x

Midlake: Engelsk folk fra tresserne er fantastisk

Midlake: Engelsk folk fra tresserne er fantastisk

Den texanske gruppe Midlake har netop udsendt sit tredje album, "The Courage Of Others", efterfølgeren til det anmelderroste gennembrud "The Trials Of Van Occupanther" fra 2006. 5. februar giver de koncert i Amager Bio i København. GAFFA fangede guitarist Eric Pulido (i midten på billedet) på landevejen for at høre lidt om det nye album, og hvad vi kan forvente os til koncerten.

Jeres nye album er lidt mere afdæmpet og akustisk end forgængeren. Kan du fortælle lidt mere om det?

– Vores nye album er meget inspireret af britisk folk fra slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne – navne som Steeleye Span, Fairport Convention, Pentangle, Incredible String Band og Amazing Blondel. Det var noget musik, vi begyndte at lytte til på vores sidste turné, og vi blev virkelig vilde med det. Der er en særlig følelse i det, en slags middelalderlig vibe, som vi virkelig godt kan lide.

Jeres første album, "Bamnan And Slivercork", var meget keyboardorienteret og måske lidt 80'er-agtigt, jeres andet var knap så elektronisk og mere 70'er-præget. Og nu er I inspireret af sentresserne. Det lyder, som om I er ved at bevæge jer baglæns i musikhistorien?


– Haha, nej, ikke nødvendigvis, men den ene ting tager den anden med. Vi begyndte på et tidspunkt at lytte til Jethro Tull, som jo er fra halvfjerdserne, og det fik os så til at søge tilbage til 60'erne. Det ledte os ned ad denne vej. Vi kan godt lide virkelig at dykke ned i en bestemt genre, hvis vi først får øje på den.

Men er der noget galt med nutidens musik?


– Nej, det er der bestemt ikke, og vi hører også en del nyere musik. Men det kan godt være lidt svært at følge med i, hvad der kommer. Og nogle gange er det rart at gå tilbage til musikkens udgangspunkt. Tilbage til kilden.

Men går I så endnu længere tilbage på næste album? Tilbage til 50'erne måske?

– Haha, det ved man aldrig. Måske, men det kan også være, vi laver en supermoderne plade for det nye årti.

Elsker tværfløjte
Hvordan indspiller I jeres musik? Jeres to første plader blev indspillet i jeres fælles hus i Denton, Texas, men jeg kan forstå, at det har I ikke gjort denne gang?

– Nej, vi har ikke huset længere, Nu er vi blevet gift og har fået børn, i hvert fald nogle af os, så nu er vi flyttet hver for sig. Men vi har lejet os ind på et lager med mobilt udstyr og indspillet albummet der, og det har vi faktisk brugt et par år på.

Hvordan arbejder I i studiet? Tim Smith (forsanger og guitarist, red.) skriver jo alle sangene?


– Ja, han skriver sange, og så præsenterer han dem for os, og så arbejder vi med instrumenteringen og indspilningen sammen.

I kan godt lide tværfløjte, kan jeg fornemme? Der er jo ret meget tværfløjte på albummet.


– Ja, det kan vi alle sammen, og det er Tim, der spiller den. Det er et smukt og frodigt instrument.

Tims tekster handler ofte om natur – på det nye album er der sange med titler som "Small Mountain", "Core Of Nature" og "Children Of The Grounds" og "In The Ground". Kan du fortælle lidt om det?

– Jeg tror, det er noget, der falder Tim meget naturligt. Og det passer også fint til musikkens akustiske og folkede natur.

Jeres første album "Bamnan And Slivercork" blev en mindre succes, men toeren, "The Trials Of Van Occupanther", blev så et større gennembrud. Havde I forventet det?


– Nej, det kom helt bag på os. Vi syntes, det var et bedre album end det første, men det var alligevel en overraskelse. Vi følte os heldige, men man ved aldrig, hvad der kan ske.

Føler I nu et forventningspres, nu hvor I udgiver jeres treer?


– Ikke større end det pres, vi lægger på os selv. Vi forsøger bare at være ærlige, og vi forsøger ikke at vinde en popularitetskonkurrence.

Før koncerten

Jeg har lige nogle spørgsmål i relation til koncerten – er du klar?


– Ja, det er jeg.

Hvordan er det gået i øveren?

– Det er gået godt, og vi er faktisk allerede begyndt på turnéen i det sydøstlige USA. Vi skal lige have banket støvet af os.

Hvad kan vi forvente os af koncerten?

– Vi spiller de fleste af sangene fra vores nye album "The Courage Of Others" og fem-seks numre fra "The Trials Of Van Occupanther" og måske lidt fra debuten. Der bliver mindre keyboard og mere guitar end sidst, og vi har omarrangeret nogle af de gamle sange. Og så har vi fået to nye folk med på henholdsvis guitar og fløjte/keyboard. Vi har fået en større lyd og spiller endnu bedre end før.

Hvad gør I, lige inden I går på scenen?

– Vi kan godt lide at få en enkelt drink. Vi har ikke noget særligt ritual, men det burde vi måske have. Det skal vi lige arbejde på!

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

– Ikke noget specielt. To kasser øl, en flaske whisky, tequila, sodavand, vand, et fad med kød og ost og et fad med vegetarmad.

Hvad hører I i turbussen?

- Meget af det, der har inspireret os til den  nye plade: Altså britisk folk fra sentresserne og starthalvfjerdserne. Navne som Steeleye Span, Fairport Convention, Pentangle, Incredible String Band og Amazing Blondel. Vi elsker det.

 

Køb billetter til koncerten i Amager Bio 5. februar via GAFFA Live


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA