x

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 15 bedste album ifølge Anders Bøgh

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 15 bedste album ifølge Anders Bøgh

Traditionen tro har GAFFAs samlede skribentstab ved en afstemning kåret årets bedste danske og udenlandske album. Frem til nytår giver vi ordet til de enkelte anmeldere og fortsætter med Anders Bøgh.

Internationale album:

10 Alan Walker: World Of Walker
Selvom det er på Walker Racing League, at han for alvor viser, hvad han kan, så indeholder World of Walker blandt andet "Fake a Smile" og kæmpehittet "Alone, Pt. II", der begge gør deres for lige at trække albummet med ind på den internationale top 10, et mulehår foran blandt andet overraskende stærke udspil fra gamle garvede herrer som Sting og Paul McCartney.

9 John De Sohn: Dance Forever EP
En kort lille ep fra den svenske hitmager, der især bliver båret oppe af "Wasted Love", der er et af årets ti bedste numre. Det er som altid fra John De Sohn catchy, melodisk og ligger et sted mellem deep house, pop og et klassisk Avicii anthem.

8 Rüfüs Du Sol: Surrender
Et af de mest interessante electronicanavne, der med deres drømmende chill out endnu en gang leverer det perfekte lydtapet til enhver strandbar. "Alive" gør ekstra indtryk og kunne godt gå hen og blive et af deres større hits.

7 Alok: Can't Get You Out of My Head Vol. 001
Alok er en sindssygt produktiv herre, og det meste af det er lidt ligegyldigt edm eller house. Men ind imellem rammer han også plet, og tilfældigvis samlede han et par af pletskudene på denne korte ep, hvor især "It Don't Matter" og "Love Again" rammer indenfor målskiven.

6 Da Buzz: Wanna See You Dance With Me
Da Buzz har nok ikke vundet mange nye fans med Wanna See You Dance With Me. Gamle fans har til gengæld i over 20 år, og gennem seks album, fået svensk dance-pop af bedste skuffe, således også denne gang, hvor blandt andre "Where My Heart Lies" allerede har fået fast plads i enhver Da Buzz-kanon.

5 Inna: Heartbreaker
Inna beviste med Heartbreaker, hvorfor hun er en kæmpe stjerne i Østeuropa og Latinamerika og var den første kvindelige europæiske kunstner, der rundede 1 milliard streams på YouTube. Et super popalbum med stor variation. Især "Flashbacks" har været på heavy rotation hjemme i privaten.

4 Miss Li: Underbart i all misär
Et helt vidunderligt og finurligt popalbum. Som hvis Sys Bjerre mødte den effektive svenske popmaskine. "Komplicerad" var en instant classic, men også "Instruktionsboken" og "Förlåt" tåler gentagne lyt. Og er man mere til engelsk, så har Miss Li også lavet en nærmest 1:1-udgave i form af Wonderful Misery, der fungerer næsten lige så godt.

3 Robin Schulz: IIII
Schulz' fjerde album, der har været fire år undervejs, samler udvalgte singler fra de forgangne år og supplerer med nyt. Som det desværre er reglen på hans albums er der en del ligegyldigt fyld, men når det er godt, som f.eks. på "All This Love" og især de to Alida-samarbejder "One More Time" og "In Your Eyes", så er det til gengæld også noget af det bedste mainstream edm man kan finde.

2 Felix Jaehn: Breathe

Felix Jaehn samlede på Breathe alle sine monsterhits fra de sidste tre år og supplerede med nyt godt materiale. De færreste har nok kunnet undgå hans remix af Neas "Some Say", og der er generelt bare dømt singalong på tunes som "Close Your Eyes" og "One More Time" m.fl.

1 Alan Walker: Walker Racing League
Alan Walker udsendte også et godkendt album her sidst på året, men det var på ep'en fra efteråret, at han viste sig fra sin bedste side. "Sweet Dreams" er ganske vist et lidt generisk "find en gammel 90'er dance-melodi og put ny vokal på"-edm-track, men "Don't You Hold Me Down", "Running Out Of Roses" og ikke mindst "Space Melody" er Alan Walker, når han er allerbedst.

LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN: Her er årets 20 bedste internationale album

Danske album:

5 Bonus: DJ Encore: Unique
DJ Encores Unique er egentlig fra 2007, men udkom aldrig officielt herhjemme. Sidenhen har det i Danmark kun været tilgængeligt som download og streaming i den første halvdel af 10'erne. Men i sommer fik vi endelig adgang til det, og er det tidligere gået din næse forbi, så skynd dig at give det et lyt, da det sammen med DJ Encores debutalbum Intuition er et af alletiders bedste danske albums. Start eventuelt med den lille pop-perle "Wanna Fly?".

4 Prisma: Inside Out
Cocteau Twins møder lidt rock-punket attitude. Prisma tog med ep'en Inside Out et stort skridt op i forhold til den noget mere forglemmelige debut fra sidste år. Kan de holde den fremdrift eller bare samme niveau, skal de nok langsomt få opbygget en dedikeret fanskare. Og da de samtidig er eminente live, kan de med tiden godt gå hen og blive et stort internationalt indienavn.3 Christopher: My Blood
Christopher satte med My Blood en tyk streg under, hvorfor han er et af de største popacts, vi har herhjemme. Ganske vist indeholdt albummet, som oftest fra hans side, en del fyldnumre. Men når man samtidig får gedigne popbaskere som "Leap of Faith", "Good To Goodbye", "Fall So Hard" og ikke mindst "Ghost", så er det hurtigt glemt, når musikken spiller.

2 Mags: happimess
Mags fortsætter med at være det mest interessante navn på den danske popscene med sin melodiske scandipop og ærlige og lidt quirky tekster. Debut-ep'en fra 2019 indeholdt nogle af de bedste - og mest langtidsholdbare - popnumre fra dansk hånd, jeg har hørt længe. Debutalbummet fra sidste år var et af de bedste danske fra 2020, og i år fulgte altså endnu en god ep, hvor især "I Can't Get Over You" er et lyt værd.

1 Faustix: Happy Place
Happy Place viser hvorfor Faustix er kongen af radiovenlig edm herhjemme. "What If" bragede fortjent løs i radioerne med sin snert af 80'erne. "Happy Place" blander det bedste af Cathrine Lassen og Faustix. "Lose Myself" og "Need You" er ren fest, og "Crying In the Sun" er på tredje år stadig et kæmpe, kæmpe hit. Et af de bedste danske albums i flere år.LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN: Her er årets 20 bedste danske album

Om skribenten:

Jeg arbejder primært som grafisk designer, men har skrevet fast for GAFFA i snart 12 år, primært som anmelder af elektroniske albums, koncerter og events, men en række reportager og interviews er det også blevet til gennem årene. Har en kæmpe forkærlighed for 90'er eurodance og ejer en cd-samling på flere hundrede albums af både kendte og mere obskure kunstnere indenfor genren.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA