Han var primært korsanger, men var dog leadvokalist på et af gruppens mest kendte numre, "The Cover of Rolling Stone" fra 1972, en satirisk sang om, at bandet fortjente at komme på forsiden af Rolling Stone med alt det, de havde gjort, herunder tage stoffer og have masser af teenage-groupies – og det kom de så året efter.

Ray Sawyer forlod Dr. Hook i 1983 for at koncentrere sig om en solokarriere. Den kom dog ikke rigtigt i gang, og fra 1988 og frem til 2015 turnerede Sawyer med gamle Dr. Hook-sange under navnet Dr. Hook featuring Ray Sawyer med tilladelse fra Dr. Hooks primære forsanger Dennis Locorriere. I den forbindelse besøgte han Danmark adskillige gange.

Pegi Young (f. 1. december 1952 - d. 1. januar 2019 - 66 år gammel)

I musikalsk sammenhæng var sanger og sangskriver Pegi Young især kendt for at være gift med Neil Young fra 1978-2014 og sammen med ham at stifte og drive velgørenhedsorganisationen Bridge School, der hjælper børn med fysiske og psykiske handicap. Pegi og Young har børnene Ben og Amber, der er ramt af henholdsvis spastisk lammelse og epilepsi. Bridge School har siden starten i 1986 og frem til 2016 holdt årlige støttekoncerter i Mountain View, Californien, hvor en lang række store navne har spillet, blandt andre Bruce Springsteen, David Bowie og Pearl Jam. Neil Young spillede der selv hvert år, og i 2014 gjorde Pegi det også med sit band The Survivors.

Michel Legrand (f. 24. februar 1932 - d. 26. januar 2019 - 86 år gammel)

Komponisten Legrand blev født og voksede op i Paris, hvor hans far Raymond introducerede ham til komponistfaget. Han brød, meget passende, igennem med en orkestral version af Cole Porter-hittet “I Love Paris” og arbejdede senere med navne som Miles Davis og Stan Getz i USA. 

Det var dog for alvor i filmbranchen, Legrand i løbet af sin lange og glorværdige karriere satte sit præg, hvor han nåede at komponere musik til over 200 film- og tv-produktioner, og vandt tre Oscars (ud af hele 13 nomineringer), fem Grammyer og en enkelt Emmy for sit arbejde.

James Ingram (f. 16. februar 1962 - d. 29. januar 2019 - 66 år gammel)

Sangeren indledte karrieren som pianist hos blandt andre Ray Charles, inden han gik solo. Han medvirkede på Quincy Jones' 1981-album The Dude og vandt i den forbindelse en Grammy. Hans solodebutalbum udkom i 1983 og var produceret af Quincy Jones, der blandt andet er kendt for sit samarbejde med Michael Jackson. Ingram og Jones skrev sammen nummeret "P.Y.T. (Pretty Young Thing)" til Jacksons megahittende album Thriller fra 1982.

Leif Falk (f. 1940 - d. 19. februar 2019 - 78 år gammel)

Leif Falk var født og opvokset i København, men flyttede først til Randers og siden til Aarhus og blev musiklærer på Aarhus Friskole i 1965. I de følgende årtier underviste han her mange børn og unge, der senere blev kendte danske musikere, blandt andre Anne Dorte Michelsen samt medlemmer af Mek Pek Party Band, Shit og Chanel og Gnags. Falk skrev desuden en lang række sange for både børn og voksne og har udgivet flere plader, blandt andet med gruppen Splask. Hans kone Ivalo, der også var lærer på Aarhus Friskole, døde to dage senere, 79 år gammel. Falk-parret var forældre til blandt andre musikeren Mek Pek og bedsteforældre til musikeren Emil Falk (Hugo Helmig, Thomas Helmig med flere).

Jackie Shane (f. 15. maj 1940 - d. 21. februar 2019 - 78 år gammel)

Shane flyttede til Toronto, Canada i 1960’erne, hvor hun blev en succesfuld r&b- og soulsanger. Hendes version af William Bell-sangen ”Any Other Way” blev i 1963 et regionalt hit i Toronto, og efter en genudgivelse blev singlen et moderat nationalt hit i 1967.

Mark Hollis (f. 4. januar 1955 - d. 25. februar 2019 - 64 år gammel)

Sangeren og sangskriveren i det stilskabende 80’er-band Talk Talk døde efter kort tids sygdom. Talk Talk debuterede i 1982 med albummet The Party's Over og spillede på deres første to album synthpop med en gennemgående melankolsk tone, ikke mindst takket være Hollis' karakteristiske vokal. På deres tredje album, The Colour of Spring fra 1986, begyndte de at eksperimentere med flere akustiske instrumenter og kor, og albummet indeholder blandt andet deres nok mest kendte sang, "Life's What You Make It". 

Den musikalske transformation fortsatte på bandets to sidste album, Spirit of Eden fra 1988 og Laughing Stock fra 1991. Begge album indeholdt længere og mere eksperimenterende sange med inspiration fra både jazz, klassisk, rock med mere, stadig med en melankolsk undertone. Udgivelserne fik flotte anmeldelser, men solgte mindre end forgængerne, og bandet turnerede ikke med sangene, da gruppen ifølge Hollis ikke kunne genskabe den komplekse lyd ordentligt live. Mange betragter i dag pladerne som mesterværker, og de er blevet hyldet af blandt andre Radiohead, Portishead, Mogwai, Sigur Rós og Elbow.

Herefter gik gruppen i opløsning, og Mark Hollis udgav i 1998 et selvbetitlet soloalbum i ånden fra de to sidste Talk Talk-album, atter til flotte anmeldelser, men beskedne salgstal. Herefter trak han sig tilbage for at hellige sig sit familieliv. 

Andy Anderson (f. 30. januar 1951 - d. 26. februar 2019 - 68 år gammel)

Anderson var trommeslager i The Cure fra 1983 til 1984 og medvirkede på tre af deres album, singleopsamlingen Japanese Whispers (1983), studiealbummet The Top (1984) og livealbummet Concert – The Cure Live (1985). Han spillede blandt andet med på 1983-singlen "The Love Cats", der blev bandets første top 10-hit i Storbritannien.

Trommeslageren kom med i bandet, da den oprindelige trommeslager Laurence "Lol" Tolhurst skiftede til keyboards. Han spillede også med på albummet Blue Sunshine fra 1983 med The Glove, Cure-sanger Robert Smiths kortvarige sideprojekt med Siouxsie Sioux fra Siouxsie & the Banshees.

Efter sin tid i The Cure arbejdede Anderson som studiemusiker og spillede blandt andet med Iggy Pop, Peter Gabriel, Edwyn Collins, Mike Oldfield og Isaac Hayes. I de senere år udgav han solosange under aliaset AAMuzik. Anderson døde af kræft.

Hal Blaine (f. 5. februar 1929 - d. 11. marts 2019 - 90 år gammel)

Det er estimeret, at Hal Blaine er en af de mest produktive session-trommeslagere, med over 35.000 sessioner og omkring 6000 singler under bæltet, og hans musikalske kundskaber kan nydes på 150 amerikanske Top-10 hits, hvoraf 40 strøg helt til tops. Blaine samarbejdede med Frank Sinatra, Elvis, Simon & Garfunkel, The Beach Boys og mange, mange flere, blev indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2000 og fik et år før sin bortgang en Grammy Lifetime Achievement Award for sin myreflid og kunnen.

Keith Flint (f. 17. september 1969 - d. 4. marts 2019 - 49 år gammel)

Keith Flint var kendt for sin råbende vokal, sin strithårsfrisure og for sin hyperaktive, aggressive sceneperformance i The Prodigy, der fusionerede elektronisk musik med vreden og energien fra punken med stor succes. De brød for alvor igennem i midt-90'erne og var aktive op til Flints død. Bandet afsluttede en turné i Australien og New Zealand i begyndelsen af februar og havde en USA-turné i kalenderen i maj. Keith Flint døde for egen hånd.

Livslinien – telefon 70 201 201. Livslinien er en anonym telefonrådgivning samt netrådgivning for bl.a. mennesker med selvmordstanker, pårørende og efterladte. De har åbent hver dag fra kl. 11.00-4.00.

Peter Tork (f. 13. februar 1942 - d. 21. februar 2019 - 77 år gammel)

Peter Tork, hvis fulde navn var Peter Halsen Thorkelson, spillede bas og keyboard i The Monkees. Bandet blev etableret i 1965 i Los Angeles til en amerikansk tv-serie og blev flere gange omtalt som USA's svar på The Beatles.Tork udgav soloalbummet Stranger Things Have Happened i 1994, og turnerede senere med sit blues-band Shoe Suede Blues. 

Ross Lowell (f. 10. juli 1926- d. 10. januar 2019 - 92 år gammel)

Fotograf, filmskaber og opfinder Ross Lowell opfandt gaffa-tapen , fordi hans job krævede et klæbemateriale, der både var stærkt og varmeresistent. Derfor fandt han en måde at tage limen fra firmaet Johnson & Johnsons lærredstape og fastgøre det på et sølvstof, hvilket udviklede sig til den gaffatape, som musikere, roadier og filmfolk har været afhængige af siden.

Gaffatapens formelle navn er ”gaffertape”, og den generelle konsensus er, at navnet er afledt af ”en gaffer”, som er betegnelsen for den ansatte på et filmset, der er ansvarlig for opstilling af lamper. Det er desuden gaffatapens effekt, der ligger til grund for nærværende musikmagasins navn. For mere end tre årtier siden skrev medstifter Henrik Adler i første GAFFA-nummer: ”Bladet skal have samme effekt som GAFFA-tape: at få de forskellige grene af musikmiljøet til at hænge sammen.”

Dick Dale (f. 4. maj 1937 - d. 16. marts 2019 - 81 år gammel)

Guitaristen Dick Dale blev født i Boston i 1937 og navngivet Richard Monsour. Han begyndte som barn at spille først ukulele, så guitar. Hans far havde libanesiske rødder og lærte sin søn de mellemøstlige skalaer, der sammen med reverb, distortion og høj volumen blev hovedingredienser i surfrocken. Dale udviklede desuden en særlig spillestil med staccato-picking, og så spillede han på en venstrehåndsguitar med omvendt strengesætning. 

Andre Williams (f. 1. november 1936 - d. 17. marts, 2019 - 82 år gammel)

Sangeren og sangskriverens karriere begyndte i 1950’erne, hvor han fik hits med sangene ”Bacon Fat” (1956) og ”Jail Bait” (1957). I 1960’erne co-producerede han og var medforfatter til Stevie Wonder-singlen ”Thank You (For Loving Me All The Way)”, og han bidrog til at skrive klassikeren ”Shake a Tail Feather”. Gennem sin mangeårige karriere har Williams været i stald hos legendariske pladeselskaber som Chess Records og Motown samt skrevet og produceret for Ike Turner, Parliament/Funkadelic og Marvin Gaye. Andre Williams, der fik kaldenavnet ”Mr. Rhythm”, udgav sit sidste album Don’t Ever Give Up i 2016.

Scott Walker (f. 9. januar 1943 - d. 22. marts 2019 - 76 år gammel)

Noel Scott Engel blev født i Hamilton, Ohio i 1943, og i 1964 tog han kunstnernavnet Scott Walker og dannede den populære popgruppe The Walker Brothers. Bandet havde flere top 10-albums og stod blandt andet bag hitsinglerne ”The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore)” og ”Make It Easy On Yourself”. Efter den enorme succes med The Walker Brothers trak Walker sig imidlertid delvis tilbage fra scenelyset og begyndte at skabe sine egne kompositioner.

Fra 1967 til 1969 udgav han blandt andet de anmelderroste crooner-pop-album Scott 1, Scott 2, Scott 3 og Scott 4, der fremviste hans karakteristiske baryton-vokal og innovative barok-pop-lydflader. Senere, efter en gendannelse af The Walker Brothers i 70'erne, udgav han en række endnu mere eksperimenterende plader og fortsatte med at tænke alternativt musikalsk helt frem til sin død. Blandt andet udgav han i 2014 albummet Soused med doom metal-gruppen Sunn O))).

Walker er siden blevet hyldet som et avantgarde-ikon, og hans musik har inspireret kunstnere som blandt andre Radiohead, Steven Wilson, David Bowie, Jarvis Cocker og Arctic Monkeys.

Master Fatman (f. 23. september 1965 - d. 26. marts 2019 - 53 år gammel)

Master Fatman havde det borgerlige navn Morten Lindberg og voksede op i Dalum ved Odense. Han indledte karrieren i slutningen af 80'erne som sanger i bandet Master Fatman and his Freedom Fighters, som fortolkede 70'er-diskohits af blandt andre ABBA og Boney M med Fatmans karakteristiske dybe, talesyngende stemme i front. I 1991 udgav de deres første og eneste album, Hail Hail. Sideløbende sang han i punkbandet Bronson & Psykopaterne.

I 1992 debuterede Master Fatman som filminstruktør med Gay Niggers from Outer Space, og i 90'erne var han redaktør på det københavnske kultur- og livsstilsmagasin Schäfer sammen med Kim Foss, Martin Kongstad og Henrik List.

I 1995 medvirkede han i dansk melodi grand prix med "Jordisk kærlighed" – det år, Aud Wilken vandt med "Fra Mols til Skagen". Samme år var han vært i DR's kitsch-dyrkende talkshow Frank of Denmark.

Master Fatman var desuden bassist i easy listening-duoen Lindberg Hemmer Foundation, hvor han sammen med tangentspiller Dan Hemmer udgav to album i henholdsvis 1996 og 2001.

Master Fatman var kendt for sin store viden om musik, ikke mindst jazz, sydamerikansk og afrikansk musik, og i en periode var han vært på Jazzmosfæren med Master Fatman på DR P8 Jazz. Han var desuden en flittig dj.

Fra 2015 og op til sin død var han vært på Radio24syvs frankofile søndag morgen-program Croque Monsieur. Han døde af hjertestop, kun 53 år gammel.

Sanger Ranking Roger (f. 21 februar 1963 – d. 26 March 2019 - 56 år gammel)

Roger Charlely aka. Ranking Roger Roger blev født i Birmingham, England i 1963, og i 1978 var han med til at danne gruppen The Beat (kendt som The English Beat i Nordamerika), som fusionerede elementer fra ska, punk-rock, pop og new wave og blev pionerer inden for genren two-tone. Blandt deres mest kendte sange er ”Mirror in the Bathroom”, ”Stand Down Margaret” og ”Drowning”. Efter bandets første opløsning dannede Roger General Public sammen med bandkollega Dave Wakeling. Bandet udgav to studiealbums i midt-80’erne. Roger fandt sammen med The Beat i 00'erne, og så sent som i januar 2019 udgav de studiealbummet Public Confidental.

Roger har udgivet flere soloplader og har gennem sin mangeårige karriere samarbejdet med navne som Neville Stable (The Specials), Joe Strummer og Mick Jones (The Clash), Andy Growcott (Dexys Midnight Runners) og Sting.

Nipsey Hussle (f. 15. august 1985 - d. 31. marts 2019 - 33 år gammel)

Rapperen blev sammen med to andre ramt af skud søndag klokken 15.25 lokal tid, da de stod uden for en tøjbutik, Hussle ejede på Slauson Avenue i det sydlige Los Angeles. Efter skuddene faldt, flygtede en mand i bil. Nipsey Hussle, hvis rigtige navn var Ermias Asghedom, begyndte at udgive mixtapes i midten af 00'erne, men først i 2018 udsendte han sit egentlige debutalbum, Victory Lap, som blev nomineret til en Grammy i år i kategorien Best Rap Album. Albummet fik også en pæn anmeldelse i GAFFA.

Roky Erickson (f. 15. juli 1947 - d. 31. maj 2019 - 71 år gammel)

Sangeren, sangskriveren og guitaristen regnes for at være pioner inden for den psykedeliske rock. Han voksede op i Austin i delstaten Texas og var med til at grundlægge bandet 13th Floor Elevators sammen med Tommy Hall i 60'erne.

Bandet udgav debutalbummet The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators i 1966, og albummet huskes særlig for den ikoniske sang "You’re Gonna Miss Me".

Roky Erickson levede et vanskeligt liv, som er behørigt dokumenteret i 2005-dokumentarfilmen You’re Gonna Miss Me.

Han blev arresteret for besidelse af marihuana i 1969, og i et forsøg på at undgå den strenge fængselstraf på 10 år erklærede Erickson sig sindssyg i gerningsøjeblikket. Han blev i stedet dømt til at gennemgå en behandling med blandt andet elektrochok, som skulle præge resten af hans liv.

Erickson fik et comeback i midten af 00-tallet, og sommeren 2007 gav han sine første koncerter i Europa med stærke optrædener blandt andet på Roskilde og en udsolgt koncert i Royal Albert Hall i London. De følgende år spillede han flere koncerter i både København og Aarhus. Hans to sidste danske koncerter var i 2016 i Pumpehuset og på VoxHall. Året før havde han gendannet 13th Floor Elevators til en 50 års jubilæumskoncert under Levitation Festival i hjembyen Austin, Texas.

Joao Gilberto (f. 10. juni 1931 - d. 6. juli 2019 - 88 år gammel)

Gilberto blev født i Juazeiro i delstaten Bahia i 1931, voksede op som søn af en velhavende handelsmand og begyndte at spille guitar som 14-årig. Gilberto var sammen med pianisten og komponisten Antonio Carlos Jobim en af frontløberne inden for genren bossa nova, en blanding af samba og jazz. Han var især kendt for sin indspilning af Antonio Carlos Jobim-nummeret "The Girl from Ipanema" fra det millionsælgende og dobbelt Grammy-vindende album Getz/Gilberto fra 1964 med den amerikanske tenorsaxofonist Stan Getz. Foruden de to Grammyer for Getz/Gilberto-albummet blev Joao Gilberto gennem årene nomineret til yderligere seks af den prestigefulde musikpris.

Dr. John (20. november, 1941 – 6, juni, 2019 - 77 år gammel)

Sanger, sangskriver og pianist Dr. John, med det borgerlige navn Malcolm John Rebennack, startede som studiemusiker i 50'erne og pladedebuterede i eget navn i 1968.  Han udgav herefter en lang række plader med sin egen blanding af jazz, blues, soul, funk, boogie, rock med mere, alt sammen inspireret af musiklivet i hjembyen New Orleans. Han udsendte sit sidste album i 2014 og turnerede frem til 2017.

Dr. Johns seneste danske optræden var på Copenhagen Jazz Festival i 2015, hvor han fik de maksimale seks stjerner af GAFFA.Mange mindes nok Dr. Johns optræden i den Martin Scorsese-instruerede koncertfilm The Last Waltz fra 1978, som dokumenterede The Bands stjernespækkede afskedskoncert to år tidligere. Her fremførte han sin signatursang "Such a Night".

Dr. John modtog gennem årene seks Grammyer og blev optaget i Rock & Roll Hall of Fame i 2011.

Neal Casal (f. 2. november 1968 – d. 26. august 2019 - 50 år gammel)

Casal var fra 2005-2009 guitarist i Ryan Adams' hedengangne backing- og tourband The Cardinals, som gæstede Store Vega i 2006 og Falconer Salen i 2007. Derudover har han via sit arbejde i studiet samarbejdet med store navne som Willie Nelson og Shooter Jennings. Casal gjorde sig også som solo-artist med adskillige albumudgivelser under bæltet og har desuden grundlagt gruppen Circles Around the Sun, som udgav to album i henholdsvis 2015 og 2018. 

DA Pennebaker (f. 15. juli 1925 - d. 5. august 2019 - 94 år gammel)

Filminstruktøren med det fulde navn Donn Alan Pennebaker var i musiksammenhænge især berømt for den legendariske Bob Dylan-dokumentarfilm Don't Look Back fra 1967, optaget på Dylans 1965-turné i England, hans sidste akustiske tour. Filmen kommer tæt på den senere så tillukkede Dylan og er blandt andet kendt for sin åbningsscene, hvor Dylan viser en række cue cards med citater fra sangen "Subterranean Homesick Blues", mens man hører nummeret. En passage, der er blevet set som en forløber for den moderne musikvideo, et fænomen, der ellers først blev almindeligt ti år senere efter Queens succes med deres tidlige video til "Bohemian Rhapsody".

Pennebaker var også kendt for koncert- og dokumentarfilm som Monterey Pop (1968, fra festivalen året forinden), Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1979, filmet ved David Bowies sidste koncert som Ziggy Stardust i London i 1973) og 101 (1989), filmet ved en Depeche Mode-koncert i Pasadena, Californien i 1988.

David Berman (f. 4. januar 1967 - d. 7. august 2019 - 52 år gammel)

Berman var sanger og sangskriver i det amerikanske indieband Silver Jews, der var aktive fra 1989-2009. Herefter indstillede Berman musikkarrieren i adskilige år, men vendte tilbage i 2019 med projektet Purple Mountains, der udgav et meget rost album af samme navn i juli. Mindre end en måned senere tog han sit eget liv.

Daniel Johnston f. 22. januar 1961 - d. 11. september 2019 - 58 år gammel)

Den amerikanske sanger og sangskriver udgav sit første album, Songs of Pain, i 1981. Det var indspillet på en kassettebåndoptager, som Johnston sang og spillede klaver ind i, og lydkvaliteten var derfor ganske skrabet. Senere indspillede han i mere professionelle studier, men hans sange bevarede deres upolerede udtryk præget af Johnsons uskolede stemme og naivistiske tekstunivers, som gjorde ham til en kultfigur. Han udgav i alt 19 album, senest Space Ducks i 2012, et soundtrack til hans første tegneserie, der var udkommet året før.

Johnston inspirerede en lang række andre sangskrivere, ikke mindst Kurt Cobain, som adskillige gange, blandt andet til MTV Video Music Awards i 1992, var iført en T-shirt med coveret til Johnstons album Hi, How Are You fra 1983, tegnet af Johnston. I 1993 blev Johnston bedt om at lave tegningen som et vægmaleri på en pladebutik i hjembyen Austin, Texas. I 2004 var vægmaleriet i fare, da en ny ejer overtog bygningen og ville vælte muren, men efter en lokal kampagne blev planerne droppet, og vægmaleriet er forblevet intakt.

Eddie Money (f. 21. marts 1949 - d. 13. september 2019 - 70 år gammel)

Sanger Eddie Money brød igennem i 70’erne og er bedst kendt for sange som “Two Tickets To Paradise”, “Baby Hold On” og “Take Me Home Tonight”, som han lavede sammen med Ronnie Spector fra gruppen The Ronettes.

I alt udgav Eddie Money 11 album i løbet af sin karriere, hvoraf hans seneste album, Wanna Go Back, udkom i 2007. I de tidlige 00'ere havde han også en lille rolle i den amerikanske komedieserie The King of Queens

Ric Ocasek (f. 23. marts 1944 - d. 15. september 2019 - 75 år gammel)

Ric Ocasek har en lang karriere i musikverdenen bag sig. Mest kendt er han som frontmand og sangskriver i det amerikanske new wave-band The Cars. Gruppen var aktiv fra 1976-1988, er især kendt for sange som "You Might Think", "Drive" og "Hello Again" og blev indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2018. Som producer gjorde Ric Ocasek sig også bemærket for navne som Weezer, Suicide og No Doubt.

Kim Shattuck (f. 17. juli 1963 - d. 2. oktober 2019 - 56 år gammel)

Kim Shattuck begyndte sin musikalske karriere som medlem af The Pandoras, men forlod gruppen et år senere i 1990 for at danne bandet The Muffs sammen med Pandoras-medlemmet Melanie Vammen. The Muffs med Shattuck som sanger og guitarist udgav deres selvbetitlede debutalbum i 1993 og udsendte deres femte plade Really Really Happy i 2004. Efter en lang pause blev bandet gendannet i 2014, hvor de leverede deres sjette album Whoop Dee Doo. Shattuck har derudover været bassist for Pixies i en kort periode, da hun i 2013 erstattede Kim Deal og blev en del af det alternative rockband og spillede på deres Europaturné.

Ginger Baker (f. 19. august 1939 - d. 6. oktober 2019 - 80 år gammel)

Peter Edward ”Ginger” Baker blev født i det sydlige London i 1939. Som teenager begyndte han at spille trommer og fik lektioner af jazztrommeslageren Phil Seaman. Efter at have spillet i en række forskellige bands fik han sit gennembrud, da han i 1966 dannede rock/blues/hardrock/psychrock-trioen Cream med guitaristen Eric Clapton og bassisten Jack Bruce (død 2014). Bandet, hvor alle tre medlemmer sang, fik stor succes og nåede at udgive fire album, inden de gik i opløsning i 1968. I 1993 blev de optaget i Rock And Roll Hall Of Fame, i 2005 tog de på en reunion-turné, og i 2006 fik de en Grammy Lifetime Achievement.

Efter Creams opløsning fortsatte Baker og Clapton kortvarigt i Blind Faith. Baker dannede senere Ginger Baker's Air Force og udgav en række plader i eget navn. I sin lange karriere har han spillet med bands og solister som Hawkwind, Fela Kuti og Public Image Ltd. Ginger Baker var i Cream i øvrigt en af de første trommeslagere, der spillede med dobbelte stortrommer, noget, rigtig mange hardrock- og metalgrupper har brugt siden da.

Morten Stützer (f. 1962- d. 2. oktober 2019 - 57 år gammel)

Guitarist Morten Stützer var i 1982 medstifter af det stilskabende metalband Artillery, der i 1980'erne introducerede thrash-genren på den danske musikscene. Morten var bror til Michael Stützer, guitarist i Artillery. Bandet har i alt udgivet ti studiealbum og to opsamlinger, og har siden 2007 udgivet flere plader samt turneret jævnligt, med eller uden Morten. 

Paul Barrere (f. 3. juli 1948 - d. 26. oktober 2019 - 71 år gammel)

Barrere var guitarist og vokalist i boogie-rockbandet Little Feat i næsten 50 år, og har med dem været med til at udgive hele 16 studiealbum. Paul Barrere var med til at skrive flere af bandets sange, blandt andet “Skin It Back”, “Feats Don’t Fail Me Now”, “Time Loves A Hero” samt “Walkin’ All Night” fra 73’er-pladen Dixie Chicken.

Efter stifteren af Little Feat, Lowell George, døde i 1979, var bandet på pause i otte år, indtil Paul Barrere overtog rollen som Little Feats endelige sangskriver indtil bandets sidste studiealbum Rooster Rag fra 2012.

Steen Christiansen (f. 4. april 1951 - d. 29. oktober 2019 - 68 år gammel)

Steen Christiansen var guitarist i Dode & the Dodos gennem mere end 30 år og var  medkomponist på en række af gruppens største hits, heriblandt "Giv mig hvad du har", "Vågner i natten" og "Penge" og var enekomponist på andre af deres kendte sange, blandt andre "Sømand af verden" og "Pigen med det røde hår". Steen Christiansen medvirkede også på "Re-Sepp-ten" med VM-holdet i fodbold i 1986 sammen med flere andre medlemmer af bandet, blandt andre Dodo Gad.

Timi Hansen (f. 28. oktober 1958 - d. 4. november 2019 - 61 år gammel)

Timi Hansen spillede bas, først i de danske metal-pionerer Mercyful Fate fra 1981 til 1985 og 1992 til 1993, og også i det beslægtede søsterprojekt King Diamond fra 1985 til 1987. Hansen spillede med sine fingre i stedet for at gøre brug af plektre og fik sit tilnavn “Grabber” fra at spille på en Gibson G3 Grabber. 

Kaspar Vorbeck (f. 1952 - d. 2019 - 67 år gammel)

Vorbeck tog i årene 1971-1978 en mastergrad i Master of Electronic Engineering fra Danmarks Tekniske Universitet og begyndte med det samme at slå sine folder i det arhusianske musikmiljø, hvor han siden 80'erne samarbejdede med både store og mindre bands og kunstnere, professionelle såvel som amatører. Her har Vorbeck haft fingrene med i indspilninger af plader og andre lydopgaver for utallige forskellige artister, heriblandt album-mixing for TV2, Picnic, Poul Krebs og Mek Pek og har i nyere tid samarbejdet med blandt andet MC Hansen, Niels Hausgaard, Jelling Festival, Tunø Festival og Tønder Festival. Desuden var Kasper Vorbeck skribent på GAFFAs musikermagasin Soundcheck i årene 1997-2001.

Greedy Smith (f. 16. januar 1956 - 2. december 2019 - 63 år gammel)
Andrew McArthur “Greedy” Smith var vokalist, keyboardist og sangskriver i det australske new wave/pop-bandet Mental As Anything med sine medstuderende fra National Art School. Han fik tilnavnet Greedy, efter han åd 15 stykker kylling ved en optræden. Smith skrev flere af bandets største hits, inklusive “Live It Up”, som peakede som nummer tre på den engelske hitliste, efter at sange blev brugt i filmen Crocodile Dundee fra 1986. Fem uger før sin død blev Smith indlemmet i den australske Songwriters Hall of Fame. 

Juice WRLD (f. 2. december 1998 - d. 8. december 2019 - 21 år gammel)

Juice WRLD blev for alvor sat på det internationale hiphop-landkort sidste år med hittene "All Girls Are the Same" og "Lucid Dreams". Debutalbummet Goodbye & Good Riddance kom i fjor og blev fulgt op af Death Race for Love i år. Begge album gik top fem i Danmark, og sidstnævnte toppede den amerikanske hitliste. Sammen med Future udgav Juice WRLD også albummet WRLD on Drugs sidste efterår. Rapperen døde af et slagtilfælde, tilsyneladende efter at have indtaget en overdosis piller.

Marie Fredriksson (f. 30. maj 1958 - d. 9. december 2019 - 61 år gammel)

Marie Fredriksson og guitarist og primær sangskriver Per Gessle dannede Roxette i 1986. I 1989 fik de et internationalt gennembrud med "The Look" fra deres andet album, Look Sharp, og siden da har de været et verdensnavn. Bandet har haft fire nummer 1-hits i USA – "The Look", "Listen to Your Heart", "It Must Have Been Love" og "Joyride", alle fra årene 1989-1991 – og har solgt 75 millioner album. Deres seneste album er Good Karma fra 2016. Marie Fredriksson udgav også otte soloplader, fortrinsvis på svensk og med sange af både sig selv og andre, i årene 1984-2013. Roxette er næst efter ABBA det bedst sælgende skandinaviske band nogensinde. Fredriksson sov stille ind efter længere tids sygdom.

Jens Bo Jones, 1971- december 2019, 48 år gammel

Den Skanderborg-fødte trommeslager og slagtøjsspiller spillede med blandt andre Nik & Jay, Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen, Stine Bramsen og søsteren Camille Jones samt 90'er-bandet King Kane.

Allee Willis, f. 10. november 1947-24. december 2019, 72 år gammel

Den amerikanske sangskriver og art director var blandt andet med til at skrive storhits som "September" og "Boogie Wonderland" til Earth, Wind & Fire og Venner-teamet "I'll Be There for You" med The Rembrandts. I 2018 blev hun optaget i Songwriters Hall of Fame.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA