x

Hvorfor må fodboldfansene, når festivalgængerne ikke må?

Hvorfor må fodboldfansene, når festivalgængerne ikke må?

Mange undrer sig over, hvorfor tusindvis af fodboldfans må samles for at se fodbold og nyde samværet og stemningen med hinanden, mens de danske festivaler og spillesteder har måttet aflyse, omlægge eller udskyde

I den lange, seje genåbningsproces, der har stået på dette forår, er 2021-udgaven af en hel del danske festivaler blevet aflyst. Aflysningerne kom særligt efter den genåbningsplan, der blev annonceret i starten af maj, hvor udmeldingen var, at festivalerne frem til d. 1. august højest måtte have 2.000 deltagere, inddelt i sektioner af 200 personer. Det er dog senere blevet ændret til, at man fra 1. juli må være 5.000 stående publikummer. 

Men allerede tilbage i marts meldte regeringen ud til DBU, at sommerens kommende EM-fodboldkampe kunne afholdes med minimum 11.000-12.000 tilskuere. Få dage før den første EM-kamp løb af stablen denne måned, blev det annonceret, at der var givet grønt lys til, at 25.000 publikummer kunne deltage i fodboldfesten i Parken. Og i de seneste uger har medierne flydt over med billeder af glade fodboldfans i store, tætte grupper både i Parken og rundt om i landet.

Flere har kigget undrende efter det, der føles som en forfordeling af festivalerne og spillestederne, og da GAFFA for et par uger siden talte med Esben Marcher, der er sekretariatschef hos Dansk Live, om netop den forskelsbehandling, udtalte han blandt andet: “Det er da ærgerligt, men det er symptomatisk for, at fodbold er blevet tilgodeset frem for musik under hele coronakrisen”.

Blandt de forundrede er blandt andet skuespiller komiker og sanger Rasmus Bjerg, der i weekenden delte et opslag på Instagram, hvor han viser et billede af en stor forsamling fodboldfans og skriver:

"Lad mig sige det med det samme; jeg elsker de her billeder. Jeg har længe spillet på det hold, der synes, vi skal leve livet på fuldt blus. Vi er meget langt med vacciner, smittetallene er i bund og lysten til at leve frit i top. Jeg har selv bidt i græsset, 10 dages corona-delirium med næsten 40 i feber. Men jeg klarede den; det gør langt de fleste under firs."

"Hvad jeg så ikke forstår er, hvor meget det stadig halter mange andre steder i oplevelses økonomien. Når vi er ude at spille, er vi stadig underlagt de mærkeligste restriktioner. Vi må ikke sælge nær så mange billetter, at det sikrer en sund økonomi for arrangørerne, hvilket stadig fører til flytninger (læs:aflysninger). Store dele af oplevelsesøkonomien venter stadig på de kompensationer, de blev lovet af en gavmild regering, det fører naturligvis til usikkerhed, og i flere tilfælde til økonomisk ruin for de entreprenante typer, der hellere end gerne ville sende kulturen godt af sted. Det smitter naturligvis af på hele branchen."

"Hvor er det dog skønt at se kulturministeren sparke kejtet til en bold og ønske hele Danmark et godt EM. Kunne hun da for faen ikke også svinge en banjo og sige: 'jeg er her for jer, jeg kæmper jeres sag. Det gør hun ikke, hun er tavs. Stadig lige så tavs, som da hun for over et år siden fandt det upassende at tale om kultur.'"

Artiklen fortsætter under opslaget

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Rasmus Bjerg (@bjergrasmus)

Det er lykkedes os at få en skriftlig kommentar fra kulturminister Joy Mogensen på, hvad der ligger til grund for prioriteringen af fodboldkampene: 

‒ Beslutningen om, hvad der skal åbne hvornår ‒ og i den forbindelse tilladelsen til flere tilskuere i Parken til EM ‒ er truffet af et meget bredt flertal af Folketingets partier i den seneste genåbningsaftale. Flertallet valgte at prioritere tilskuere til EM i fodbold højt. Det er jeg glad for, selvom jeg selvfølgelig havde håbet, at det brede kultur- og idrætsliv var kommet med i samme tempo, men jeg ser frem til, at vi løbende åbner mere og mere op og snart er tilbage i en situation uden restriktioner.

GAFFA har desuden talt med Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær og spurgt ham ind til beslutningen om at prioritere EM-kampene:

Hvilke overvejelser ligger der bag at tillade større publikumskapacitet til EM-kampene end til sommerens koncerter og musikfestivaler?

‒ Overvejelsen har først og fremmest været, at vi taler om fire fodboldkampe, som jo er et historisk, dansk værtskab i EM i fodbold, som første gang og måske eneste gang nogensinde er i Danmark. Og den historiske mulighed ville man gerne give lidt ekstra mulighed for, at flere kunne opleve. Så det er egentlig det, der ligger til grund for det.

‒ Så er der jo noget i, om vi sammenligner med stående eller siddende koncerter, og om det er koncerter indenfor eller udenfor. For der er jo også en forskel, siger sundhedsmyndighederne, i hvordan smitten spredes, både indendørs kontra udendørs, men også om man er siddende på en fast plads, eller om man er stående og bevæger sig frit rundt.  

Bygger det på en idé om, at fodbold berører et bredere segment af borgere end musik og festivaler?

‒ Nej, det var slet ikke overvejelsen. 

Er der elementer i sidste måneds genåbningsplan, som I havde gjort anderledes set i retrospekt?

‒ Det kan man jo altid spekulere. Dét, der desværre har været det sidste halvandet år, er at vi hele tiden kæmper mod en virus, som vi jo ikke kender særlig godt. Og vi har nogle enormt dygtige sundhedsmyndigheder, som er gode til at give anbefalinger, men de er jo også hele tiden i tvivl om, hvad det næste er, der kommer til at ske. Både med hensyn til varianter og mutation, sæsoneffekt og så videre. 

‒ Hele vejen igennem har vi på bedst vis forsøgt at forudsige, hvordan virussen vil reagere, og lave restriktioner efter dét, på baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Så der er jo masser af gange, hvor man kigger tilbage og tænker "Okay, der kunne vi måske godt have lempet lidt" eller "I den her periode skulle vi i virkeligheden have haft endnu strammere restriktioner, end vi har haft". Men man skal jo også huske, at Danmark hele vejen igennem har været et af de mest åbne lande overhovedet.

LÆS OGSÅ: Sommerens koncerter sælger ikke sig selv – har arrangørerne fejlvurderet publikum?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA