x

Casiokids - Et magisk instrument og det første, du ejer

Casiokids - Et magisk instrument og det første, du ejer

Dansabel og naiv synthesizerbaseret popmusik med skæve hilsner til elektronisk musik og Paul Simons afropop. Bergen-bandet Casiokids er NME blevet kaldt, "det bedste der er kommet ud af Norge siden black metal". Hvis man som læser har fulgt GAFFAs dækning af det festlige norske band, så ville man have bemærket, at vi til by:Larm 2008 - deres gennembrud - stak Casiokids hele seks stjerner for deres koncert. Kort efter blev de booket til Roskilde Festival 2008.

Indtil nu har Casiokids kun udgivet singler, blandt andet via deres engelske label Moshi Moshi, men i dag udkom så deres debutalbum "Topp Stemning På Lokal Bar", som egentligt mere er en singlesamling. Den er fire GAFFA-stjerner værd ifølge vores anmelder.

I dén anledning har vi taget en snak med forsanger Ketil Kinden Endresen. Desuden tæller Casiokids Fredrik Øgreid Vogsborg, Omar Emanuel Johnsen og Kjetil Bjøreid Aabø, og de vender tilbage til Danmark på årets Roskilde Festival.

Debut-opsamling: Best Of Casiokids 2009

GAFFA: Der står på jeres MySpace, at I ikke bryder jer om b-sider. Hvad ligger der i det?

Ketil Kinden Endresen: - I processen med at indspille singlerne, som nu er blevet samlet og udgivet på "Topp Stemning På Lokal Bar", har vi kontinuerligt luget b-siderne ud og smidt dem i vores elektroniske skraldespand. Det er ikke fordi, vi ikke kan lide at lave singler, men nogle gange skal man jo lave nogle b-sider for at rydde hovedet og gøre klar til nogle flere hits.

- Grunden til, at vi gjorde det til en pointe ikke at udgive b-sider, var, at vi ikke anså dem for at være underordnede singlerne på nogen måde. Men siden vi udgav dem på vinyl, så blev der nødt til at være mindst to numre. Vi indspillede numrene i lange perioder i løbet af 2008 og 2009, og vi arbejdede videre med dem kreativt i den tid, så sangene ændrede sig. Derfor blev det mere naturligt for os at udgive singlerne to og to.

- I 2009 spillede vi 170 koncerter i 18 forskellige lande. Vores studietid blev temmeligt begrænset, så vi bestemte os for at udgive numrene som singler, nogle gaver til publikum, sådan at de trods alt havde noget at forholde sig til.

Hvorfor har I udgivet så mange singler, er albumformatet ved at uddø?

- Jeg tror ikke, at albumformatet er dødt, men de forskellige måder, som folk hører musik på i dag, åbner op for et større spektrum. Man spørger sig selv, hvad der er muligt, og man kan spørge, hvad der gavner din musik bedst muligt. De singler, vi udgav i fjor, som nu er samlet på "Topp Stemning", er umiddelbare oppsange. Jeg tror det næste album, som vi netop er gået i gang med, bliver skabt i en længere optaktsperiode, og måske derfor bliver det mere naturligt at udgive dem som et samlet album.

Hvorfor har I inkluderet en remixplade?

- Det er en best of alle vores remixes, edits og projekter ud over singlerne. Derfor ser vi hele udgivelsen som en best of 2009-samling for Casiokids.

Det første instrument

Hvad betyder Casio-keyboardet for Casiokids?

- På vores mange rejser rundt i verden har vi opdaget, at Casio-keyboardet er noget, der tilnærmer sig noget universelt fænomen. Hvis altså universet er de sidste 30 års musikhistorie i Vesten. For mange er Casio det første instrument, man ejer. For os i bandet er Casio et magisk instrument, dynget i nostalgi, og de fleste sange starter med lyden af et af vores Casio-keyboards.

Hvordan er afropoppen nået til regnvåde Bergen?

- Jeg vil gerne tro, at vores egen klub, radio og koncertserie i Bergen, som hedder Klubb Kannibal (klubbkannibal.blogspot.com), i det mindste har en lille del af skylden for det. Jeg startede klubben op med mine venner Audinho og Geir Svensson, fordi vi nysgerrige i musik fra Afrika efter at have opdaget blandt andet jazz fra Etiopien, afrobeat fra Nigeria, Kwela fra Sydafrika med mere. Vi har taget Klubb Kannibal med til festivaler over hele Norge, og jeg har generelt haft stor glæde af at dykke dybere ned i musikhistorie og musikkultur, som man sjældent finder i Bergen.

- Audinho, Geir og jeg tog på ekskursion til Nigeria i oktober 2008 for at lavet en radiodokumentar, der hedder "Arven Efter Fela". Vi interviewede Femi Kuti, Seun Kuti, Tony Allen, Damon Albarn, Gruff Rhys og Keji Hamilton, bare for at nævne nogle af dem. Dokumentaren kan man finde som podcast (direkte link) på Studenterradioen i Bergens hjemmeside (www.srib.no), og der er også videoer og interviews på casiokids.com.

Roskilde er vores største minde

Hvad er jeres forhold til Danmark?

- Personligt var Danmark ferieland nummer et på vores familieture, da jeg voksede op, og jeg har flere gode minder fra Danmark. Desuden kan jeg godt lide den danske musik, som Efterklang og Mew repræsenterer. Og danske film. I har et fantastisk arsenal af danske instruktører med von Trier og Susanne Bier.

Hvad kan man forvente sig af jeres optræden på Roskilde Festival til sommer? I spillede der også i 2008.

- Roskilde Festival har en utrolig magi over sig. Jeg var på Roskilde for første gang i 2002, da jeg så New Order for første gang. Vores koncert i 2008 er mit bedste minde fra en scene nogensinde. Vi skulle spille til warm-up på Pavillion Junior. Et kvarter før vi gik på, var der tilnærmelsesvis ingen publikum, så vi gik backstage igen, men da vi kom på scenen igen 15 minutter senere, så stod der 4000 mennesker, der sørgede for en utrolig fest. Det var magisk!

Vi ses igen til sommer. Tak for din tid.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA