x

Paloma Faith - Fristende afsløringer

Paloma Faith - Fristende afsløringer

Det handler om at iscenesætte sig selv. Mere end noget andet. Man kan gennemskimme Paloma Faiths CV og hæfte sig ved hendes mastergrad i teaterinstruktion fra Londons kunstskole St. Martin's, ved hendes evner som moderne danser, hendes evner som skuespiller, eller dengang hun var assistent for en tryllekunstner. Man kan også bare sætte sig foran hende og iagttage hendes lange matte sort-rød-grønne pailletkjole, de høje sorte laksko, det røde opsatte hår tilsat en mørkeblå sløjfehat og et sort net bagtil. Og den røde læbestift. Eller man kan starte med dengang, hun dansede i burleske-klubber i London.

- Det er lidt sjovt, for da jeg først begyndte at optræde på burleske-klubber, strippede alle. Sådan var det bare, siger Paloma Faith, der har lænet sig godt tilbage i en lænestol på sjette etage af Story Hotel i det centrale Stockholm. Vi er mødtes for at tale om hendes debutalbum "Do You Want The Truth Or Something Beautiful?", der udkom i september og lægger sig i et krydsfelt af Amy Winehouse og Duffy på den ene side og på den anden side en iscenesættelse som Edith Piaf, en fremtoning som jazzsangerinden Billie Holiday og en sydende rebelskhed a la PJ Harvey.

Handler om fristelsen
Foran os står tre skåle med slik, som Paloma Faith impulsivt har taget med fra et bord med forfriskninger. Glem te og hvad man ellers kunne tro lå i generne på en brites forsyningstrang. Hun spiser også vindruer, men mest slik, og det synes som om, en art barnlig legesyge kort forinden har sparket ethvert kvindeligt råd om at passe på sukkersager for figurens skyld ud af døren. Det synes desto mere spektakulært med den snak, vi er ved at dreje ind på. Om hvordan hun greb det an, dengang hun dansede burleske.

- Hvis du har læst Roland Barthes' "Mytologier" (afdød fransk litteraturkritiker, red.), vil du vide, at han ser striptease som en afsløring. Han påpeger, at en kvinde med tøj på næsten er mere interessant end en kvinde uden. Det handler om fristelsen, siger Paloma Faith og fortsætter:

- I striptease er der en afsløring, og i tryllekunsten er der en fase, hvor man afslører illusionen. For lang tid siden var jeg i en situation, hvor jeg ikke ville strippe, men gerne ville være en del af burleske-verdenen. Jeg blev nødt til at afsløre et eller andet, og så blev afsløringen, at jeg åbnede min mund. Derfor begyndte jeg at lave shows, hvor jeg var stum i lang tid, lavede min optræden og til sidst åbnede min mund og begyndte at synge. Det var en afsløring, for alle forventer at man stripper på disse klubber, så der begyndte at komme overskrifter, der lød: "Paloma Faith - stripperen, der aldrig stripper", siger Paloma Faith og kommer dermed rundt om, hvordan hun tog de første skridt mod en karriere som sangerinde.

Forbilledet Tom Waits
Erfaringerne fra den mange-facetterede karriere benytter hun i udtalt grad som sangerinde. På en måde så hun har udtalt, at hun forsøger "aldrig at lave det samme show to gange", men hvordan gør man det?

- Jeg forsøger at mikse sangene rundt i sætlisten og at fremføre nye sange hver gang. Men jeg kan også godt lide at have forskellige elementer med hver gang under min optræden.

Vi snakker om udklædninger, om teatralske virkemidler og om, at hun ser sin musikalske del og performancedel som ét sammensmeltet hele. Men også at hun har et idol og fik lov at møde ham for nylig. Under optagelserne til Terry Gilliams kommende film "The Imaginarium Of Dr. Parnassus" spiller Paloma Faith selv en mindre rolle ved siden af koryfæer som Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell og nu afdøde Heath Ledger. Men også ved siden af Tom Waits.

- Jeg beundrer ham virkelig. Han har haft en fantastisk skuespillerkarriere såvel som musikalsk karriere og har lavet så meget inden for teater. Han er lidt det, jeg stræber efter at blive.

Virkelig?
- Ja, at være som ham eller David Bowie.

Hvem vil du helst være?
- Tom Waits. Fordi han har mest fantasi. Og han føler sig ikke begrænset til at lave én ting. Han har indset, at man ikke behøver at definere sig gennem medierne. Man skal gøre det gennem sit budskab.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA