x

Kom i OL-form med fem stærke olympiadesange

Kom i OL-form med fem stærke olympiadesange

Vi har fundet fire ældre sange, der stadig holder – og en helt ny af slagsen

OL i Tokyo er netop begyndt, og selvom de Olympiske Lege i år bliver afviklet helt uden publikum og under stærke restriktioner grundet coronapandemien, skal det ikke afholde os fra at komme i OL-stemning.

Der plejer at blive lavet en officiel temasang til hver olympiade, og flere uofficielle, men det er langtfra altid, de bliver store hits, og mange går hurtigt i glemmebogen. Andre har fået klassikerstatus. Vi skyder OL i gang med fem sange, der sagtens kan tåle en afspilning eller 10 mere.

Freddie Mercury & Montserrat Caballé: Barcelona (1987)

Dette usædvanlige samarbejde mellem den operaglade Queen-vokalist og den spanske sopran blev udgivet tilbage i 1987 og blev året efter valgt som temasang for OL i Barcelona i 1992. Sangen blev genudgivet op til OL i 1992 og blev et endnu større hit end i første omgang i 1987. Freddie Mercury nåede desværre ikke at opleve dette, da han døde året forinden, 45 år gammel. Han og Caballé sang nummeret live sammen enkelte gange, senest i Barcelona i 1988, hvilket i øvrigt var Mercurys sidste offentlige koncert. Montserrat Caballé døde i 2018, 85 år gammel.

Whitney Houston: One Moment in Time (1988)

Whitney Houston var på toppen, både kunstnerisk og kommercielt, da hun indspillede denne powerballade til OL i Seoul. Teksten handler helt i OL’s ånd om at kæmpe hårdt, gøre sit ypperste og endelig sejre. Sangen toppede hitlisten i England og fik en femteplads i USA. Ironisk nok fremførte Houston ikke sangen live ved dette OL, men det gjorde hun til gengæld ved OL i Barcelona i 1992 og ved vinter-OL i Torino i 2006.

Celine Dion: The Power of the Dream (1996)

En ballade lidt i stil med Whitney Houstons, både tekstmæssigt og musikalsk, om end marginalt mindre storladen. Dion optrådte med sangen til åbningen af OL i Atlanta i 1996 med stort kor, men mærkværdigt nok blev den kun udgivet på single i Japan og Dions hjem-provins Quebec, hvor den i øvrigt ikke blev det store hit. Den fortjener bedre!

Björk: Oceania (2004)

Indrømmet, det er næppe en sang, der kan få OL-deltagere (eller andre) til at få pulsen op under træningen, men når der skal uddeles karakter for det kunstneriske indtryk, ligger vi i den høje ende. Sangen handler om udviklingen af livet på jorden set fra havets synspunkt med den underliggende pointe, at alle mennesker er ens uanset nationalitet, race og religion, hvilket også er essensen i OL – eller i hvert fald bør være det. Björk optrådte med sangen til åbningen af OL i Athen i 2004, hvor hendes kjole undervejs i sangen foldede sig ud til at fylde hele stadion. Björk lagde i øvrigt ikke skjul på, at vokalen var playback – der er ingen mikrofon i nærheden.

Carpark North & DR Pigekoret: Vi kommer alle et sted fra (2021)

Danmark kan også være med, og Carpark North og DR Pigekoret har indspillet denne sang for at bakke op om de danske atleter til årets OL, og med sin pompøse natur i vanlig Carpark North-stil egner den sig godt til formålet.

”Sangen er en fortælling om, at vi når vores drømme på skuldrene af alle dem, der har formet os: Lærere, trænere, venner og familie. Da jeg skrev sangen, forestillede jeg mig de rørende billeder af Sara Slott og Pernille Blume, da de kom over målstregen på land og i vandet ved sidste OL. Jeg kunne pludseligt se – måske fordi jeg nu selv er far til to små piger – den kamp, de må have gået igennem for at stå lige dér. Menneskelig og ultrafokuseret skønhed,” udtaler Carpark North-sanger Lau Højen om nummeret.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Dette er verdens bedste fodboldsang


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA