x

GUIDE: 20 queer-artister, der vil rocke din verden

GUIDE: 20 queer-artister, der vil rocke din verden

Fra både hjemlige himmelstrøg, vores nordiske naboer og videre til Frankrig, USA og resten af verden præsenterer vi dig her for en lang række artister, du med fordel kan tjekke ud, hvis du har et ønske om at udvide din musikalske horisont. Din nye favoritkunstner kan potentielt gemme sig her.

Teddy Geiger

Måske siger navnet Teddy Geiger dig ikke meget, men du har med sikkerhed nydt godt af musik fra hendes hænder. Hun var nemlig den primære sangskriver og producer på Shawn Mendes’ selvbetitlede album fra 2018. Under eget navn bevæger hun sig i et indiepoppet univers, fuld af sikker guitar og stærke tekster.

Moody

Den danske sanger Moody skrev danmarkshistorie, da hun og kæresten Augusta blev fotograferet kyssende til en Vi Unge-forside tidligere i år. Stærk, sej og standhaftig er hun også i musikken. Her formår hun at indkapsle alt fra ensomhed og misbrug til kærlighed og dansegulv med sine elektroniske hymner.

Nikoline

Rapperen Nikoline fik sig et nationalt gennembrud i 2018 med sangen ”Sut min klit”. Egentligt er hun uddannet inden for klassisk musik, men korrupte politikere, forkælede topchefer og ulighed blandt kønnene gjorde, at hun blev nødt til at rappe. Og det er netop med sine samfundskritiske tekster, at hun skiller sig ud og brillerer.

SOPHIE

Vi måtte desværre sige farvel til den gudsbenådede musiker Sophie tidligere i år, men det betyder ikke, at vi ikke kan hylde dem og deres elektroniske popmusik her. Gennem karriere nåede de at blive Grammynomineret og arbejde sammen med blandt andre Lady Gaga og Mø – og at optræde på Roskilde Festival.

Heidi Mortenson/Phtalo 

Heidi Mortensen har i de sidste 20 år været et markant og anerkendt navn på den danske dj/producer-scene. Hun har udgivet en stribe anmelderroste album med både danske og engelske tekster og udsender 20. august en ny single under aliaset Phtalo, ”We Have a Body”, der er en hyldest til folks forskelligheder.

Girlcrush

Trioen fandt sammen via en Facebookgruppe for ugidelige feminister for få år siden. Siden deres koncert på Roskilde Festival i 2019 skød de hurtigt op i de højere luftlag og har siden nydt godt af airplay hos blandt andre P6 Beat. De tre medlemmer dyrker en ”tongue-in-cheek”-rock, der er nem at synge med på.

Darin

Svenske Darin knuste en del teenagehjerter i 00’erne med sin dansable og tidstypiske popmusik, hvilket startede en karriere, der i dag rummer syv #1 albums og 30 guld- og platinsingler. Nu har han udgivet en splinterny single, hvor han er gået væk fra sit svenske modersmål for en gang for alle at fortælle, hvem han er.

Christine and the Queens

Den franske superstjerne står som et af vor tids største ikoner, der kun opnår større og større succes udgivelse for udgivelse. Den indbydende vokal og de smittende rytmer blander det bedste fra poppens verden med det bedste fra teatrenes verden – med et drys af en ode til kunsten at være dragqueen.

O/RIOH

Bag de elektropoppede dansegulvsbangers er O/RIOH en musiker, der ikke er bange for at sige sin mening. I 2019 kritiserede hun Copenhagen Prides musikalske bookinger, og blev derefter taget af plakaten selv. Siden da har hun færdiggjort et album, som vi glæder os meget til at danse til, når det endelig lander.

Kindness

Adam Bainbridge startede som dj, inden de bevægede sig over til selv at udgive musik under kunstnernavnet Kindness. Seneste udgivelse er "Softness as a Weapon", som rummer alt fra dansegulvsbangers til sørgmodige historier om knuste hjerter – alt sammen bygget op omkring solide produktioner og en mindeværdig vokal.

Marika Hackman

Det er svært ikke at falde bare en lille smule for Marika Hackmans luftige og tilbagelænede vokal, når den omfavnes af hendes folkede indie-melodier. Den engelske musiker har senest udgivet et album udelukkende med covernumre, som virkelig er et lyt værd, hvis man har brug for noget nyt, men genkendeligt.

Mykki Blanco

Attitude, tekniske snilde og intelligente kompositioner. En flamboyant fuckfinger og en ensom kunstner. Det er, hvad du får, når du lytter til Mykki Blanco. Vend øret mod de nye udgivelser, hvis contemporary er din favorit, og mod de gamle numre, hvis du er mere til solid hiphop og trap – bare vend øret mod Blanco.

Perfume Genius

2020-albummet Set My Heart on Fire Immediately er blevet udråbt til Perfume Genius’ bedste værk til dato med sine tekster om queer-livet og sin homage til 80’er-pop og helt klassisk rockmusik. Michael Hadreas har i sandhed skabt et velstøbt album, som fortjener at blive lyttet til fra ende til anden.

Mekdes

Den unge musiker fra Kolding har lært alt, hvad hun kan musikalsk, af sig selv. Resten er rendyrket talent. Mekdes præsenterer neo-soul med en hjemsøgende vokal, vuggende rytmer og sindssygt meget karisma. Hun er den danske pendant til Jorja Smith, Kehlani og NAO – og er forhåbentligt snart klar med et debutalbum.

Shura

Shura skaber ærlig, vedkommende og relaterbar musik, hvor der i hver sang bliver skabt et lille trygt rum, man kan færdes sikkert i. Det er musik, der føles genkendeligt og moderne på en og samme tid. Særligt bør 2019-albummet Forever anbefales som et soundtrack til livet i nutidens datingverden.

Mendoza

Sandra Mendoza brød igennem med elektropophittet ”Love Druggie” i 2014 og har siden da formået at opretholde et højt kvalitetsniveau i sin musik, som bevæger sig mellem pop og dundrende rave. Hendes tekster er ærlige og provokerende og fortæller ofte om, hvordan hun har vendt sin hårde barndom til noget godt.

Baby In Vain

De tre medlemmer af Baby In Vain er uigenkaldeligt blevet et af Danmarks bedste nye rocknavne. Det kunne næsten ikke blive bedre efter debutalbummet More Nothing, men den basløse trio indkasserede ikke desto mindre seks stjerner for opfølgeren See Through. Det er henslængt, insisterende og drømmende melodier.

QUIM

Med debutsinglen ”Bøsse” ønsker Quim at gøre op med den skam, der ligger i ordet. Som en ode til Bent Jacobsens 1975-album af samme navn er det et velklingende popnummer, som er svært at stå stille til. En skøn kontrast til anden single ”50 Shades of You”, der inviterer til croonerkærlighed og skønt klaverspil.

Reveal Party

Kvintetten Reveal Party laver musik, der handler om køn, identitet og store problemer i samfundet – alt sammen fra forsanger Emily Nyhuus’ perspektiv. Debut-ep’en fra 2020 præsenterede kvalitet og mid-western-emo med tråde trukket til The 1975, hvilket giver musik, man både kan græde til og synge med på.

Theo X

Malte – der er Theo X’s borgerlige navn – laver inderlig, beskidt og sexet glampop, og så laver han alt fra musikken til pladecovers selv. Hans musik centrerer sig om jordbundne historier og unikke perspektiver på livet. Barndomsdrømmen var at blive den danske George Michael – og det er egentligt lykkes meget godt.

LÆS OGSÅ: THE QUEER ISSUE: Hvordan er man repræsentant for en hel befolkningsgruppe?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA