x

Mike Tramp: “Eddie Van Halen var udødelig, før han døde”

Mike Tramp: “Eddie Van Halen var udødelig, før han døde”

Danske Mike Tramp, der især er kendt for sin tid i bandet Mabel og efterfølgende det USA-baserede White Lion, mindes sine møder med den amerikanske guitarlegende Eddie Van Halen efter hans død.

Og det er ikke svært at mærke, at det er en ægte "rock'n'roll-guy", der tager telefonen, da GAFFA tager en snak med Mike Tramp om hans relation til selveste Van Halen.

– Min rejse med Van Halen startede allerede, da jeg var 16 år gammel. Jeg mindes, at jeg tilbage i 1977 blev kigget lidt skævt til, fra andre i musik- og rockmiljøet, fordi jeg egentlig godt kunne lide Slade, Sweet og Kiss. Og der var bare en eller anden konsensus om, at de her bands ikke var lige så “voksne” og rockede som meget af den anden rockmusik, der udkom på det her tidspunkt var, fortæller Mike Tramp og fortsætter:

– Men så kom Van Halen pludselig ind i mit liv, og det ændrede alting. 

For da Tramp som ung boede i Madrid, og fik nys om, at Eddie Van Halen skulle på pressetur til Spanien, gik han i selvsving med det samme. Van Halen og Mike Tramp var nemlig signet ved det samme pladeselskab, så dem tog han fat i.

– Jeg skyndte mig at kontakte pladeselskabet og sagde: Jeg SKAL bare møde Van Halen. Og mit pladeselskab greb heldigvis bolden med det samme, og før jeg fik set mig om, var jeg sendt af sted i limousiner for at hente dem i lufthavnen, fortæller rockmusikeren, hvis begejstring stadig stråler ud af ham.

LÆS OGSÅ: Eddie Van Halen er død 

Skelsættende limousine-tur  
Limousine-turen blev skelsættende for Mike Tramp. Her brugte han lejligheden til at agere en vaskeægte Spørge-Jørgen, for hvordan griber man lige situationen an, når man sidder i en limousine med sit allerstørste idol og gerne selv vil slå igennem som international rockmusiker?

– Jeg tror virkelig, at Eddie har tænkt “what the fuck” om mig, fordi jeg bare spurgte, spurgte og spurgte. Men han var enormt ydmyg og imødekommende og så rolig omkring min tilstedeværelse og alle mine spørgsmål.

– Da jeg så fortalte ham, at jeg var dansker, og gerne ville slå igennem i USA sagde han: “Tag derover, spil alle klubberne tynde, også selvom det måske tager 10 år”. Så det var præcis, hvad jeg gjorde, lyder det fra Tramp. 

Og Mike forklarer da også, at havde det ikke været for hans møde med Van Halen, havde der ikke været noget White Lion-band. Van Halen blev nemlig en stor inspirationskilde, og også en endnu større del af Tramps liv end forudset.

– Nogle år efter jeg mødte bandet og Eddie i Spanien, mødtes vi igen til en fest. Og lige pludselig var vi mere på bølgelængde og øvede for eksempel næsten dør om dør på et tidspunkt. Så skiftedes man til at hente six-pack til hinanden, og man fik en fornemmelse af at vi var på samme niveau, fortæller Tramp.

LÆS OGSÅ: Se rockverdenens hyldester til Van Halen

Stratocasterens mester og guitarlegende 
Og for Mike Tramp hersker der altså ingen tvivl om, hvor vigtig Eddie Van Halen har været for musikken. For ham var han helt simpelt en af de bedste – Stratocasterens mester og med til at lukke ned for den store hype om Richie Blackmore (Deep Purple, Rainbow), fordi en ny overlegen guitarist nu var på banen.

– Eddie Van Halen har betydet mere, end jeg tror nogen er klar over. Han satte liv i rockscenen og satte gang i et nyt movement. Og samtidig med, at han var helt og aldeles overlegen, så var han også den her gut, der havde begge ben plantet solidt på jorden, og som bare gerne ville spille på sin guitar, fastslår Tramp og fortsætter:

– Guitaren har ikke været i stand til at udvikle sig mere end under Eddies tid, og det vil den heller ikke i fremtiden. Han udviklede den til det sidste, og har nu lukket den. Ingen har formået at nå Eddies niveau og måde at spille guitar på. Han var simpelthen udødelig, før han døde, fastlår Tramp.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA