x

Studiereportage: I sommerhus med Jeremy Sparrow

Studiereportage: I sommerhus med Jeremy Sparrow

Debut-ep’en fra danske Jeremy Sparrow blev i den forgangne weekend indspillet i et sommerhus i Lønstrup i det fjerne Nordvestjylland. Det er herude, Mårup Kirke er ved at styrte i havet, og hvor blå bølger og hvide sandstrande hver sommer tiltrækker glade feriegæster. På denne råkolde januarlørdag er stedet dog langtfra overrendt af turister, og luften er i stedet fyldt af lo-fi guitarrock.

Der er ild i pejsen, og Dannebrog fungerer som et gardin for vinduet. Det hyggelige sommerhus er for en stund indrettet som pladestudie. I den ene ende af stuen står et trommesæt, og rundt omkring på gulvet og i sofaen flyder diverse strengeinstrumenter som bas og guitarer.  Et utal af forstærkere er monteret på og omkring træbjælkerne i loftet, og i alt syv mikrofoner skal optage den lyd, de fire drenge leverer.

– Vi har haft en fantasi om at lave det hele råt og rustikt, nærmest gammeldags ”1-2-3 optag”, forklarer Lasse Smed. Han er manden bag bandet, og leverer selv guitar og vokal til numrene. Med sig har han guitarist Tobias Winberg, bassist Morten Findshøj og trommeslager Esben K.

Første udgivelse på Ha Ha Records
I den anden ende af sommerhuset har bandet indrettet soveværelse til redigering og miks. Her huserer producer Ebbe Frej sammen med kollega Mads Bøgh samt den udstoppede hund Laika triumferende på den ene højtaler. Den har været Ebbes trofaste maskot siden de unge dage i epo-555. Mads og Ebbe står bag det nystartede pladeselskab Ha Ha Records, der udgiver Jeremy Sparrows ep til sommer.

– Vi glæder os først og fremmest over at få prøvet numrene af. Vi indspiller fem numre her og forventer, at i hvert fald fire af dem finder vej til pladen, fortæller Ebbe.

Arbejdsmetoden, hvor alt optages live i studiet, er ny for multimusikeren, der tidligere har benyttet mere traditionelle ”lagkageproduktioner”. Planen er, at vokalerne inden for den kommende måned lægges på i Ebbes eget studie på Vesterbro i København, hvor sangene også mikses endeligt færdigt.

Fjerde nummer inden for et døgn
Denne lørdag formiddag arbejdes på nummeret ”Outrunning Paper Tigers”. Sangene er skrevet på forhånd, så indspilningerne er i høj grad et spørgsmål om at få tempoet justeret og få de enkelte elementer til at spille bedst muligt sammen. Mortens bas driller en smule, men bandet er dog enige om, at det endelige resultat summer af spilleglæde og nerve.

– Det har været hårdt arbejde. Vi indspillede hele tre numre i går (fredag) og arbejdede til klokken fire i nat. Vores plan er, at vi bliver færdige med indspilningerne i dag. Vi er faktisk foran for en sjældent gang skyld, og det er dejligt at prøve, konstaterer Esben.

Hyggelig tone uden skænderier
Det høje produktionsniveau begrunder drengene selv med en afslappet arbejdsmetode. Der skal være plads til lige dele sjov og seriøsitet. Imellem hver indspilning smutter drengene således en tur på terrassen for at ryge og drikke kaffe, smører sig en rugbolle med herlig rejeost, eller udvider horisonten ved at bladre i Illustreret Videnskab.

Derudover går bandet med planer om at holde en mindre fest i aften, for at fejre det færdige arbejde inden bandbilen – ”det røde rugbrød” – skal bringe drengene tilbage til deres respektive jobs og studier, med forventninger og forhåbninger stillet ind på en varm modtagelse af det musikalske arbejde.

Jeremy Sparrow om sangene
Imellem indspilningerne fik GAFFAs udsendte forsanger Lasse Smed i tale og fik et indblik i meningen bag numrene. Han har arbejdet med tankerne om projektet i et par år, og de fem numre er blevet til inden for det seneste års tid.

– Drømmen er at fortælle historier, der er vigtigere end sladder fra det københavnske natteliv. Sangene er politiske og handler om den hverdag, jeg har måttet vokse op med siden 11.september 2001. Dengang var jeg 15 år, og først nu forstår jeg lidt af, hvad der skete, fortæller Lasse.

Lasse Smed om de fem sange:
Suburb: – En sang om at forlade provinsen og stikke af. Jeg er født og opvokset i Odense, men har altid set det som en forstad til Århus og København. Den handler om at bryde med det vante.

Twin Flowers: – Som i Twin Towers. Om at vokse op i tiden efter 11. september 2001. Hver gang jeg hører folk forsøge at forklare, hvad der skete, kan de ikke. Nogle gange overgår virkeligheden den vildeste fantasi.

Baloons: – Er skrevet i sommer, hvor det amerikanske præsidentvalg udelukkende var et spørgsmål om, hvilken demokrat der skulle vælges – Clinton eller Obama? Demokraternes sejr.

Outrunning Paper Tigers: – Handler om politisk og personligt mod. Anerkender Bush for at stå ved, hvad han laver. Det er altid beundringsværdigt at tro på det, man gør.

My Post-Katrina Revelations: – Er en sang om et par, der bliver svigtet, og får revet deres tro op med rødderne. Tager udgangspunkt i Katrina-orkanen over New Orleans, der for mig at se var den mest interessante historie i USA i Bush-tiden. Sangen behandler religion med lige dele respekt og kritik.

Få en forsmag på en håndfuld numre fra Jeremy Sparrow på MySpace.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA