x

STORT ABBA-INTERVIEW FRA 2018: – Det var utroligt, hvor godt det føltes at blive genforenet

STORT ABBA-INTERVIEW FRA 2018: – Det var utroligt, hvor godt det føltes at blive genforenet

Nedenstående interview blev oprindeligt bragt i GAFFA i december 2018. Vi bringer det igen i anledning af, at ABBA netop har udgivet deres første nye album i 40 år. Læs vores anmeldelse af albummet her.

Sveriges største succesgruppe nogensinde er blevet genforenet, 35 år efter de gik hver til sit – og Benny Anderson og Björn Ulveaus fortsatte deres succeshistorie inden for den internationale musikverden. Det var en glædelig oplevelse for dem alle fire.

Det er efterhånden 35 år siden, at ABBA gik hver til sit. Den populære svenske gruppe bestod af to ægtepar: Agneta Fältskog og Björn Ulveaus og Anni-Frid "Frida" Lyngstad og Benny Anderson. Og da der begyndte at gå skår i den private lykke, gik det ud over musikken. Gruppen gik fra hinanden i 1983 uden at gøre et stort nummer ud af at forklare årsagen til bruddet offentligt. Kvinderne forsøgte sig med mindre succesrige solokarrierer, og herrerne forsatte deres teamarbejde, som udmundede i flere større internationale succeshistorier. ABBA blev ikke genforenet på trods af utallige forespørgsler igennem årene – og flere succesrige "greatest hits"-album - men endelig i 2017 fandt de fire musikere sammen igen i studiet.

– Jeg havde to gode sange, så jeg ringede til pigerne, som sagde: ’Ja, vi vil helt klart være med’, fortæller Benny Anderson, da GAFFA møder ham og hans partner Björn Ulveaus på Grand Hotel i Stockholm. – Vi tilbragte to dage sammen med dem i studiet, og det var som om, der var gået seks måneder - ikke 35 år. Det var ret utroligt, så godt det føltes, og hvor lykkelige vi var for at være sammen og arbejde sammen.

Det var juni 2017, at de fire tidligere ABBA-medlemmer mødtes i studiet til det, som de kalder for et "avatar-projekt". Her er idéen nemlig, at ABBA skal på tour som holistiske avatars, hvor de via moderne teknik kan fange essensen af, hvem de fire bandmedlemmer var for mange år siden og også, hvem de er den dag i dag. Det er en form for tidsmaskine, forklarer de.

– Det er os fire på tour, men vi er der ikke selv, forklarer Benny Anderson om det nyskabende projekt. – Men vi håber, at publikum vil føle det, som om vi er der. Vi vil nemlig forsøge at have menneskelig kontakt til publikum, selvom vi ikke er der selv. Vi er stadig ved at finde ud af, hvordan det skal foregå. Jeg kan ikke rigtigt sige helt præcist, hvordan det bliver, for vi ved det ikke med sikkerhed endnu. Men vi har tegninger, som viser, hvad der skal ske på scenen, og musikken er klar.

Benny Andersen og Björn Ulveaus samarbejder med Simon Fuller fra American Idol om at skabe projektet, hvor de blander virtual reality og kunstig intelligens. Det er ikke tidligere blevet brugt til hele koncerter – kun til indslag som på Coachella Music Festival, hvor den afdøde rapper Tupac Shakur medvirkede i digital form.

– Der sker så meget med teknikken lige nu, siger Björn Ulveaus og henviser blandt andet til de techno artists fra Silicon Valley, der har målt deres hoveder og fotograferet dem fra alle vinkler, så de kan lave de holografiske "abbatars". – De kan skabe digitale kopier af os fra 1979.

Sange på plads

Selvom Benny Anderson og Björn Ulveaus på skrivetidspunktet ikke har helt styr på den digitale side af deres ABBA-tour, som de forventer starter efter nytår i 2019, så har de styr på musikken.

– Vi ved, hvilke sange, vi vil opføre, og vi har rækkefølgen, vi vil opføre dem i, siger Benny Anderson, der altså har to nye sange, som de fordelte ligeligt mellem deres to sangere, som de altid har gjort. – Vi har en til Agneta og en til Anni-Frid. Selvom vi ikke længere er gift, ønsker vi stadig at være retfærdige, siger Benny Anderson, der påpeger, at deres stemmer ikke har ændret sig synderligt. – Når man bliver ældre, så kan man ikke synge helt så høje toner, som da man var yngre. Så hvis man kunne synge et højt f for 35 år siden, så er man måske i stand til et es, så vi justerede lidt efter det.

Det kunne godt være lidt intenst, når der skulle skrives sange, for de to herrer havde til opgave at dele sol og vind lige mellem deres koner, som de indikerer konkurrerede lidt med hinanden.

– Der kunne være store, store problemer, siger Benny Andersen med et smil på læben. – Hvis Agneta havde sunget en sang, så ville det være en god ide at give Anni-Frid den næste. Men vi skulle ligesom planlægge det på forhånd, for den ene er sopran, og den anden er mezzo, så man kan ikke indspille ”Fernando” i den forkerte toneart, hvilket betød, at vi skulle vide, hvem der skulle synge det, inden vi gik i studiet. Så vi talte om det, og vi prøvede at dele det ligeligt imellem dem.
Det var dog også en fornøjelse for de to sangskrivere at skrive musikken med deres koner i tankerne – og det var ofte et spørgsmål om stil, hvem der blev valgt til at være den førende sanger i et ABBA-nummer, mener en mere diplomatisk indstillet Björn Ulveaus:

– Det var en utrolig luksus at have disse to vidunderlige sangere at skrive til – som var lige gode og lige gode til at fortælle en historie. De kunne begge have sunget alle numre, hvis de skulle.

Det er ikke 35 år siden, at de fire ABBA-medlemmer har set hinanden, og de optrådte også sammen i juni 2016 til en privat galla-begivenhed i Sverige. Men det var alligevel en helt særlig oplevelse at befinde sig sammen i studiet igen.

– De er begge virkelig gode til at fortælle en historie, hvilket I får at se, når de nye sange bliver udgivet, siger Björn Ulveaus. – Man kunne mærke, da vi var samlet i studiet, at der er et helt særligt bånd mellem os. Det er ret utroligt, når man ser på, hvad vi har været igennem sammen, og man skulle ikke tro, at det ville være muligt for os at sidde her nu.

Det er dog ikke meningen, at ABBA skal genforenes.

– Det kræver et spændende og udfordrende projekt som at gå på tour uden at gå på tour, hvilket ikke er set før, siger Benny Anderson om årsagen til at samle gruppen igen. – Vi arbejder på det digitale projekt, indtil det er afsluttet engang til næste år. Det kræver en masse arbejde – der er meget musikalsk arbejde forbundet med det, samtidig med at vi skal arbejde på selve produktionen, som er et kæmpe projekt at have sat tænderne i. Det gode er – ligesom med en film – at når det er afsluttet, så er det afsluttet, og vi behøver ikke at sætte os på en bus eller et fly. Det er det gode ved det.

Björn Ulveaus tilføjer hurtigt:

– Men jeg vil påpege, at det ikke er udelukket, at vi skriver endnu et par sange, som vi kan indspille med Agnetha og Anni-Frid….

Og Benny Anderson afslutter sætningen:

– Fordi vi synes om det.

Mamma Mia igen-igen

Årsagen til, at Benny Anderson og Björn Ulveaus sidder her på det fornemme hotelværelse med udsigt til det svenske kongeslot, er dog ikke deres planlagte avatar-tour. Det er derimod på grund af en af deres store succeshistorier, efter ABBA gik fra hinanden i 1983. Det drejer sig om musicalen Mamma Mia!, der blev en kæmpe succes i London, da den havde premiere i 1999 – og senere verden over – og igen, da den udkom som spillefilm i 2008 og nu i sommer med en opfølger: Mamma Mia! Here We Go Again.

– Det har været meget interessant at samarbejde med andre kunstnere, siger Benny Anderson. – Vi arbejder med de gamle sange, men det er skønt at starte forfra og gøre det igen med nye sangere, for de har en helt ny tilgang til vores sange. De har andre stemmer, og det er spændende.

Mamma Mia! Here We Go Again er det blandt andre Cher, der synger ”Fernando”. Men hun var nær ikke kommet til det, for de tidligere ABBA-medlemmer var ikke sikre på, at det ville være en god idé med endnu en Mamma Mia-film.

– Vi havde virkelig nydt at arbejde på den første, og vi var ret så tøvende, da Universal kom og forhørte sig om vores interesse i at lave en til, siger Björn Ulveaus. – Men så tænkte vi: Der er gået ti år, det skal nok blive sjovt. Så vi kastede håndklædet i ringen.”

Der er flere sange i den seneste film, der ikke er kendte, medmindre man er ABBA-fan. Björn Ulvaeus skrev desuden flere af teksterne om, så de passede til historien.

– Det var mest, fordi det var sange, vi havde lavet tidligt i vores karriere, og de var ikke så gode, som de burde have været.

Benny Anderson tilføjer:

– De var ikke gode nok.

Björn Ulveaus stemmer i:

– Nej, ikke gode nok.

Benny Anderson smiler skummelt:

– Jeg foreslog Universal Music, at i stedet for at udgive ABBA Gold skulle de udgive Never Would – det værste, vi nogensinde har lavet. Det syntes de ikke om.

De bedste og værste sange

Når I kigger på den lange liste af sange, I har skrevet sammen, hvilke sange er så jeres favoritter, og hvilke sange synes I mindre godt om – jeres værste sange, om man så må sige?

Benny: – Der er et par sange, som er de værste og et par, der er de bedste. Men det er ret umuligt at sige. Men blandt de værste er ”Watch Out”. Det er ikke en god sang.

Björn: – Jeg er enig med dig. Den er heller ikke med i den aktuelle film.

Benny: – De har alle sammen forskellige kvaliteter, så det er svært at sige. Det kan for eksempel være en god sang, som ikke er blevet optaget optimalt. Der kan også være tale om gode optagelser. En af de bedste sange mener jeg er ”The Day Before You Came”. Der er en version på soundtracket, hvor Meryl Streep synger sangen. Optagelsen er god – men det er ikke vores bedste optagelse. Men det er en virkelig god sang.

Björn: – Vi har også bevæget os igennem flere faser. Vi har efterlignet Beatles på den måde, at vi ønskede at tage et nyt skridt, hver gang vi lavede et album, og det tror jeg godt, at man kan høre. Så ”SOS” og ”Mamma Mia” lyder lidt yngre end “The Day Before You Came” og “The Winner Takes it All”, som helt sikkert er mere modne. Jeg har derfor favoritter fra forskellige perioder. Det er meget svært at vælge. Men du fik da den værste.

Benny: – Og en god en.

Hvorfor har I aldrig skrevet om politik?

Benny: – Hvorfor skulle vi?

Björn: – Ja, forholdet mellem mennesker er meget mere interessant – især i det lange løb. Jeg bryder mig virkelig ikke om partipolitik i popsange.

Benny: – Måske ikke partipolitik, men vi kunne skrive om miljøet.

Björn: – Der er materiale i vores sange, der er delvist politisk, men det er på et højere niveau end som så. Men jeg vil ikke fortælle dig hvilke sange.

Hvorfor tror I, at folk stadig lytter til jeres musik 45 år efter, I begyndte at skrive den?

Benny: – Hvis ens kunst er dybfølt og ærlig, hvilket jeg forsøger at gøre den hvert eneste sekund, jeg skriver musik, så tror jeg, at man har en god chance for, at folk reagerer på det. For det er ægte. Det er ikke gætværk, hvor man tænker, at det måske vil virke. Det er ikke sådan. Det handler om det øjeblik, det sker. Det handler om oprigtighed. Men det betyder ikke, at det ikke er et mirakel, at vi sidder her i dag. Det er mere end 45 år, vi har eksisteret, ikke?

Hvorfor tror I, at jeres musik har haft så stor betydning for folk?

Benny: Det er svært at tale om noget, som man ikke selv forstår. Vi har eksisteret så længe, og vi eksisterer stadig. Men jeg ved ikke, hvad det betyder.

Björn: – Det handler om dengang, vi skrev og optog musikken og gjorde vores bedste i hvert eneste øjeblik, og at sangene blev, som de blev. Det er det, der er vores historie.

Benny: – Ja, det er fordi, vi har talent. Det er derfor.

Björn: – Men det er et mirakel, at de stadig eksisterer og bliver spillet, og at vi er her nu. Det er der ingen, der er i stand til at forklare.

Benny: – Det ville være rart, om de kunne.

ABBA

Den svenske popgruppe ABBA blev først dannet under navnet Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid omkring 1970. Den bestod af Benny Andersson, der sang og spillede keyboard, Björn Ulvaeus, der sang og spillede guitar og Agnetha Fältskog og Anni-Frid "Frida" Lyngstad, der begge sang. De blev til ABBA – baseret på forbogstaverne i deres fornavne – i 1973.

Manager og pladeproducent Stig "Stikkan" Anderson fra mærket Polar Music skrev flere af ABBA's internationale hits sammen med Anderson og Ulvaeus. Han var en stor årsag til gruppens internationale succes, der startede, da de vandt det europæiske Melodi Grand Prix i 1974 med sangen Waterloo, og at de derefter fik pladekontrakt med engelske Epic og amerikanske Atlantic Records. ABBA solgte over 400 millioner plader i årene 1972-1982.

I 1978 udkom filmen ABBA – The Movie, der var instrueret af den svenske instruktør Lasse Hallström og følger dj’en Ashley Wallace, der er på jagt efter et interview med gruppen under deres turné i Australien.

De blev kendte for deres glitter og lettere absurde tøjstil, der blandt andet inkluderede plateau-støvler, dragter med kattemotiver til forsangerinderne og særdeles stramme bukser til herrerne. Men de var også kendt for deres noget småborgerlige og pæne image.

ABBAs medlemmer dannede ikke alene par på scenen, men også privat. I 1979 blev Fältskog og Ulvaeus dog skilt og to år senere Lyngstad og Anderson, hvilket sandsynligvis førte til gruppens opløsning i 1982 – og også prægede gruppens sange, der blev mere dystre – som for eksempel "The Winner Takes it All" (1980).

ABBA oplevede en revival i 1992, da den engelske gruppe Erasure udgav den succesfulde cover-ep ABBA-esque . Samme år blev opsamlingsalbummet ABBA Gold udgivet og solgte over 20 millioner eksemplarer.

I april 2018 blev det offentliggjort, at ABBA ville indspille to numre sammen efter 35 år.

BB 

Björn Ulvaeus og Benny Anderson fortsatte samarbejdet, efter ABBA stoppede som gruppe i 1982. De fik stor succes med musicalen Chess (1984) og senere med Kristina från Duvemåla (1995). I 1999 havde musicalen Mamma Mia premiere i London, og musicalen, der rummer 22 af ABBAs hits, blev et kæmpe internationalt hit og vist i mange lange. Den blev filmatiseret i 2008, og ti år senere kom efterfølgeren: Mamma Mia! Here We Go Again.

ABBA-museet åbnede i Djurgården i Stockholm i 2013.

Albums:

Ring Ring (1973)

Waterloo (1974)

ABBA (1975)

Arrival (1976)

The Album (1977)

Voulez-vous (1979)

Super Trouper (1980)

The Visitors (1981) 

Voyage (2021)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA