x

#FreeBritney – men fra hvad?

#FreeBritney – men fra hvad?

En verdensomspændende fanbevægelse har oversvømmet internettet med hashtagget #FreeBritney. De vil befri popikonet Britney Spears fra et årelangt værgemål opretholdt af hendes egen far. Med utallige konspirationsteorier og forundringer har de fået den mystiske sag på dagsordenen, men hvad handler den egentlig om?

Pupillerne er store, blikket manisk og kropssproget som et lille barn i en slikbutik. Vi husker alle billederne. Verdensstjernen Britney Spears er ved at barbere sig selv skaldet og markerer dermed både sit eget og karrierens sammenbrud. Hun var personificeringen af den amerikanske drøm, og nu stod hun der uden hår på hovedet. Et klaustrofobisk opbud af paparazzier, skilsmisse, rehabilitering og en forældremyndighedssag var bare noget af det, der fik bægeret til at flyde over for rullende kameraer.

Den berømte barberingsseance i en frisørsalon i L.A. bliver startskuddet til umyndiggørelsen af en af det 21. århundredes mest ikoniske performere. Den umyndiggørelse, #FreeBritney-bevægelsen sætter spørgsmålstegn ved i dag.

Året efter 2007-sammenbruddet bliver Britney Spears’ far, Jamie Spears, gjort til hendes værge. En titel, der skulle have varet et år, men som nu har stået på i 12. Formynderskab gives kun i yderst sjældne tilfælde, og til folk, der er helt ude af stand til at tage vare på sig selv, såsom personer med demens. Under værgemålet tager Jamie Spears alle beslutninger i sin datters liv. Britney Spears kan hverken stemme, køre bil eller købe så meget som en frappucino på Starbucks uden at have fået lov af sin far. Det store spørgsmål bliver derfor, hvordan den 38-årige sangerinde fortsat kan udgive plader, turnere og meget mere, mens hun eftersigende er så psykisk ustabil, at det kræver en værge. Meget tyder på, at der er modstridende interesser mellem hendes mentale helbred og den økonomi, der følger med brandet og megastjernen Britney Spears.

Artiklen fortsætter under videoen

Objekt frem for subjekt

– Vi er nødt til at passe bedre på vores musikere. De mennesker, der laver den fantastiske kunst, som er med at skabe vores samfund. Alle de fællesskaber og minder, der former vores liv. Hvorfor glemmer vi dem?

Spørgsmålet stilles af Anders Vorborg. Han er medstifter af organisationen MentalVoice, der arbejder på at skabe større fokus på mental sundhed i musikbranchen. Anders Vorborg giver det kapitalistiske syn på musik skylden for, at mental velvære ikke er på dagsordenen i branchen. 

– Det er ikke penge, der skaber penge. Det er mennesker, der skaber penge. Derfor er det også mennesker, der skal være fokus på. Musikbranchen handler, ligesom alle andre brancher, om salgstal. Forskellen er bare, at musik ikke kan reduceres til at være et produkt. Musik er først og fremmest mennesker, understreger Anders Vorborg og henviser til, at popstjernen Britney Spears allerede fra helt ung er blevet anset som et objekt i stedet for et subjekt. Et objekt, man tjener penge på. Som et tæmmet dyr sendes hun på verdensomspændende koncertturnéer uden fri vilje – ”just like a circus”.

Anders Vorborg fremhæver, at der skal ske en kulturændring i musikbranchen generelt, hvor fokus skal flyttes fra afkast til en holistisk tankegang. Det er langt mere bæredygtigt. Britney Spears er personificeringen af, hvad der kan ske, når man ikke tænker længere end cifrene på bankkontoen. Anders Vorborg fortæller, at det for mange musikere resulterer i både angst, stress og depression og hæmmer glæden ved musik. Det er noget, Søren Schou, bedre kendt som musikeren Pharfar, kan nikke genkendende til.

– Musikbranchen er indbegrebet af et kapitalistisk system. Man bruger ressourcerne, indtil de ikke længere er noget værd. Det var måske naivt at tro andet, men det ramte mig med 180 kilometer i timen. Det var tydeligt, at jeg var en pengemaskine. Jeg kunne have op til otte jobs på en uge og skulle hele tiden have det næste hit klar. Jeg var konstant presset, samtidig med at jeg følte mig alene i det, så jeg drak for at holde det ud.

Bipolare har sjældent en værge

Søren Schou er kun stjerne i Danmark, så hvordan det må være for en verdensstjerne som Britney Spears, tør han ikke tænke på. Og sammenholdt med, hvad der ellers foregik i sangerindens liv, kommer 2007-sammenbruddet ikke bag på Søren Schou.

Det gør det heller ikke på Henrik Day Poulsen, der er speciallæge i psykiatri. Han har i sin privatpraksis arbejdet med flere musikere og kunstnere samt været overlæge på en psykiatrisk afdeling. Han fortæller, at Britney Spears er diagnosticeret med den psykiske diagnose bipolar, der er en arvelig sygdom.

– Det er en sygdom, der ligger i generne, og som kan udløses af forskellige ting. Det kan blandt andet være stress, pres eller diverse former for misbrug. Alle sammen ting, der er en stor del af stjernemiljøerne.

Med andre ord er der en stor sandsynlighed for, at det pres, der fik popikonet til at bukke under i 2007, har trigget den bipolaritet, hun lever med i dag. Henrik Day Poulsen fortæller, at hvis man er bipolar og ikke får behandling, kan man gå fra dyb depression til vanvittig mani. Han fremhæver, at Britney Spears formentlig har været manisk, da hun havde sit verdensberømte sammenbrud.

– Hvis man som bipolar ikke tager medicin, kan man gøre nogle meget uoverlagte ting. Bliver man behandlet, kan man til gengæld leve et ganske stabilt liv, selvom man stadig vil være sensitiv over for visse faktorer. Noget af det værste for en bipolar er desuden søvnmangel. Det kan gøre dem yderst utilregnelige. Og hvis du er superstjerne og rejser kloden rundt for at lave shows, må der unægtelig være mange søvnforstyrrelser, fastslår Henrik Day Poulsen.

Psykiateren medgiver altså indirekte, hvad mange Britney Spears-fans frygter – at sangerinden enten er yderst medicineret eller slet ikke er så syg, at det kræver et formynderskab. Henrik Day Poulsen er også skeptisk, når det kommer til værgemålet.

– Nu kender jeg ikke fuldstændigt reglerne i USA, men i Danmark vil det næsten være utænkeligt, at en bipolar patient kommer under et værgemål. Jeg har været overlæge på en lukket psykiatrisk afdeling og kan kun huske ganske få bipolare patienter, der har haft en værge.

Ingen skal tvinges til at være popstjerne

Henrik Day Poulsen fremhæver, at et værgemål formentlig vil kunne blive relevant, hvis patienten ikke bliver behandlet korrekt eller nægter at tage sin medicin. Noget, han finder meget usandsynligt i Britney Spears’ tilfælde, idet hun har optrådt alle de år, hun har været under formynderskab.

Der skabes et mærkværdigt spændingsfelt mellem at være syg nok til at skulle være under et værgemål, men ikke at være for syg til at optræde. Dét er også noget, der undrer professionel danser og Britney Spears-fan Simon Glæsel.

– Dengang Jamie Spears fik værgemålet over sin datter, var det meningen, at det kun skulle være midlertidigt. Indtil hun kom back on track. Nu er der gået 12 år, og han ejer hende stadig. I samme periode har hun udgivet fire album, været på to verdensturnéer, lavet flere parfumer, og jeg kunne blive ved. Hvorfor bliver hun ved med at arbejde, hvis hun stadig er så syg, at hun er under formynderskab?

Simon Glæsel er sikker på, at det skyldes, megastjernen er under tvang. Han påpeger, at hun ser enormt ukomfortabel ud i sine Instagram-videoer og tror ikke, at hun har lavet dem af fri vilje. Han formoder, at de udelukkende lægges op for at holde gang i brandet Britney Spears og den dertilhørende popbiks.

– Selvom superfanen i mig ville elske at se Britney Spears på en scene igen, er det vigtigere for mig, at hun bliver et velfungerende menneske, der så vidt muligt kan bestemme over sit eget liv. Ingen skal tvinges til at være popstjerne.

Henrik Day Poulsen har i sit psykiatriske arbejde beskæftiget sig meget med tvang. Han sammenligner Britney Spears’ formynderskab med netop det.

- Ligesom patienter, vi tvangsindlagde eller lagde i bælte, så er det et overgreb. At være under et værgemål må være voldsomt ubehageligt. Mange kommer sig aldrig over det. Det påvirker hele din selvopfattelse. Og for en som Britney Spears, hvis funktionsniveau er så godt, at hun kan have en hverdag, hvor hun stadig optræder, er det kun et endnu større overgreb. Med det forbehold, at jeg aldrig har mødt hende, tyder det på, at det formynderskab skal ophøre.

Sagen havner dermed i et etisk krydsfelt. På den ene side bidrager værgemålets tvang til at fastholde Britney Spears i sin sygdom, på den anden side opretholder det også en vis kontrol med hendes mentale helbred. Endnu engang står vi tilbage med massiv undren over, hvad der egentlig er bedst for den popkulturelle legende.

Showbiz er en bitch

Man kan fundere over, hvad der kunne være gjort anderledes. Berømmelse er ifølge Henrik Day Poulsen altid et enormt pres, og det kræver, at man er psykisk veludrustet. Det kan Simon Glæsel som professionel danser også genkende.

– Nu har jeg ikke 100 paparazzier løbende efter mig, men generelt i showbiz bliver man hele tiden målt og vejet. Man er sjældent bedre end sin sidste performance, og har man ikke de rigtige mennesker omkring sig, kan det virkelig gå galt. Man ser mange dø af det, og det tror jeg desværre også kunne blive Britney Spears’ skæbne.

Med cocktailen af en svær branche, verdensberømmelse og psykisk sygdom er det næsten dømt til at gå galt. Og vi sidder da også klar med popcornene, når det gør.

– Folk kan godt lide at se artister brænde. Det føles mere ægte, fortæller Søren Schou og fremhæver, at det er en gængs mekanisme i branchen at lade kunstnere stå i flammer.

Den slags opmærksomhed kan øge salgstallene og derfor fastholde artister i problemer. Der ventes altid spændt på den næste revne i lakken. Så selvom showbusiness er showbusiness, bør omverdenen spørge sig selv, hvor stor en del af skylden de bærer – direkte som indirekte.

Britney A/S

Selvom Britney Spears på grund af sin genetisk betingede psykiske sygdom har haft dårligere forudsætninger for at klare livet som verdensstjerne, mener Anders Vorborg fra MentalVoice stadig, at forebyggelse kunne have gjort en forskel.

– Nu ved vi ikke, hvordan Britney Spears er blevet forberedt på livet som musiker, men man kan med fordel styrke musikernes mentale fundament fra starten. Og igen er det vigtigt, at det er dem som mennesker, der fokuseres på og ikke dem som et produkt. Man skal passe på dem og være opmærksom på deres handlinger. Var nogle af de ting, Britney Spears gjorde inden sit sammenbrud et råb om hjælp? Var hun egentlig okay?

Til trods for, at Anders Vorborg advokerer for, at man ikke skal gøre popstjerner til produkter, er han ikke blind over for deres virksomhedsmæssige aspekt.

– Hvis man ser en virksomhed i en person, er man også nødt til at se på, hvordan ens virksomhed skal fungere. Ligesom man ville gøre det i erhvervslivet. Den skal have et fundament, så den kan klare de udfordringer, der måtte komme. Det glemmer vi tit, når vi har med mennesker at gøre, og det er hverken langsigtet eller bæredygtigt.

Siden Britney Spears’ meltdown i 2007 har Britney A/S været på konkursens rand. Ikke finansielt, da værgemålet har sørget for at holde virksomheden oppe med likvider bestående af plader, verdensturnéer, parfumer samt social kontrol og medicin. Men virksomhedens værdi, Britney Spears selv, kører uden tvivl på pumperne. Det afspejles tydeligt i hendes musik og shows, der de seneste 12 år kun er blevet dårligere og dårligere. Hun beskyldes for at virke fraværende og ugidelig. Som om glæden er forsvundet. Noget, der lyder meget sandsynligt, hvis det ikke foregår af lyst, men af tvang og for penge, hun ikke engang selv har adgang til.

Sagen lige nu

Tilbage står man, som så mange andre, med spørgsmålet om, hvorvidt Britney Spears nogensinde bliver fri. Om end det lykkedes hende at frigøre sig fra sin far, vil hun stadig ikke bestemme over sit eget liv. Ikke kun på grund af et nyt formynderskab, men især i kraft af hvem hun er. Britney Spears vil stadig være fastlåst til sin psykiske sygdom, titlen som en af tidens største popsangerinder og rollen som kapitalistisk guldmine, ”så længe lager haves”. Det er ikke frihed. Essensen i #FreeBritney-sagen står dog stadig hen i det uvisse: Det vides ikke, om Jamie Spears har gjort sin datter til et produkt i et egoistisk økonomisk spil, eller om han faktisk har reddet hende fra sig selv. Mon ikke svaret findes et sted midt imellem.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at sagen om Britney Spears er kompliceret. Stjernestatus, millionformue, psykisk sygdom, skandalepresse, familie og formynderskab. Komponenterne er mange, og vi ved endnu ikke med sikkerhed, hvordan tingene præcis hænger sammen. Men måske gør vi snart. I starten af september 2020 ansøgte Britney Spears nemlig om at åbne retssagen om værgemålet for offentligheden. Sangerindens advokat beskriver det som en håndsrækning til hendes fans og #FreeBritney-bevægelsen, hvis støtte Britney Spears er meget taknemmelig for. Advokaten forklarer desuden, at popstjernen er imod farens kamp for at holde retssagen for lukkede døre, da hun ikke ønsker, den skal forblive en familiehemmelighed. Med andre ord er der lagt op til, at konspirationsteorierne snart kan lægges i graven, og vi kan nærme os sandheden om den obskure sag om et af klodens allervigtigste popidoler. Næste retsmøde om Britney Spears’ formynderskab foregår den 14. oktober.

Denne artikel er færdiggjort i starten af september 2020. For flere detaljer om sagen kan du med fordel følge @lawersforbritney og @freebritneyla

LÆS OGSÅ:Britney Spears’ far kalder #FreeBritney-bevægelsen for “en joke”

Tidslinje - Britney Spears fra 2007-2020

2007: Efter at være kommet ud fra et afvænningscenter for stofmisbrug barberer Britney Spears sig skaldet og får en tatovering. Et par dage efter angriber hun en paparazzibil med en paraply. Alt sammen i verdenspressen påsyn. De efterfølgende måneder er hun inde og ude af diverse behandlingssteder. Det er også i 2007, at sangerinden udgiver albummet Blackout (apropos) og giver den sagnomspundne, men meget kritiserede optræden til MTV’s VMA med hittet ”Gimme More”. Popstjernen når også at lancere sin tredje parfume i 2007, hvilket fortsætter som en årlig begivenhed indtil den dag i dag.

2008: Britney Spears gennemgår en omfattende psykiatrisk vurdering, hvorefter det konkluderes, at hun skal under et midlertidigt formynderskab. Megastjernens far, Jamie Spears, gøres til værge. Senere samme år sker to skelsættende ting: Det ikke-frivillige værgemål bliver permanent, og Britney Spears udgiver albummet Circus. Britney Spears’ far er fortsat værge, men ejendomsadministratoren Andrew Wallet udnævnes som medværge.

2009: Britney Spears er på verdensturné med Circus. Det siges, at sangerinden allerede på dette tidspunkt sætter sig imod formynderskabet, men at Jamie Spears bruger hendes ret til at se sine børn som våben i kampen om værgemålets berettigelse.

2010-2012: Britney Spears udgiver albummet Femme Fatale og turnerer med selv samme. Hun bliver desuden dommer i amerikansk X Factor. Privat bliver popstjernen forlovet med Jason Trawick, der er en del af hendes management team. Jason Trawick bliver udpeget som medværge over Britneys Spears’ privatliv. Parret når dog at splitte op, inden de bliver gift, og Jamie Spears er igen manden med den primære kontrol over sangerindens liv.

2013: Britney Spears udgiver sit ottende studiealbum Britney Jean, hvor singlen ”Work Bitch” er den mest velkendte. Pladen bliver sablet ned af anmeldere kloden over, og nogle sår sågar tvivl om, hvorvidt det er Britney Spears, selv der synger på alle numre. 2013 bliver desuden det sidste år som X Factor-dommer.

2014-2017: I de sidste dage af 2013 starter sangerinden sit populære residency i Las Vegas. Showet Piece of Me bliver forlænget flere gange og ender med at spille i fire år. I samme årrække vinder popikonet den ærefulde Millennium Award til Billboard Awards, lancerer en undertøjskollektion og udgiver sit niende album Glory. Under musikvideooptagelsen til Glorys ”Slumber Party” møder Britney Spears sin nuværende kæreste Sam Asghari.

2018-2019: Sangerinden afslører, at hun skal have endnu et Las Vegas residency: Domination med start i februar 2019. Britney Spears aflyser dog showsene i begyndelsen af 2019 med forklaringen om, at hendes far er blevet meget syg. Popstjernen er efterfølgende som sunket i jorden, men det er senere blevet afsløret, at hendes far havde tvangsindlagt hende på et psykiatrisk behandlingssted som reaktion på, at hun ikke ville tage sin medicin. Det viser sig samtidig, at advokaten Andrew Wallet har opsagt sin titel som medværge til Britney Spears, hvorfor Jamie Spears nu er den eneste værge. Grundet Jamie Spears’ sygdom og konflikten mellem de to har Jodi Montgomery imidlertid været Britney Spears’ professionelle værge siden september 2019. Jodi Montgomery har tidligere fungeret som sangerindens care manager.

2020: Britney Spears’ bror Bryan afslører i podcasten ”Britney’s Gram”, at det altid har været hans søsters ønske at komme fri fra formynderskabet, hvorimod faren fastholder, at værgemålet har været det bedste for familien. Det bliver også afsløret, at Britney Spears’ søster, Jamie Lynn Spears, er kurator for storesøsterens formue. I februar åbner der et pop-up-museum for sangerinden i Las Vegas. The Zone-museet skulle dog eftersigende være Jamie Spears’ værk og ikke Britney Spears’ selv.

Den 19. august går Britney Spears i retten for permanent at få ophævet sin fars rolle som værge. Britney Spears ansøger i stedet om et frivilligt formynderskab og foreslår, at det skal varetages af Bessemer Trust Company of California, N.A. Imens retssagen står på, bliver Jodi Montgomerys midlertidige værgemål forlænget til februar 2021. I starten af september ansøger Britney Spears om at åbne retssagen for offentligheden, således at hendes fans kan følge med. Næste retsmøde i sagen om Britney Spears’ formynderskab foregår den 14. oktober 2020.

Hvad er #FreeBritney?

  • Frasen blev brugt første gang i 2009 af en Britney Spears-fanside. Det var kun et år efter, at værgemålet over sangerinden trådte i kraft, men allerede her begyndte fans at så tvivl om dets berettigelse.
  • #FreeBritney-bevægelsen fik for alvor sin opblomstring i 2019. Det skyldtes rygtet om, at Britney Spears’ far og værge, Jamie Spears, skulle have tvangsindlagt hende på et psykiatrisk behandlingssted, fordi hun ikke ville tage sin medicin. En påstand, der netop er blevet til et faktum under det seneste retsmøde i sagen om hendes formynderskab.
  • Hashtagget gik på ny viralt i foråret 2020, da sangerinden pludselig begyndte at poste besynderlige videoer og billeder på sin Instagram-konto. Tilhængere af bevægelsen mente, at det var et råb om hjælp op til retssagen om en eventuel fornyelse af farens værgemål. Andre er af den overbevisning, at det sjældent er sangerinden selv, der poster på profilen, og opslagene derfor ikke er til at regne med.
  • I dag kæmper bevægelsen stadig for Britney Spears’ frihed til at bestemme over sit eget liv. Fansene kan tage en stor del af æren for at holde sagen i offentlighedens søgelys. De har afholdt demonstrationer og fået flere hundrede tusinde mennesker til at underskrive en begæring, der både kræver, at popstjernen kan få sin egen advokat, og at Jamie Spears’ værgemål ophæves. Tilhængerne af #FreeBritney bruger også meget tid på at dele viden og observationer med hinanden og det har affødt en masse konspirationsteoretikere. Fra de milde af slagsen, der ud fra sangerindens tøjvalg, mascara eller yndlingsbog tolker, at hun har brug for hjælp, til de mere omfattende af slagsen, der mener, at hun aldrig har sunget med sin rigtige stemme, eller at hendes kæreste bliver betalt for at være sammen med hende.
  • I skrivende stund er der mere end 132.000 opslag på Instagram med #FreeBritney.

Konspirationsteorierne om Britney Spears kan fjerne fokus – og her er den mest aparte af slagsen

Der er mange spekulationer, der knytter sig til Britney Spears’ person. Og ophobningen af teorier er nået til at punkt, hvor man kan mene, at de fjerner fokus fra den ellers vigtige sag om frihed, mentalt helbred, prisen for berømmelse og meget mere.

Denne teori tager nok prisen som den mest besynderlige. Visse sølvpapirshatte er nemlig overbeviste om, at Britney Spears er en såkaldt MK-Ultra Beta Kitten. I 1953 og tyve år frem kørte amerikanske CIA et hemmeligt forskningsprojekt under navnen MK-Ultra. Gennem menneskeforsøg og diverse alternative hjælpemidler eksperimenterede man med at lave tankekontrol. Selvom projektet for længst er lukket og slukket, går der i dagens USA sejlivede rygter om, at mange berømtheder er under tankekontrol og ved hjælp af deres pådragede identitet som sexkillinger kan bruges til at hypnotisere og lave tankekontrol på befolkningen. Nogle mener, det er den amerikanske regering, der står bag, andre mener, det er Disney. Men begge skulle have bagtanken om at sprede en ny verdensorden bygget på Illuminati.

Katteteorien har fået nyt liv efter, at der blev for nylig blev postet et maleri af en kattekilling på Britney Spears’ Instagram. Det igangsatte en storm af konspirationer om, at det var hendes måde at kommunikere til sine fans, at hun er en MK-Ultra Beta Kitten. Flere mener også at kunne spotte tallet 33 på billedet, hvilket ville kunne referere til den såkaldte Club 33, der er en eksklusiv lukket klub i Disney World. Med ventelister, der er årtier lange, en skyhøj medlemspris og et krav om, at man ikke må tage billeder derinde, holder stedets mystik liv i rygterne om, at der skulle foregå Illuminati-møder, og det ville derfor kunne hænge sammen med tanken om MK-Ultra Beta Kittens.

Vidste du…

… at flere andre store stjerner er bipolare – heriblandt Kanye West og Mariah Carey?

Psykiater Henrik Day Poulsen fortæller, at bipolare patienter er en smule mere velbegavede end gennemsnitsbefolkningen, og at mange er ekstremt kreative i deres maniske perioder. Derfor vil man med stor sandsynlighed se en overrepræsentation af bipolare i kunstneriske miljøer. Men Henrik Day Poulsen understreger, at det er et tveægget sværd. Er man manisk og maler et flot billede, så kan manien forårsage, at man tror, man er Van Gogh og skal udstille på MoMa.

Sygdommen kan være god, hvis den er under kontrol, men ellers er den ”som sendt fra helvede”, fastholder Henrik Day Poulsen. Derfor pointerer han altid kraftigt over for sine egne patienter, at de skal passe deres behandling. Henrik Day Poulsen har selv flere bipolare musikere i sin praksis. Han forklarer dem, at medicin ikke tager deres kreativitet væk, men derimod vedligeholder gennem den stabilitet, den giver.

Psst… Britney Spears har i manisk eller ikke-manisk tilstand malet børnelignende blomsterbilleder, der har været solgt til velgørende formål. Sangerinden har desuden fået sin egen miniudstilling på Galerie Sympa i Frankrig. Det vides imidlertid ikke, om Britney Spears selv er klar over, at hun har solgt et af sine billeder til et galleri. Franske Sympa har offentlig sympatiseret med #FreeBritney-bevægelsen.

LÆS OGSÅ: Britney Spears' bror om kontroversielt værgemål: "Det er godt for familien"


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA