x

FUTURE ISLANDS-INTERVIEW: ”Når jeg skriver en sang, kan det føles, som om verden bryder sammen omkring mig”

FUTURE ISLANDS-INTERVIEW: ”Når jeg skriver en sang, kan det føles, som om verden bryder sammen omkring mig”

I dag befinder Samuel Herring sig et helt andet sted i livet, end han gjorde for tre år siden. Han har fundet kærligheden, men vigtigere er, at han har accepteret den kærlighed som noget, han fortjener. Gennem hele livet har han kæmpet med sin selvopfattelse. I den kamp har han lagt et ubærligt pres på de mennesker, der elskede ham. Det har medført nederlag, men også erfaringen, at han selv skal tage ansvar for sit liv.

– Det har handlet om at nå frem til det punkt, hvor jeg kunne sige de ting, jeg ikke havde lyst til at sige. De ting, jeg er bange for at sige, men som jeg forsøger at komme til bunds i, siger Samuel Herring. Indtil for et par uger siden befandt han sig i Sverige. Genforenet med sin partner, han har undværet i fem måneder, mens verden var lukket ned. En helt fucked situation at være i, som han beskriver det, for i krisesituationer er det netop kærlighed, trøsten og håbet, man har brug for.

Samuel Herring har længe manglet den kærlighed i sit liv, ligesom håbet har været forsvundet fra hans liv i mange år. Det drejer sig ikke om håbet om succes, men rettere håbet om at passe ind og mærke den tosomhed, der kan være livsforandrende. Successen med musikken er kommet løbende og alligevel pludseligt, siden Future Islands optrådte hos David Letterman i The Late Show i 2014. Men kærligheden mærker han først rigtigt nu. Han har troet, at han har mærket den tidligere, men forskellen fra dengang og nu er vekselvirkningen mellem to mennesker.

– Pludselig at være et sted i livet med meget kærlighed har givet mig mulighed for at sige de ting, jeg før ikke havde lyst til at sige, fortsætter han. I vores samtale er det hovedsageligt ham, der taler. Han supplerer sig selv med et indlevet forsøg at beskrive de tanker og følelser, der strømmer igennem ham hver dag.

– Når du har en i dit liv, der tillader dig at være den, du er, er du fri til at sige de ting i sangene, der kan være virkelig svære, uden at være bange for, at kommer tilbage til dig på en dårlig måde. Samtidig skal du respektere dit publikum, men en del af det handler om at være ærlig over for dig selv. At huske på, hvor vigtigt det er, at dit publikum kan føle de ting, som du føler. Det er en selvtillid, jeg også får fra bandet, og det kommer i høj grad fra venskabet i bandet.

Artiklen fortsætter under videoen

Ansvaret for lykke

Samuel Herring beskriver sig selv som et menneske, der i dag er lykkeligere, end han før har været. As Long As You Are er en manifestation af den lykke, men i endnu højere grad en manifestation af et naturligt samarbejde blandt Future Islands og en accept af lykken som noget, han rent faktisk fortjener.

– Det er ikke nødvendigvis et punkt, du når til, siger han og forklarer, at det hele tiden er noget, han skal minde sig selv om. Hans eget ansvar ligesom de mennesker, der er omkring ham, også har et ansvar. Han har gjort sig fortjent til der, hvor han nu er i sit liv, ligesom Future Islands er et produkt af den kamp, de har været igennem siden begyndelsen i 2006.

– Når du tænker sådan, er det fordi, det er en indstilling, der har fulgt dig gennem hele dit liv, fortsætter han. – Det kan komme fra din barndom og følelsen af at være misforstået eller udenfor. De her ting stikker meget dybere og bevæger sig mod depressioner og angst, som jeg har. En stor del af den lykke, jeg føler, er fordi jeg har en partner, der minder mig om den, men det er ikke noget, jeg alene kan være afhængig af. Man kan ikke bede et andet menneske om lykke på den måde. Du er nødt til at give det samme igen.

– Jeg har før været skyld i det, hvor jeg lagde for meget ansvar over på min partner. Altså at fortælle hende, at hun var det lys, der holdt mig kørende. Men lad være med at lægge det ansvar på nogen! Man tænker inde i hovedet, at det er romantisk, men det er fandeme et stort pres for et forhold og en tung byrde at bære for en person. Nu handler det for mig om at være med en person, der giver mig den lykke i livet, men samtidig at minde mig selv om, at jeg også selv er en del af det.

Artiklen fortsætter under videoen

Om angst og depression

Samuel Herring er uden tvivl et kompliceret menneske. Vi kigger hinanden i øjnene, så godt som vi nu kan over vores zoom-forbindelse. Han er et menneske, hvor tankerne ligger dybt, og hvor tankerne bliver revet frem for at få det lys, der skal til for at slippe af med dem igen. Jeg er sikker på, han i perioder af sit liv har været mødt af svære udfordringer som the chubby, little fat kid, han kalder sig selv. Dæmonerne forfølger ham stadig, men han har lært at leve med dem. Han forstår, at de ser anderledes ud for ham, end de gør for andre, og at det er okay.

– Hvis du har angst, er du nødt til at minde dig selv om, at det er en angst, der forvinder igen, siger han. – I ”Moonlight” fra albummet behandler vi følelsen at kunne acceptere den, du er og samtidig forstå idéen om depression i et forhold. Depression udformer sig forskelligt hos mennesker, hvor nogle bliver helt knust af det, men hvor det er noget, der svæver ind og ud af livet og bare sker. Og den forståelse skal din partner have, og man skal give sin partner muligheden for at skabe den forståelse. Det handler ikke bare om at minde dig selv om det, men du er nødt til at give kærlighed og tillid, før du kan få det.

Mine mange forberedte spørgsmål om pladen og processen omkring As Long As You Are forsvinder undervejs i vores samtale. Jeg sidder over for noget, jeg sjældent møder. Jeg sidder over for en indsigt og en lyst til at tale om de ting, der hos mange mennesker kan virke forbudte. Jeg betragter Samuel Herring som et følsomt og forelsket menneske. Lidt ligesom jeg selv og mange andre kan være det. As Long As You Are er et produkt af det punkt, Future Islands er nået til og forsøget på at tilgå sangskrivningen, som de gjorde det inden The Far Field, som ifølge Herring var for rushed og et misstep i deres karriere.

Men As Long As You Are handler i lige så høj grad om den kærlighed, Herring har fundet i Sverige. Privilegiet med at kunne rejse mellem USA og Europa og samtidig kunne tage sit arbejde med sig. Kærligheden og følelsen at være genoprejst på den anden side af en kamp florerer konstant under overfladen på albummet, ligesom den hele tiden svæver ind og ud af vores samtale.

– Mange forhold handler om en, der giver det hele, og en anden får det hele, og det virker for dem, men det er ikke sundt at stræbe efter, siger han. – At nå dertil, hvor man forstår, at begge har lige del i den lykke, de skaber sammen, er en del af at blive voksen og tage ansvar for dine egne følelser og handlinger, selvom det er svært. For når du når dertil, begynder du at fortryde mange af de ting, du før har gjort. Og det er sgu svært, men du er nødt til at indse dine dårlige sider for at vokse fra dem og ikke begå de samme fejl igen.

Artiklen fortsætter under videoen

Samuel, William og Gerrit, der blev voksne sammen

Samuel Herring er i dag 36 år gammel. Han har kendt Gerrit Welmers og William Cashion i 20 år, og de har været sammen om Future Islands i 14 af de år. De kender hinanden på en helt særlig måde. De har boet sammen. Deres venskab har vokset sig til en kunstform og sidenhen til en forretning, og det har bestemt sine udfordringer, som Herring forklarer det. Første gang de røg weed, gjorde de det sammen, ligesom første rejse til Europa og Australien blev gjort sammen. De er blevet voksne sammen, men som den mangeårige single i bandet er Samuel Herring lidt efternøleren, der har levet en tilværelse, som har fordret andre problemstillinger.

– På en måde er min tid i Sverige bare et produkt af at være blevet voksen, siger han. – Jeg skriver meget mine egne ting nu i forhold til begyndelsen, da vi boede sammen hele bandet og skrev al musik sammen. I dag er vi mere adskilte i sangskrivningen, så det er efterhånden meget naturligt for mig at trække mig fra bandet og fordybe mig i teksterne og arbejde videre på den.

Gennem de seneste tre år har voksenlivet langsomt og uventet krybet sig ind på ham. For tre år siden, da de første idéer til As Long As You Are blev født, blev Samuel Herring mødt af fremmede følelser, han ikke havde kendt før. Han havde tidligere oplevet noget, han ville beskrive som kærlighed, men ikke på den her måde. Han følte, at kærligheden og forståelsen var ufortjent.

– Det kan virke enormt fremmed pludselig at stå det sted i livet, når du er 33 år gammel, siger han. – Det er det spørgsmål, mange af sangene stiller, og som samtidig bliver besvaret gennem albummet. Når du er i et sundt forhold, går det op for dig, hvilke dårlige forhold du har været i før. Når du får omsorg og føler dig forstået og respekteret, så ser du, hvad du har manglet tidligere. Og det handler ikke kun om andres skyld i et tidligere forhold, men lige så meget din egen. Og det kan sagtens overføres til det at lave musik. Det kommer alt sammen fra idéen om, at vi er nødt til at kunne kommunikere som band, fordi vi er adskilt meget af tiden. Og for at kommunikere har man brug for tillid, og tilliden til andre får man ikke, før man har tillid til sig selv. 

Følelsernes nye ansigter

På en måde virker den glæde, jeg mærker fra Samuel Herring uforenelig med den musik, Future Islands før har skrevet. Mange af sangene i bagkataloget besidder en indædt dybde, ligesom et frustreret følelsesliv har skabt grundlaget for mange af de numre. Samuel Herring står et andet sted i dag, men As Long As You Are griber alligevel fat i mange af de temaer, Future Islands behandlede op til 2014-albummet Singles. Når Samuel Herring står på en scene og river sit hjerte ud til den sang, der bragte dem fra tv-studiet i The Late Show og ud til hele verden, er det følelser, der stadig er der. Historien er i dag en anden, men følelsen og frustrationen bag sangens tilblivelse ligger stadig begravet i ham. I dag kan følelsen bare have et andet ansigt.

– Når jeg skriver en sang, kan det føles, som om verden bryder sammen omkring mig, forklarer han. – Da jeg var 24 år gammel og skrev ” Tin Man”, havde jeg følelsen, at min verden var ved at bryde sammen, og at skrive den sang og optræde med sangen var terapeutisk, men det var også som at grave neglene ned i et åbent sår. Men efter at have spillet sangen 500 gange og fem år senere er sangen bare en sang. Følelsen er meget lammet, men når du så pludselig sårer en anden, eller du selv bliver såret igen, så overføres den følelse fra sangen til de nye følelser, du har. Mange af følelserne og meningen i vores sange ændrer sig gennem årene.

– Det er ikke nødvendigvis vigtigt for mig at se på min fortid, når jeg optræder med sangene eller skriver nye sange, men det er en måde for mig at forholde mig til mit eget liv på. Og det er vigtigt at nå frem til den sandhed for at kunne dele den. Jeg begyndte at skrive som 14-årig i et forsøg på at forstå de følelser, jeg gik med. Men det er først, når jeg har sunget en sang hundredevis af gange, at følelsen manifesterer sig, og hvor jeg rent faktisk får noget ud af at skrive sangen.

”Jeg vil føle historien, før jeg kan formidle den

På scenen er det Herring, der bærer showet. William Cashion, Gerrit Welmers og nu Michael Lowry står mere tilbagetrukket i baggrunden, hvor det er Samuel Herring, der synger sit hjerte ud. Har du set Future Islands optræde, vil du vide, hvad der menes. Intensiteten ved bandets liveshows besidder en enormt overvældende emotionalitet. Det er som at se dæmonerne danse omkring Herring, imens han forsøger at kæmpe sig fri af deres klør.

– Jeg forsøger at forestille mig, at jeg ser det, jeg synger om eller den, jeg synger til, foran mig, siger han. – Jeg forsøger at tale direkte til personen, som sangen handler om, fordi det er vigtigt for mit publikum at opleve. Jeg vil føle historien, før jeg kan formidle den. Du skriver sangen ved at føle sangen, og den følelse kan være nem at overføre til scenen. Hvis du skriver noget, der er ægte, bliver det rensende for mig at optræde med. Og håbet er at dokumentere og formidle et skrøbeligt øjeblik og nogle skrøbelige følelser fra et kraftfuldt sted. At jeg bryder sammen på scenen, formidler en styrke over for publikum – at man kan være stærk i sin skrøbelighed.

Future Islands har til formål at få publikum til at hvile i sig selv, som Herring forklarer det. Han har omdannet sin svaghed og angst ved social kontakt til en styrke ved at stå på scenen.

– Jeg har kæmpet hele mit liv med at acceptere mig selv, som jeg ser ud og er, siger han. – Jeg har forsøgt at vende mine svagheder og enorme selvbevidsthed og issues med min krop som the chubby, litte fat kid til noget positivt og styrkende. Følelsen af at være bange vejet imod at stå på en scene og ikke være bange for noget. På gaden kan jeg ikke bevise min værdi, men det kan jeg på scenen. Det kan virke totalt paradoksalt, at jeg kan være enormt utryg i sociale sammenhænge og føle mig så stærk på en scene foran hundredevis af mennesker. Men scenen er mit formål i livet – at optræde og dele følelser med andre mennesker. At give andre mennesker muligheden for at føle noget. At bryde gennem den mur, folk bygger op omkring sig.

Tilbage til udgangspunktet

– Det nye album har haft at gøre med mange ting, der er sket, siger Samuel Herring. – The Far Field var det første album, vi besluttede os for at skrive sammen som en gruppe – alt skulle startes og sluttes i fællesskab, og alle idéer skulle opstå i jams. Men før havde Gerrit måske skrevet skelettet til en sang, som han tog med i øvelokalet, som jeg og William kunne skrive hen over, og det manglede på The Far Field. Og det var jeg ret utilfreds med, så det var vigtigt at få med på As Long As Your Are.

Intime indblik i sangskrivningen

– Det har virkelig åbnet bandet meget, og når man arbejder mere individuelt, får man et meget mere intimt indblik i noget, som William for eksempel kan føle, siger Samuel Herring. – Det manglede på den forrige plade, og det har vi virkelig gået efter på den her plade.

Når jeg selv skriver, skriver jeg en masse idéer ned, som jeg hele tiden skrotter, men i den proces kan det blive mere udstrakt. Når man arbejder alene, kan man komme frem til de idéer, der virkelig er noget værd.

Det nye hjem i Sverige

– Mit forhold har haft en virkelig positiv effekt på mit liv, og det har skabt et helt nyt liv og et nyt perspektiv til min sangskrivning, siger Samuel Herring. – Det handler ikke bare om at være et nyt sted, men mere at befinde sig et sundere sted i livet. Jeg vil for alt i verden hellere være sammen med min partner, for det er der, hjem er. Og jeg elsker at være i Sverige, så det passer jo meget godt sammen på den måde. Jeg kan tage min musik med hvor som helst, så det handler mere om at finde nye borde at skrive ved og nye sten at sætte sig på.

Gennemtænkt arbejdsfordeling

– Engang var jeg meget fokuseret på, at det skulle være impulsivt og råt, men som jeg er blevet en bedre forfatter, har jeg forstået, at det er vigtigt at forstå det, du siger med dine tekster og samtidig finde den bedste måde at konkludere en sang på, siger Samuel Herring. – Det kan jeg ikke bede resten af bandet om, fordi de skal have plads til deres egne ting.

LÆS OGSÅ: Synthpopbandet med den virile vokal lyder som sig selv på solid sekser


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA