x

1979 - Minutes To Go

1979 - Minutes To Go

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum, og det markerer de med opsamlingsalbummet "Circle Hits The Flame - Best Off..." I den forbindelse fortæller GAFFA.dk i samarbejde med Sort Sols fanklub Sort Sol Society gruppens historie i 26 kapitler med regelmæssige nye kapitler. Vi tæller baglæns år for år og begyndte derfor med 2002 for i slutningen af året at ende med bandets debut i 1977. Der dukker masser af overraskelser op undervejs, bl.a. billeder fra Sort Sols private arkiver.

I februar 1979 udkommer Sods’ debut-lp "Minutes To Go". Albummet varer kun 26 minutter, men byder til gengæld på særdeles energifyldt musik. Stilen er hurtig, upoleret og støjende punkrock med en monotont messende Steen Jørgensen i forgrunden, og foruden Sods’ egne otte sange - hvoraf adskillige kun varer 1-2 minutter - indeholder pladen en coverversion af Suicides "Ghost Rider", et nummer, Sods har beholdt på live-repertoiret lige siden, og som de iøvrigt genindspiller i en 25 minutters version på cd-singlen "Nights In White Satin" i 2000.

Pladeomslaget med det karastistiske, meget punktypiske Sods-logo er i øvrigt lavet af Peder Bundgaard, der tidligere var blevet kendt for sine Gasolin’-covere. Titlen er i øvrigt et citat fra den amerikanske kultforfatter William Burroughs (1914-1997, kendt for bl.a. "Naked Lunch" og "Junkie"), som Sods er inspireret af, og som de senere kommer til at møde flere gange. I maj udkommer nummeret "Television" fra albummet på single med et non-album-track, "Military Madness" på B-siden.

Albummet får en temmelig dårlig modtagelse af de danske anmeldere, der overvejende er negativt stemt over for den nye punkbølge.
Steen Jørgensen siger i dag:

- Der var mange fra 68-generationen, der håbede, at punkbølgen bare var en døgnflue, og det ville vi nok også have været, hvis vi havde fortsat stilen fra den første plade, men allerede da den udkom, var vi på vej et andet sted hen.

Albummet udkommer dog i England i september, på selskabet Step Forward Records. Gruppen laver samme år musik til Erling Schrøders teaterstykke "Mellem Os Sagt" på Gladsaxe Teater.

Guitaristen Per Due bliver en kort overgang medlem af gruppen, som han indspiller tre numre med, hvoraf det ene, "Misguided", kommer med på gruppens næste lp året efter. De to andre, "Number One" og "Breathtaking Effects", får offentligheden først at høre næsten 20 år senere, da de dukker op som bonusnumre på cd-genudgivelsen af "Minutes To Go" i 1997.

Sods medvirker i øvrigt ved den stort anlagte punkkoncert "Concert Of The Moment" om efteråret i Saltlageret, og medvirker med to numre, "Suicide" og "She Feels Anger", på den tredobbelte live-lp herfra, som udkommer november året efter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA