x

Moorjazz Festival i Herning: Jazz, som det lyder her og nu

Moorjazz Festival i Herning: Jazz, som det lyder her og nu

Det er ikke let at agere festivalarrangør i året 2020. Ikke desto mindre bliver der for andet år i træk afholdt Moorjazz Festival i Herning, hvor der i år tages højde for restriktioner såvel som musikalske ambitioner.

– Til at starte med var vi da lidt usikre på, om det i det hele taget kunne lade sig gøre at afholde festivalen, men da vi fik undersøgt de forskellige muligheder nærmere, tænkte vi, at det var noget, vi godt kunne rette os ind efter. Det bliver ikke helt ligesom sidste år, men de kunstneriske ambitioner er fuldstændig de samme, fortæller Niels Overgård, formand for Fermatens jazz-klub Moorjazz og Swinging Europe.

Det endelige program byder på otte koncerter med forskellige danske artister, heriblandt Bremer/McCoy (billedet), Kira Skov og Ibrahim Electric. Med årets lineup håber arrangørerne på at samle et bredt publikum om nutidens jazzmusik.

– Moorjazz er en festival, der gerne vil præsentere jazz sådan, som det lyder her og nu. Normalt vil vi gerne inkludere både danske og udenlandske artister, hvilket vi desværre ikke kan i år. Til gengæld har vi booket noget af det bedste inden for dansk jazz. Vi vil gerne tiltrække både unge og ældre gæster, men vi tager mest udgangspunkt i musikken, når vi planlægger festivalen. Det er den, vores publikum har til fælles.

– Vi er nogle af de eneste, der præsenterer netop denne type jazz i vores del af landet, hvor det ellers mest er traditionel jazz, som bliver spillet. Vi vil også gerne stille musikken til rådighed for dem, der normalt ikke ville gå til en jazzkoncert. Dem, der måske kender et af navnene på plakaten og på baggrund af det vælger at købe billet, forklarer Niels Overgård.

Flere spillesteder og færre sociale events

For at imødekomme de restriktioner, der er opstået i kølvandet på corona-pandemien, har Niels Overgård og hans medarrangører valgt at skære en række sociale arrangementer fra, som ellers var en del af festivalens oprindelige koncept. Selvom musikken står i fokus, bliver der nemlig ikke gået på kompromis med sikkerheden.

– Vi gør alt efter reglerne. Her er det også en stor fordel, at vi har Fermaten med, som er et etableret spillested, der ved lige præcis, hvordan man skal takle situationen. De har en række frivillige, som bare er pissedygtige, og det har en kæmpe betydning for afholdelsen af festivalen.

Som noget nyt vil årets koncerter også blive afholdt over flere dage og på forskellige locations, heriblandt Fermaten, Herning Bibliotek, CHPEA Museum Herning og Gullestrup Kirke. Et nyt format, som Niels Overgård mener kan blive en fordel.

– Nogle gange er det bare fedt at flytte jazzen hen et sted, hvor man ikke normalt ville høre den. For eksempel en søndag eftermiddag i en kirke eller torsdag aften på et kunstmuseum. Det vil igen måske også åbne op for, at der kommer nogle publikummer, som normalt ikke ville komme til en jazzkoncert.

Moorjazz løber af stablen i Herning fra torsdag den 29. oktober til 8. november 2020.

Læs mere på festivalens hjemmeside

Varm op med lidt Bremer/McCoy:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA