x

OPSAMLING: Det siger partierne om P6 Beat og P8 Jazz’ fremtid

OPSAMLING: Det siger partierne om P6 Beat og P8 Jazz’ fremtid

Vi har talt med kultur- og medieordførere fra venstre til højre om, hvorvidt det er politikernes opgave at skaffe penge til de to DAB-kanaler

GAFFA har fulgt udviklingen i sagen med P6 Beat og P8 Jazz, som risikerer at lukke ved udgangen af 2021. Der er ikke afsat penge til de to DAB-kanaler i finansloven 2022, og, som det ser ud nu, står P6 Beat og P8 Jazz heller ikke til at blive inkluderet i den nye medieaftale, som skal forhandles her til efteråret.

I begyndelsen af september udtalte DR’s direktør for Børn, Unge og Kultur Henrik Bo Nielsen i en skriftlig kommentar til Mediawatch, at pengene skal komme fra politisk side, hvis kanalerne skal kunne fortsætte ovenpå de store besparelser, der i 2018 blev foretaget i DR under den daværende Venstre-ledede regering.

GAFFA har talt med kultur- og medieordførere fra venstre til højre om, hvorvidt der skal findes flere penge til de to kanaler fra politisk side og bringer nu et overblik over situationen, som den ser ud på nuværende tidspunkt.

Enhedslisten, kulturordfører Søren Søndergaard:

– Alt andet [end at sætte penge af til kanalerne] vil være totalt gak i låget. Vi besluttede jo at sætte penge af til dem i 2019. Det var faktisk det første møde, vi overhovedet havde hos kulturministeren. Der besluttede vi at sætte penge af til kanalerne for året 2020, og når vi ikke satte penge af længere end det, så var det, fordi vi regnede med, at der kom medieforhandlinger. Og i 2020 satte vi penge af for 2021, og det giver jo ikke nogen mening, hvis man så bare vil lukke dem nu.

SF, medieordfører Charlotte Broman Mølbæk:

– Det virker jo helt tosset, at vi har holdt hånden under de to kanaler i de seneste par år, imens vi har ventet på, at vi skulle til medieforligsforhandlinger, og så bare at droppe det hele nu. Det, at P6 og P8 er i fare, er jo en del af de borgerliges sparerunder, de havde i forhold til DR. Der vil vi helt klart gerne i en anden retning

Socialdemokratiet, medie- og kulturordfører Kasper Sand Kjær:

– Hvis det står til os, så er tiden kommet til at de to kanaler, ligesom DR’s andre radiokanaler og tv-kanaler, er en prioritering indenfor DR’s eget budget. Der er heller ikke på finansloven afsat penge til P1, P3 og P4, det er jo en del af det meget store budget som Danmarks Radio har, og derfor er det op til ledelsen i Danmark Radio at prioritere indenfor det budget.

LÆS OGSÅ: S-kulturordfører: DR bør selv finde pengene til P6 Beat og P8 Jazz

Radikale Venstre, medieordfører Zenia Stampe:

– Vi vil komme med et ønske om, at der bliver sat nye penge af, for det er for nemt bare at sige, at DR må finde ud af det. Det kommer DR ikke til, så det er faktisk det samme som at sige, at man ikke vil redde de to kanaler. Jeg påtager mig at møde op til de forhandlinger med et krav om, at der bliver sat ekstra penge af til de to kanaler.

Alternativet, kulturordfører Franciska Rosenkilde:

– Der bør sættes penge af til kanalerne fra Christiansborgs side, hvis der samtidig tages en håndfast principbeslutning om, at både politikere og DR fremover respekterer og opretholder et reelt armslængde-princip. Det er ikke Christiansborgs opgave at starte eller lukke radiokanaler, hvad enten det er tale eller musikradio. Det er Christiansborgs opgave at bevillige midler til en medieflade, og det er DR’s opgave at fylde denne medieflade ud.

Konservative, medieordfører Birgitte Bergman:

– Det er jo Danmarks Radio i sidste ende, der beslutter, hvad der er på programfladen, så at skyde det over på, at der ikke er penge nok, det er simpelthen uanstændigt. Penge, det er der i hvert fald. Så må de jo disponere efter, hvad de mener, der skal være på programfladen.

Venstre, medieordfører Jan E. Jørgensen:

– P6 og P8 har afgjort sin berettigelse og bør fortsætte. Så kan jeg undre mig lidt over, at DR ikke selv kan finde penge i sit milliardstore budget. Jeg synes, at det skal afsøges, om ikke det er muligt, at DR selv finder pengene.

LÆS OGSÅ: V-medieordfører: P6 Beat og P8 Jazz bør fortsætte

Liberal Alliance, kulturordfører Henrik Dahl:

Det har desværre, trods gentagne forsøg, ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Dahl.

Dansk Folkeparti, medieordfører Dennis Flydtkjær:

– DR må selv flytte rundt på de midler, de har. Jeg går ikke ind for, at der skal flere penge til DR.

Nye Borgerlige, kulturordfører Lars Boje Mathiesen:

– Vi skal væk fra, at der skal sidde politikere og tage borgernes penge og bestemme, hvilket indhold der skal være i radiokanalerne, og tvinge folk til, at det så er de radiokanaler, de skal høre. Det er jo frygteligt gammeldags. Nærmest kommunistisk tankegang, som jeg ikke bryder mig om. Jeg tror på, at Danmarks Radio laver så godt indhold, at de kan selv, og så er der jo ingen grund til, at de skal finansieres over skatten. Man skal give danskerne en skattelettelse, og så kan de jo tilkøbe DR, hvis de har lyst og midler til det.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Så find dog en permanent løsning for P6 Beat og P8 Jazz – nu


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA