x

KOMMENTAR: Livemusikkens fremtid er også dit ansvar

KOMMENTAR: Livemusikkens fremtid er også dit ansvar

Ole Rosenstand Svidt har været redaktionssekretær på GAFFA siden 2002. Går, når der ikke er nedlukning, til 1-2 koncerter hver uge.

Omsider er lyset for enden af tunnelen kommet så tæt på, at det næsten skærer i øjnene. Den 1. september forsvinder de sidste restriktioner på koncertområdet bortset fra visse typer arrangementer, hvor man stadig skal vise coronapas frem til 1. oktober. Men vi kan omsider, efter halvandet års kulturel fimbulvinter, mødes lige så mange, vi vil og så tæt, vi vil, også til livemusik, og kramme, synge med og i det hele taget feste, som var det 1999 eller den 4. maj 1945.

Og det har koncertarrangørerne selvfølgelig planlagt efter, så koncertefteråret bliver endnu mere tætpakket, end det plejer at være og med et par store genåbningsevents i begyndelsen af september til at skyde det hele i gang i form af Tilbage til Live på Refshaleøen og Cannonball i Næstved. Ugen efter er der The Minds of 99 i Parken – en af de mange, mange koncerter, der er blevet udsat fra 2020 – ugen efter kommer den udskudte Spot Festival, og sådan går det derudad. Nå ja, så har vi selvfølgelig også vores egen todageskoncert GAFFA På Græs på Herslev Bryghus ved Roskilde den 27.-28. august med blandt andet Hugorm, Savage Rose, Oh Land, Lord Siva, Joyce og mange flere.

LÆS OGSÅ: GAFFA På Græs klar med værter og spilleplan

Kommer vi så til disse koncerter? Ja, The Minds of 99 kunne for nylig melde udsolgt i Parken og har dermed solgt omkring 50.000 billetter til landets nationalstadion, hvilket kun Volbeat tidligere har præsteret, når vi taler danske bands. Hvis vi kigger lidt ud over koncertlandskabet i efteråret, kan man blandt andet se, at de gendannede Balstyrko har udsolgte koncerter i Store Vega og på Train, Fyr og Flamme kan fylde Store Vega to gange, Elton John og Nik & Jay melder udsolgt i Royal Arena og så videre. Det ser altså umiddelbart fornuftigt ud, og billetsalget til GAFFA På Græs går også fint.

I sommer kunne flere medier – også GAFFA – ellers rapportere om, at mange af sommerens koncertarrangører havde svært ved at sælge billetter. Mange blev overraskede, også jeg. Nu havde koncertlivet været lukket ned hele foråret, og når muligheden så endelig var der, greb folk den ikke?! De mulige forklaringer var mange: Publikum brød sig ikke om koncerter, hvor man skulle sidde ned (det skulle man dog også både før og efter anden nedlukning, hvor folk godt kunne møde op), nogle var stadig usikre på smitterisikoen, de mange arrangementer med et vist overlap blandt de optrædende druknede mellem hinanden, nogle koncerter var måske lige lovligt langt ude på landet, nogle gæster ville måske lige vente og se vejrudsigten på dagen, og så var der også dem, der mente, at folk simpelthen havde vænnet sig af med at gå til koncert under den lange lockdown og fundet andre måder at være sammen på.

Det skal dog siges, at nogle arrangører godt kunne sælge billetter og melde udsolgt, ikke mindst Roskilde, Nibe Festival, Smukfest og Vi Elsker 90’erne, måske fordi det i forvejen er stærke brands med et trofast publikum. Også den nystartede festival ØreSound på Amager kunne efter eget udsagn nogenlunde samle de 5000 personer, de måtte tre dage i midten af august.

Nu er det så efterår, og med fjernelsen af restriktionerne, størstedelen af befolkningen vaccinerede og en solid epidemikontrol er der – selv med den nok så omtalte Deltavariant i spil – ikke rigtigt nogen undskyldning for ikke at gå til koncert, ud over at man ikke interesserer sig for musik, men så læser man nok ikke dette. For det er nu, koncertarrangørerne og musikerne skal tjene de penge, de har tabt i det sidste halvandet år, og det er dig, der skal være med til at betale dem, så vi kan være sikre på, at vi også har et musikliv om fem og ti år. Til gengæld får du forhåbentlig horisontudvidende oplevelser for pengene. I 18 måneder har vi skullet stå sammen hver for sig. Nu skal vi stå sammen, sammen. Ses vi derude?

LÆS OGSÅ: OPDATERET OVERBLIK: Disse festivaler og musikevents kan du opleve denne sommer


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA