x

Alva Noto: Blixa Bargeld og jeg er stadig midt i processen

Alva Noto: Blixa Bargeld og jeg er stadig midt i processen

Projektet artFREQ, der blandt andre tæller Sort Sol-eks-guitaristen Lars Top-Galia som en af arrangørerne, har stået for flere unikke events i den danske hovedstad og inviterer nu til et nyt spændende projekt. Denne gang introducerer artFREQ Alva Noto og Blixa Bargeld, der gæster Marmorkirken og byder på en unik aften fra kirkens alter.

De to pionerer inden for elektronika og eksperimentalmusik repræsenterer hver deres side af Øst- og Vestberlin og har på den måde to forskellige musikalske ståsteder, men de to er fælles om ikke at være bange for at overskride grænserne for den elektroniske musik og for at improvisere over og fortolke lyrik og litteratur.

Blixa Bargeld har flere gange besøgt Danmark både solo og som frontfigur for Einstürzende Neubauten, der er kendt som en af Berlins industrielle pionergrupper.

Blixa Bargeld vil den forestående aften stå i front for Alva Notos elektroniske kompositioner og improvisere med sin specielle vokal over eksisterende materiale, men også over traditionelle sange. Desuden kan man denne aften også opleve den østrigske gruppe Soap & Skin, der kombinerer den 19-årige sangerinde Anja Plaschgs lette vokal tilsat et orgelflygel og elektroniske tillæg.

Alva Noto om koncerten i København:
GAFFA har fået en snak med Alva Noto om koncerten i Marmorkirken.

Hvad kan vi forvente af dig og Blixa Bargeld senere på måneden? En koncert? En performance? Noget helt tredje?

 
- Jeg tror, vi muligvis sammen opfører en koncert, haha. Vi er stadig midt i processen, i gang med optagelser, og jeg tror, koncerten vil afspejle denne måde at arbejde på. Vi får nogle sange klar, og i sidste ende også en cd, måske næste år, men indtil videre er der mange løse ender, vi lader alle muligheder stå åbne.
 
Hvordan mødte du Blixa Bargeld, og hvordan endte I to med at arbejde sammen omkring dette projekt?
 
- Jeg har mødt Blixa nogle gange i Berlin, vi har kendt hinanden længe nu. Jeg har naturligvis fulgt hans karriere i lang tid, og vi havde nogle idéer til et muligt samarbejde. For tre års tid siden arbejdede vi sammen en uges tid i et studie i San Fransisco og prøvede idéer af omkring små, improviserede koncertsessioner af omkring tyve minutters varighed, ikke længere. Nu vokser der så nye skud på samarbejdet omkring koncerten i København.
 
Hvad er din musikalske baggrund og inspiration?

 
- Jeg er ikke klassisk uddannet musiker og har egentlig i højere grad rødder i billedkunsten. Jeg kastede mig først sent over musikken, hovedsageligt computermusik, men lyttede i mine unge år meget til musik, alle mulige genrer, begyndende med klassikerne såsom Laurie Anderson og Brian Eno, men også Einstürzende Neubauten var en inspiration, så derfor er det en stor ære at arbejde sammen med Blixa Bargeld.

Hvordan vil du mene, at din egen musik relaterer til Einstürzende Neubautens? Hvorden adskiller den sig fra den?

 
- Jeg tror, der er visse Einstürzende Neubauten-aspekter i min musik. Sådan noget som radikal og anderledes brug af instrumenter. Jeg holder dog også af den rene, digitale lyd, som en computer kan frembringe, og samtidig er jeg også interesseret i industrial-musik, hvis man hermed mener musik frembragt ved hjælp af industrielle lyde. Men dybest set er det svært at sammenligne vore musikalske arbejder, hvilket kun gør vort koncertprojekt endnu mere spændende.
 
Hvilket slags setup kan vi forvente d. 23. oktober? Vil I gøre brug af Marmorkirkens rum på den ene eller den anden måde?
 
- Vi er stadig i gang med processen, men jeg tror, det bliver et klassisk setup med to musikere på scenen og så en lydtekniker, der også spiller en meget kreativ rolle i koncerten, så egentlig er vi tre personer involveret. En del af affæren vil først for alvor opstå på scenen, vi vil lade os inspirere af øjeblikket. Der bliver ikke tale om nogen speciel anvendelse af Marmorkirken; vi har ikke forberedt noget i forhold til specielle lokationer.
 
Vil du og Blixa Bargeld fortsætte med at arbejde sammen? Har I eventuelle fremtidsplaner?
 
- Koncerten er et enkeltstående projekt, vi har ikke noget album. Det hele er dog stadig meget åbent, men jeg kunne godt forestille mig, at når vi får bedre overblik over det hele, så kan det resultere i flere koncerter. Ja, det tror jeg.

Læs også Ras Boldings store interview med Blixa Bargeld fra foråret 2009


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA