x

Eurosonic 2021 bliver digital: Lær de danske og svenske optrædende at kende

Eurosonic 2021 bliver digital: Lær de danske og svenske optrædende at kende

Den 13.-16. januar går det løs

Den 13. januar går starten på Europas største showcasefestival Eurosonic Nooderslag (ESNS) i Groningen, Holland. Festivalen fokuserer på nye talenter i musikverdenen, der får mulighed for at vise sig for musikelskere og professionelle bookere over hele Europa. Hvert år er festivalen udsolgt med over 40.000 besøgende. I løbet af dagen afholdes musikrelaterede konferencer, mens aftenen består af kunstneroptrædener på 40 forskellige scener. Men på grund af den igangværende pandemi vil festivalen være noget anderledes i år.

– I stedet for at afholde en fysisk festival vil ESNS blive gennemført digitalt. I betragtning af det forløbne år er konferencens tema "The Road to Recovery" og fokuserer på relevante emner som streaming, teknologi, national og europæisk politik, mangfoldighed og ytringsfrihed, siger Robert Meijerink, programleder og booker for ESNS for GAFFA.

Fra onsdag til lørdag vises 190 showcases online på festivalens hjemmeside, helt gratis. Ifølge Robert Meijerink har det betydet meget arbejde, fordi festivalen nu har været nødt til at genopfinde sig selv.

– Normalt er ESNS en 100 procent live begivenhed. Så i de sidste seks måneder har vi gjort vores bedste for at oversætte det, vi normalt gør, til digitalt indhold. Dette er helt nyt for os. Men internettet giver os muligheden for at starte 2021 med fantastisk musik fra hele Europa, så vi håber, at vi kan gøre vores besøgende glade og forhåbentlig få nye venner, siger han.

GAFFA har kigget nærmere på de svenske og danske musikere, der spiller på Eurosonic Nooderslag i år.

Nea (SE)

I september 2019 debuterede Linnea "Nea" Södahl med singlen ”Some Say”, som hurtigt toppede flere hitlister i Europa. Knap et år senere udgav hun en ep med samme titel, som også indeholder singlen ”Decicated”. Men hendes talent for at skrive fantastiske popsange har længe vist sig, for i de seneste seks år har hun gjort sig særdeles positivt bemærket i svensk popmusik som sangskriver. For eksempel står hun bag Zara Larssons hitsange ”Lush Life”, ”Don't Worry Bout Me” og ”TG4M” og har også skrevet sange til blandt andre Tove Styrke, Axwell og Sabina Ddumba.

Nea optræder ikke kun på ESNS, men er også en af ​​de 16 nominerede til de prestigefyldte Music Moves Europe Talent Awards, der uddeles på festivalen hvert år.

– Det bliver sjovt at spille på festivalen, selvom det selvfølgelig havde været sjovere at være der, men nu er det, som det er. Da jeg er ny som kunstner, håber jeg at vise, hvem jeg er live, og at mange festivalarrangører ser det, siger Nea til GAFFA og fortsætter:

– Det er virkelig en ære. Især at være nomineret til prisen betyder så meget. Jeg har lavet musik i så lang tid, så det føles virkelig sejt at mærke, at det bliver modtaget så godt nu.

Calby (DK)

Under kunstnernavnet Calby er Mik Thybo en sanger og sangskriver, der sammen med Magnus Larsson (bassist i Lukas Graham) producerer sin egen musik. I 2019 udgav han singlen ”Burnout”, som i flere måneder var den mest shazamede danske sang og nåede en andenplads på den danske radio-airplayhitliste. I dag har ”Burnout” nået cirka 8,7 millioner streams på Spotify og givet Calby en nominering i kategorien Årets Danske Radiohit til Danish Music Awards. Calby er også en af ​​16 nominerede til Music Moves Europe Talent Awards ved Eurosonic Nooderslag i år.

Mei River (SE)

Efter at være blevet kendt som en del af Tjuvjakt følte Fredrik Eriksson en længsel efter at skabe sit eget. Med Mei River forlod han både det svenske sprog og hovedparten af hiphop-udtrykket og begyndte i stedet at producere musik på engelsk, påvirket af folkemusik, hiphop og elektronisk musik. Han debuterede med den følelsesladede single ”Her” for derefter at skrue tempoet op på efterfølgeren ”Peter Parker”, der beskæftiger sig med stofmisbrugsproblemer. I 2020 har Mei River fortsat med at udgive musik i form af en ep og to versioner af singlen ”Blue”. 

Casper Clausen (DK)

I næsten 20 år har den konstant kreative Casper Clausen været kendt som frontmand for det danske band Efterklang, men i 2020 besluttede han at lave sit første soloalbum, Better Way, som netop er udkommet. I oktober sidste år udgav han den første single fra albummet ­– den knap ni minutter lange ”Used to Think”. Da sangen kan opdeles i forskellige sektioner, beskriver Clausen den som et kalejdoskop med udskiftelige linser, og hver del har forskellige farver og former.

Better Way er produceret af britiske Peter "Sonic Boom" Kember, som med sit band Spaceman 3 inspirerede Casper Clausen i hans musikskrivning. Casper Clausen har tidligere spillet på Eurosonic Nooderslaag flere gange med Efterklang, men i år er første gang som soloartist.

– Jeg er megaglad for EuroSonic. Det er et rigtig godt sted at præsentere sin musik. Med tanke på corona, og at jeg udgiver mit første album den 9. januar, bliver Eurosonic min første koncert længe, så jeg er meget spændt på at fremføre hele mit nye live-format som soloartist, siger Casper Clausen til GAFFA.

Hvordan føles det, at festivalen afholdes online i år?

– Jeg udforsker stadig mig selv som soloartist, så det er faktisk en stor grund til, at jeg takkede ja til invitationen. Det føles som en god måde for mig at begynde at spille en lille koncert for et virtuelt publikum, eksperimentere med det virtuelle og finde ud af, hvordan jeg kan opbygge en god koncert.

Isolated Youth (SE)

Den 1. marts 2017 blev Isolated Youth dannet i en lille by nord for Stockholm. Bandet består af brødrene Axel og William Mårdgård, Egon Westberg Larsson og Anders Geidemark. Blandt fans sammenlignes de med The Cranberries eller som en blanding af Placebo og Joy Division, mens post-punk-bandet selv har beskrevet deres musik som en kollision mellem melankoli og ekstase. En passende beskrivelse med Axels følelsesfulde og unikke sang sammen med de stormende instrumenter. Bandet udgav deres anden ep, Iris, i marts 2020, og den blev modtaget godt af kritikere. 

Drew Sycamore (DK)

I 2019 blev debutalbummet Brutal udgivet af sangerinden, der tidligere gik under sit fornavn Drew. I skriveprocessen fandt hun inspiration fra svær kærlighed og følelsen af ​​at blive bedømt af andre, hvilket sangene er præget af. Albummet blev kritikerrost, og to af singlerne endte på Danmarks top ti-liste. Efter at Drew bemærkede, at det var svært at finde hendes musik med kun hendes fornavn, tilføjede hun aliaset Sycamore og udgav i 2020 den poppede single ”I Wanna Be Dancing”, som i øjeblikket har omkring en million streams på Spotify. 

Blodet (SE)

I 2018 havde Blodet på to år udgivet to ep'er og en single, som med den mørke, næsten uhyggelige noiserock fortryllede fans. Efter at bandet har været helt instrumentalt, har sangerinden Hilda Heller nu tilsluttet sig Skellefteå-gruppen, og i 2021 forventes en ny ep at blive udgivet fra den opdaterede lineup. Blodet er ofte blevet sammenlignet med Sonic Youth og Swans og har turneret med giganter som Cult of Luna og Refused. 

Konvent (DK)

Da trommeslager Mette List begyndte at tage trommetimer i 2015, blev hun kontaktet af bassisten Heidi Withington Brink, der spurgte Mette, om hun ville starte et band. Samme år dannede de sammen med Mettes søster, Rikke List og guitaristen Sara Nørregaard det københavnsk baserede death/doom metal-band Konvent. Tre år senere forlod Mette bandet og blev erstattet af den dengang 18-årige Julie Simonsen. I 2020 debuterede de med albummet Puritan Masochism, som bandet beskriver som tung, enkel og dommedagsagtig med et tvist. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA