x

Emmaboda: Skovfestivalen du bør kende

Emmaboda: Skovfestivalen du bør kende

Hvis du siger "Emmabodafestival" til en dansker, vil du højst sandsynligt få svaret: " Undskyld, hvad sagde du?". Dette er en stor fejl. I en lille svensk by der hedder Emmaboda er der årligt en sensommerfestival midt ude i skoven, som på sin helt egen måde sagtens kan måle sig med Roskilde Festival. Dette års festival var ingen undtagelse, og navne som Cut Copy, Crystal Castles, Friendly Fires, WaVVes, Tiga, Erol Alkan, Digitalism, Proxy og Crookers var blot nogle af de kunstnere, der sørgede for en uforglemmelig skovfest. (Se det fulde lineup her)

En behagelig rejse
Da jeg stod på toget i København mod Småland i Sverige, vidste jeg ikke, at jeg drog mod et nærmest magisk sted. Et forførende sted hvor musik, beliggenhed og publikum er hovedingredienserne i en fest, der kan få de fleste elektro- og indie-rockfans til at headbange i iver. Den første stærke kontrast til Roskilde Festival opleves allerede på rejsen til Emmaboda. Sporvognen var ikke fyldt til randen med svedige danskere med festival-rygsække, boomblastere, soveposer og drømme om sex. Folk var ikke stuvet sammen op og ned ad hinanden, som tændstikker i en pakke tordenskjold, klar til at tænde fuldstændigt af grundet mangel på aircondition og plads. Man kunne uden problemer stille bagagen af vejen, læne sig tilbage i stolen og nyde turen uden at blive offer for anden armsved end ens egen. Det gjorde jeg så, mens jeg så landskabet forandre sig fra københavnske udkantsområder til kuperede svenske skove og stemningsfulde søer.

Langt til Roskilde
Efter ankomsten til Emmaboda station venter en tyve minutter lang gåtur, indtil man ankommer til festivalen. Trækroner omkranser indgangspartiet, og man kan kun udgyde et lettelsens suk, når det går op for en, at man ikke engang skal stå i kø. Man får simpelthen bare armbånd og vandrer derefter ind. Selvom jeg ankom sent på åbningsdagen, var det let at finde teltplads. Der var med andre ord langt til Roskilde-festivalens teltplads-tumulter, hvor man allerede på forhånd må tage sig til takke med en jammerlig teltplads i område Å, hvis man ikke har rustning, hest og er skudt af på Red Bull.

De hippe svenskere
Det første du lægger mærke til, når du træder ind på den store eng er, hvor ungt og hipt publikummet er. Sverige forstår at producere modebevidste unge, og dette kommer til udtryk i et næsten uhyrligt stort antal forførende, langbenede svenske piger med afklippede denim-shorts og et lige så stort antal drenge med vintage band T-shirts (med opsmøgede ærme naturligvis). Selv når regnen lagde sig over festivalen insisterede svenskerne på at forblive stilsikre. Hvis du vil vide på hvilken festival, du efter en lang regnbyge kan møde en fyr iklædt stramme sorte jeans, kridthvid skjorte, ternet vest, butterfly, samt et par nye blå Converse som, i et nærmest demonstrativt modemæssigt overskud, matcher hans glinsende blå øldåse, så får du svaret her: Emmabodafestivalen.
 
Skovfesten starter
Når det tre dage lange musikprogram går i gang efter to dages rolig warm-up, starter festen for alvor. Tidligst på aftenen spiller der således primært indierock-bands, og om natten fyres der op under nogle af tidens mest hippe elektro-dj's. Løsslupne svenskere raver natten lang, mens deres hjerter pumper i takt med stetoskoplysene, som momentvis oplyser de hvide birketræer, der danner rammen om festivalens mest feterede scene ved navn "Skogan" (skoven).

Et åndehul for svenskere
Flere af festivalens gæster mener, at Emmabodafestivalens popularitet og løsslupne stemning skyldes, at festivalen er grundlagt i en meget liberal ånd. Det er derfor den eneste festival i Sverige, der tillader gæsterne at medbringe alkohol til festivalområdet. Sagt med andre ord er Emmabodafestivalen et åndehul for mange unge svenskere, der til hverdag styres af en meget streng alkoholpolitik. De ankommer derfor til Emmaboda som oppustede balloner, der er klar til at blive sluppet løs og blive tømt for energi. Denne energi lukkes ud til koncerterne. Som et af flere musikalske højdepunkter bør nævnes Cut Copy som med deres hit "Hearts on Fire" nærmest lagde soundtracket til festivalens vilde unge, der skreg med under den klare stjernehimmel.

Emmaboda bør opleves
Emmaboda bør opleves, hvis du er til enten indie eller elektro. Det specielle ved Emmaboda er nemlig, at natur, musik og mennesker går op i en højere enhed. Man får endda næsten lyst til at fløjte lystigt med fuglene i skoven, når man opdager at billetprisen er på cirka 700 danske kroner. Man kan derfor klassificere Emmabodafestivalen som det billige og anderledes alternativ til Roskilde Festival. Dermed ikke sagt at det er helt ude i skoven at stå ved Orange Scene sammen med 70.000 andre mennesker, men ærligt talt så kan 9000 svenskere i en skov i Småland også gøre tricket.

Læs mere på emmabodafestivalen.se


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA