x

Felix og Anders beretter: 2 Dage med Kvæg, Apartment og Lampshade

Felix og Anders beretter: 2 Dage med Kvæg, Apartment og Lampshade

15/11-2002

Fredag formiddag på Århus Banegård er normalt ikke noget, man forbinder med et overflødighedshorn af spændende oplevelser, men for Klub GAFFAs vindere af 3P-konkurrencen, Felix og Anders, var sagen en ganske anden. Stedet skulle nemlig danne ramme om startskuddet på en begivenhedsrig weekend. Ved den lille modeljernbane ventede Caspar Bock fra det nystartede pladeselskab Bird Hits Plane, idet præmien i konkurrencen bestod af en to dages tour til København og Odense med bandene Kvæg, Apartment (billedet) og Lampshade.

Kvæg skulle stå for transport og underholdning på første del af turen (fra Århus til Loppen, Christiania). En opgave, som de fem knægte så ud til at være godt tilpas med trods træthed efter et tidligt radiointerview og Supergrass-koncert dagen før. På færgen fra Jylland til Sjælland blev den første rockmusikerkliché manet til jorden. Glem alt om sex, drugs and rock’n’roll - Kvæg forlanger rejemadder, når de er på havet! Dette er en fast tradition, så den lidt pebrede pris (57 kroner stykket) var fuldstændig underordnet. Det var også her på færgen, at specielt Caspar Bock fik lidt sved på panden. Apartments forsanger, Jacob Riiber, havde mere eller mindre mistet stemmen. Problematisk, idet Apartments hjemmebane er København, og Bird Hits Plane havde regnet med, at størstedelen af publikum ville møde op på Loppen for at høre dem. Heldigvis kan urtethe og halspastiller klare en del, så Jacob og resten af Apartment formåede at levere varen alligevel.

Det tågede landskab, vi kørte igennem på Sjælland, var omtrent lige så spændende, som man kunne forvente, men Kvæg formåede at peppe stemningen op med underholdende anekdoter og historier samt en hel del skrigen ud af vinduet. Det havde hurtigt vist sig, at man ikke får lejlighed til at kede sig, når man er i selskab med Tune, Janus, Ole, Johan og Henrik, hvilket er dejligt, når man kun er med som "påhæng". Derfor virkede rejsen heller ikke så lang, og vi var snart ude på Christiania, dog med tourlivets obligatoriske forsinkelse. Det gjorde nu ingenting, idet der var blevet taget ganske let på lydprøverne, hvilket betød, at Kvæg måtte vente i lang tid, før de kunne komme til. Det medførte, at deres lydprøve blev en yderst kort forestilling, hvor man kun kunne nå at prøve de vigtigste ting af, hvilket naturligvis forårsagede en del irritation blandt bandets medlemmer og specielt dets lydmand, Jonas. Hovedårsagen til den lidt ufine behandling, ud over stedets langtfra energiske lydmand, skal findes i det faktum, at der ligger en restaurant i lokalerne oven over Loppen, som selvfølgelig ikke kan leve med larmen fra en lydprøve.

Imellem prøverne blev der serveret en lækker kyllingeret, som hurtigt forsvandt, og de enkelte bands begyndte så småt at forberede sig på aftenens koncerter. F.eks. var Apartment ude at købe et par flasker Lambrusco (rock’n’roll!). Da tiden nærmede sig, hvor det første band (Kvæg) skulle til at indfinde sig på scenen, var der mildest talt ikke dukket mange personer op. Derfor besluttede Caspar og Troels Landerholm (direktør i Bird Hits Plane) at udskyde startstidspunktet med en halv time, hvilket heldigvis også resulterede i flere mennesker. Dog ikke så mange, som pladeselskabet havde håbet på.

Kvæg gik friskt til sagen i forsøget på at få livet lidt op i de fremmødte. De er et godt liveband med humor, drive og seje attituder, men deres energi havde svært ved at forplante sig i publikum. Dette skyldtes primært de forventede lydproblemer, som dog blev rettet i løbet af den første del af koncerten, og de sidste 4-5 numre blev spillet for fuld styrke. Det er svært at sætte en præcis definition på Kvægs musik, men det er vel noget i retning af indiepop/rock tilsat et skævt udtryk og rester af noget skramlende. Den indeholder både de melodiske popmelodier og den hårdtpumpende heavy rap, og dette varierede udtryk bør kunne sætte gang i enhver fest. På Loppen var festen dog sluttet lidt på forhånd, men bandet revancherede sig gevaldigt dagen efter på Rytmeposten. Kvæg var et spændende bekendtskab, som man nok skal komme til at høre mere til.

Lampshade var næste band på dagsordenen. De kunne møde op til en finjusteret lyd, og de indtog scenen kutteklædte og med barske miner. En stil, der stod lidt i kontrast til bandets kristne baggrund. Det skal dog lige slåes fast, at Lampshade ikke er traditionel kristen musik, som vi kender det fra lokal-tv og The God Channel, men snarere en gang melankolsk indie/støjrock garneret med en rigtig lækker vokal, der på samme tid tangerer både Björk og Stina Nordenstam. Alt i alt kan musikken beskrives som en yndig symfoni af englevokal tilføjet lidt vred guitar og en del djævelske basgange. Ganske betagende.

Apartment lukkede ballet, og det gjorde de ganske godt. Måske passede den stille stil ikke lige de københavnere, der var mødt sent op for at feste igennem til Loppens DJ, men de gæster, der lod sig indfange af de smukke klange, fik virkelig en oplevelse. Apartments musik er så indadvendt, at den rammer dybt, men samtidig så udadvendt, at den ikke forsvinder. Selv i rusten udgave lykkedes det Jacobs stemme at komplementere de teknisk dygtige musikere meget godt, og selv om den eftertænksomme stil kom bedre til udtryk i Odense (og specielt på cd), var det dog stadigvæk en glimrende koncert.

Da Apartment havde afsluttet koncerttrilogien, og Loppens lokaler var blevet omdannet til diskotek, tog løjerne for alvor fat backstage. Masser af sprut og groupies! Okay, måske var det mest øl, der blev konsumeret, og de to piger, der var til stede, var vist nærmere gamle bekendte end groupies ... men det lugtede dog lidt af det mytiske rockliv. Der blev festet godt og grundigt igennem, og det varede længe, før de sidste tilstedeværende måtte give op og tage hjem til de lejligheder, som Apartment havde været så venlige at stille til rådighed. Lampshade var allerede taget hjem til Odense umiddelbart efter koncerterne, idet de skulle optage musikvideo til et af deres nye numre, så vi var kun et par stykker, der måtte låne gulvplads til vores medbragte soveposer. Ingen hotelværelser at smadre i denne omgang, men det kommer vel senere...

16/11-2002

Man sover ikke forfærdelig godt på sådan et trægulv, så det var med ondt i både ryg og hoved, at den trætte og brogede flok bestående af musikere, lydmænd, pladeselskabsfolk og GAFFA-vindere hoppede ind i en taxa og begav sig tilbage mod Loppen for at hente guitarer, forstærkere og andet udstyr. Folk var ekstremt sultne, så på vej mod Odense blev der hurtigt foretaget et pitstop ved en motorvejs-Burger King, så 3P holdet og dets gæster kunne få noget morgenmad og således fortsætte rejsen med fyldte maver og Burger King-kongekroner på hovederne.

Ankomsten til Rytmeposten i hjertet af Odense forløb som planlagt, og mens Apartment og Kvæg fik transporteret deres gear ind på spillestedet, færdiggjorde Lampshade optagelserne til deres musikvideo på scenen. Resten af eftermiddagen gik med endeløse lydprøver, og hvor Loppen havde valgt at sylte musikerne og specielt lydmændene, blev der her stillet en enormt mængde tid til rådighed for at sikre de optimale betingelser. Der var heller ingen forstyrrende elementer såsom skæve ansatte og surt restaurantpersonale til stede denne gang. Når folk ikke lige var på scenen, blev ventetiden fordrevet med sodavand, fotokopiering af ansigter og videofilm (backstage-rummet gemte en fin kollektion af advarselsvideoer omhandlende alt fra fyrværkeri til rygeheroin). Der blev også lige tid til et guided besøg i Neverland Studios (Lampshades lydmand arbejder der), hvilket var en stor oplevelse.

Aftenens koncerter blev naturligvis en større lydmæssig succes end dem dagen før, og antallet af besøgende var også større. Det lokale band, Lampshade, har åbenbart fået godt fat i Odenses befolkning, og de blev da også omtalt i Rytmepostens program som byens måske "mest markante, mest aktive og mest populære liveband lige nu". Publikum var ganske begejstrede om end meget stillesiddende - en kropsposition, der måske passer til Apartments intelligente og indadsøgende musik, mens den dog virker lidt malplaceret, når det gælder Lampshades og Kvægs energisprudlende numre. Alt i alt var der dog en rigtig god stemning i hele lokalet.

Da aftenens sidste band, Lampshade, havde færdiggjort deres sidste nummer, blev de små minibusser pakket i en fart, så Apartment kunne komme hjem til København og Kvæg til Århus. Her blev de to Gaffa-vindere desværre også nødt til at sige farvel til hinanden grundet overbefolkning i den i forvejen tætpakkede bus. En ekstra pladeselskabsmand, Troels, og Apartments lydmand, Sune, ville forfærdeligt gerne med til Århus, så Caspar og Felix tabte lotteriet og måtte derfor tage toget hjem. Hvordan den tur gik, må stå hen i det uvisse, men busfolket havde en fornøjelig tur med kortspil og intens øldrikning. Til sidst blev det dog for meget for de unge mennesker. Den store mangel på søvn begyndte at sætte spor i kroppene rundt omkring, og den sidste del af rejsen forløb med eksemplarisk ro ... lige indtil vi nåede Kvægs øvelokale/studie et sted ude på landet i nærheden af Galten klokken 4.30 om natten. Her måtte enkelte individer kaste lidt op i de naturskønne omgivelser.

Det blev sent, før Kvæg + følge nåede Århus, og da var energien brugt totalt op. Der blev sagt pænt farvel og på gensyn, og så stod man pludseligt dér alene med en masse indtryk. Vi, Felix og Anders, er enormt glade for, at vi fik muligheden for at tage på tour med de tre bands. Alle, vi mødte, var imødekommende og flinke, og specielt Kvæg tog godt imod os. Selve Bird Hits Plane-projektet virker meget ambitiøst og godt tilrettelagt, men det er dog præget af nogle små begynderfejl, som der nok skal blive retttet op på i fremtiden. Vi havde en kaotisk, men fed tur på vejen, og det var interessant at se, hvordan tingene fungerer både under og uden for rampelyset. Rockstjernelivet er ikke så glamourøst, som man skulle tro, men på den anden side så var det jo ikke hverken Jon eller Britney, vi var på tour med.

Der er flere Klub GAFFA-konkurrencer med eksklusive præmier på klub.gaffa.dk. Konkurrencerne er kun for medlemmer, men du kan læse mere om medlemsfordelene og melde dig ind sammesteds.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA