x

SF Outside Lands - festival på californisk

SF Outside Lands - festival på californisk

I Danmark er festivalsæsonen efterhånden ved at være ovre for denne sommer. I San Francisco er der dog stadig fuld gang i musikken. Følgende beretning er fra den netop overståede SF Outside Lands Music & Art Festival i San Franciscos smukke Golden Gate Park. Som en sidebemærkning kan det tilføjes, at Tresure Island - også beliggende i San Francisco - ligeledes arrangerer en festival i midten af september.

Parken ligger smukt midt i San Franciscos bakkede terræn og skærer sig ind på tværs af byens mange nord-sydvendte avenuer. Festivalen er ikke afgørende afhængig af vejret - som de danske festivaler er. Der falder stort set ikke noget regn i hele august måned, hvorfor det selvfølgelig er en god måned at afholde festivalen. I år var ingen undtagelse; solen skinnede fra en skyfri himmel alle 3 dage, og den ellers kraftige kolde vind, som blæser ind på kysten fra Stillehavet, forblev svag henover weekenden.
Der er ingen camping- og parkeringsfaciliteter tilknyttet festivalen, hvorfor samtlige 100.000 gæster skal til og fra parken hver eneste dag. Størstedelen af festivalgængerne benytter som undertegnede offentlige transportmidler. Men på trods af spidsbelastningen virkede det på ingen måder kaotisk eller uoverkommeligt hverken til eller fra festivalen.

Skal man knytte en kort kommentar til toiletforholdene, må det siges, at der også her er fuldstændig styr på tingene. Organiseringen af toiletfaciliteterne var så vellykket, at der på ingen tidspunkter opstod kødannelser ved toiletområderne. Ydermere var der anbragt små mobile øer, hvor man efterfølgende kunne vaske hænder. SF Outside Lands er ligeledes en meget miljøbevidst festival, som gør sig synligt i form af engangsemballage lavet af miljørigtigt papir og en stor indsats inden for affaldssortering.

Når man ankommer til Golden Gate Park, er førstehåndindtrykket helt klart: overskud, god organisering og  fokus på musikken. Politi på hesteryg sørger for at styre trafikken og guider de besøgende på rette vej - nok ikke ligefrem noget, det danske politi har ressourcerne til.

Noget for enhver smag
Der er 7 scener spredt ud over parken, lige fra meget små intime til store typiske festivalscener. Kun én af disse er en teltscene - resten er under åben himmel. Med de cirka 100 optrædende er der stort set noget for en hver smag. Ser man bort fra de store koncerter på festivalens hovedscene: Lands End, så er koncerterne relativt dårligt besøgte. Det skyldes selvfølgelig de mange scener, som er i gang på samme tid, samt festivalens andre aktiviteter, som også tiltrækker publikum. Koncerterne er relativt korte, hvorfor der er gode muligheder for at shuffle fra den ene koncert til den anden.

Undertegnede rundede selv en del af scenerne og fik en håndfuld glimrende oplevelser med blandt andre The National, som lykkedes at få gang i et sparsomt publikum. Britiske The Dodos, der også spillede på årets Roskilde Festival, må her siges at være på udebane,  men nåede alligevel med bare 3 mand ganske langt ud over scenekanten. Endnu et britisk band, Los Compesinos, formåede ligeledes med deres Arcade Fire-lignende musik at ruske godt op i folk tidligt på eftermiddagen.

Musikken slutter omkring kl. 22 hver aften og efterfølges af en lang række afterpartys rundt om i San Francisco. For en dansker, der er vant til at rocke igennem på festival til den lyse morgen, virker det måske lidt tidligt at lukke og slukke. Amerikanerne besøger Outside Lands på en anden måde, end danskere besøger danske festivaler - musikken er i den grad førsteprioriteten hos de besøgende, og alkoholen er derimod ikke så meget i højsædet.

Efter at have besøgt SF Outside Lands Music & Art festival vil jeg til hver en tid opfordre folk, der planlægger ture til det californiske sidst på sommeren, at ligge vejen forbi festivalen én eller flere af dagene.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA