x

En eftermiddag med Dr. Jekyll and Mr. Hyde

En eftermiddag med Dr. Jekyll and Mr. Hyde

GAFFA fik, af to omgange, lov at hænge ud med den person, Rolling Stone Magazine har døbt The Most Controversial Woman In The History Of Rock 'N' Roll Backstage i Seattle og emner som: Forholdet til Billy Corgan, Frances Bean Cobain, Buddhisme og Kurt Cobains penis kom på bordet, som aftenen skred frem.

Er I alle sammen bange for mig?
Søndag eftermiddag omkring kl. 14 kommer festivalens presseansvarlige op til mig og siger, at GAFFA er inviteret til en intim koncert, Courtney afholder for 25 udvalgte fans og 5 udvalgte medier: "Men I skal skynde jer, hun starter om lidt". Vi ledes ind i et presselokale, hvor Courtney Love står midt mellem ti presse folk og råber: "Er der nogen af jer, der har en iPhone-oplader, hvorfor svarer I ikke – er I alle sammen bange for mig?" På dette tidspunkt er jeg ikke bange, men det skulle ændre sig indenfor de næste fem minutter.

Jeg fisker min oplader op af tasken, og hun trækker mig, i bogstaveligste forstand, backstage for at oplade sin iPhone gennem min computer. Siddende på knæ over min computer med en manisk kæderygende Courtney Love stående over mig, mens hun gentager: "Skynd dig, skynd dig". Med hendes personlige bodygard stående på den anden side - spørgende om hvem jeg arbejder for og hvilke spørgsmål, jeg vil stille, mens Hole-guitaristen Micko Larkin insisterende fortæller om, sidst han var i København – begynder jeg faktisk at føle mig lidt presset. Fem minutter senere sidder jeg på min plads, blandt ti andre udvalgte fra verdenspressen og venter på Courtney.

Jeg hader Seattle!
Courtney Love og Micko Larkin gør deres entre på den lille scene  - klar til spørgsmål. Courtney Michelle Harrison blev født i San Francisco, men voksede op over stort set hele Amerika, da hun måtte følge sin mors rejsen rundt fra mand til mand. Fra først i 1990'erne til Kurt Cobains død i april 1994 boede parret på Lake Washington Boulevard i Seattle.

Hvordan føles det at vende hjem til Seattle efter snart ni års pause?
Courtney Love: "Seattle er ikke hjem for mig, jeg hader Seattle! Jeg har ikke fået lavet noget som helst kirurgisk i seks år - alligevel kan jeg læse på forsiden af The Seattle Sun her til morgen, at jeg er ved at drukne i ansigtsløft. For første gang har jeg modtaget dødstrusler, hvis jeg stiller op og spiller i aften – tak Seattle! Jeg kæmpede med The City of Seattle, da de vil rejse et mindesmærke for Kurt – men hverken Kurt eller jeg er fra Seattle, vi boede her en meget kort periode (Cobain var fra Aberdeen, en mindre by i staten Washington). Det er ikke kun mig, både Cornell og Vedder hader at spille her".

Så er tonen ligesom lagt. Love og Micko Larkin giver en akustisk version af "Samantha", et nummer fra dette års glimrende Hole udgivelse "Nobody's Daughter".

Kurt Cobain-film og forholdet til Frances Bean Cobain
En film om Kurt Cobain er på vej, hvilken Kurt bliver skildret i filmen – den Kurt du kendte, eller den Kurt resten af verden kendte som frontfigur i Nirvana?
CL: Jeg tror ikke nogen kendte Kurt, når det kommer til stykket – jeg kendte hans penis mere intensivt end nogen anden, men personen Kurt var mange forskellige personer. De sidste år var vores forhold begrænset til dope og sex. Hvad filmen skal skildre, skændes jeg stadig med produktionsholdet om.  

Som hun sidder der, iført Prada fra top til tå, ser den nu 46-årige Courtney Love glimrende ud. Stemmen, selvironi og ikke mindst ærligheden i de svar hun giver, er i top. Man må give Courtney Love, at hun er en fighter. Hun er nem at pege fingre ad, hun trådt ved siden af mange gange, men kommer altid tilbage. Sidst med dette års mest oversete udgivelse (i denne anmelders øjne), "Nobody's Daughter". Hun har solgt multiplatin med Hole, designet en Fender-signatur-guitar-model (Fender Vista Venus), modtaget en Golden Globe for sin rolle i Milos Formans film "The People vs. Larry Flynt".

Rollen som Satine i Baz Lurhmanns film "Moulin Rouge" blev skrevet til hende, men i sidste øjeblik givet til Nicole Kidman, da Courtney fandtes for ustabil. Hun har dannet par med: Billy Corgan (Smashing Pumpkins), Michel Stipe (R.E.M.), skuespilleren Edward Norton og selvfølgelig været gift med Kurt Cobain. Trods alt denne hæder har store dele af musikpressen valgt at hade alt, hvad hun rører ved; hun er endog blev beskyldt for Kurt Cubains død. Alligevel kommer hun tilbage, stærkere og stærkere hver gang.

Love og Larkin giver et par numre mere fra "Nobody's Daughter" – meget personligt og meget intimt. Hun er på, hun smiler og har glimrende overvejelser over sin egen situation.

I december sidste år fratog højesteret i Californien Courtney Love retten til at se hendes og Kurts datter, Frances Bean Cobain. Forældremyndigheden overgik til Kurts mor, Wendy O'Connor.

Hvordan er forholdet til din datter nu?

CL: Vi snakker stadig sammen gennem andre folk – jeg savner hende, og hun savner mig. Det hele begyndte for et år siden, da jeg var til middag med Britney Spears og hendes mor, Lynne Irene. Jeg fortalte Lynne hele min situation med Frances, mediernes bevågenhed og at jeg nogle gange følte mig forsvarsløs – jeg troede om nogen, at hun ville forstå. Lynne gik åbenbart til Rolling Stone Magazine med min historie, og den næste dag hentede politiet min datter. Jeg kæmper stadig for at skaffe Frances rettighederne til 35% af "In Utero" (Nirvanas tredje udgivelse fra 1993). Da Kurt døde, var der $175 på hans bankkonto. De penge, der er tilbage fra ham, er i rettighederne til hans musik – de fleste af de rettigheder blev narret ud af ham af snedige pladeselskabsfolk allerede dengang, jeg kæmper for, at Frances skal have, hvad der er tilbage.

Da Courtney Love forlader scenen kommer hendes personlige bodygard hen til mig for at returnere min computer. Han siger tak for lån og: Mød op backstage efter koncerten i aften, så får du et 15 minutters one on one interview som tak for lån.

Fra Dr. Jekyll til Mr. Hyde
Kl. 21 indfinder jeg mig backstage i Holes trailer, som aftalt, efter gruppens fremragende koncert på the Main Stage. Jeg bliver ledt ind i trailernes bagerste rum, hvor Courtney Love sidder sammenfalden i en sofa. Eller er det Courtney Love? Foran mig sidder den kvinde, der for 15 minutter siden havde tusinder af mennesker i sin hule hånd under Holes 90 minutters lange koncert. Som hun sidder der i sofaen, klædt i sort med tøjet halvvejs på (eller af, om man vil) og asken fra cigaretten dryppende på gulvet, ligner hun det modsatte af den sprudlende Prada-model, der holdt hof to timer tidligere.

Hun mumler svarene på min spørgsmål, mens hun ser tomt frem for sig.

Fortæl om ideen og projektet "Nobody's Daughter".
CL: Titlen har været den samme fra starten, men indholdet har været fem år undervejs. Det er en titel og et indhold, der primært handler om mig selv. "Honey" er den første sang, jeg har udgivet omhandlende Kurt, der er enkelte strofer, der refererer til min datter – men primært er det mig, udgivelsen udspiller sig omkring.

Teksten til "Honey" giver sig selv: "Holding on to you like the death of an angel, and I hold on to you with all the life that's in me – but he goes down, down to his only friend – he goes down, down to his bitter end". Stærke sager. Jeg føler ikke, jeg behøver at spørge mere ind til det.

"Nobody's Daughter" startede som et samarbejde med Billy Corgan og Linda Perry?
CL: Det var sådan, det startede ud, men det blev hurtigt tydeligt for mig, at resultatet blev alt for pænt. Det er jo mig det handler om – Jeg var ikke med i filmen "Girl Interrupted", jeg udlevede det i virkeligheden. Billy og jeg kan bare ikke arbejde sammen, det er jo prøvet for (på "Celebrity Skin"). Jeg gider ikke engang skændes med ham længere, jeg lader ham bare udvandre – jeg ved jo han altid kommer tilbage. Problemet er dog lidt større denne gang, han er kæreste med den kvinde, der gerne vil producere filmen om Kurt, hvilket bliver over mit lig.

Du aflyste din koncert i København?
CL: Gjorde jeg? Aner ikke hvorfor, ved du hvorfor? Hvilket jeg ikke gør. Dog kommer jeg sikkert tilbage. Alt omkring "Nobody's Daughter"-udgivelsen er lige startet, vi skal indspille en video til "Letter To God" i næste uge – mon ikke jeg kommer forbi Danmark igen.

Det Hole-band du turnerer med nu er jo et helt nyt band, hvad er forskellen og snakker du stadig med Eric Erlandson (tidligere Hole-guitarist der nu sagsøger Courtney Love for at bruge navnet Hole uden ham)?
CL: Dynamikken i bandet er god, jeg savner dog Melissa (red: Melissa Auf der Maur, tidligere bassist i Hole). Eric er bare en idiot, jeg har faktisk aldrig kunnet lide ham, han er bare ude efter penge – Hole er mit band! Det vigtigste for mig er, at jeg har min ven Micko Larkin (guitarist i Hole) omkring mig hele tiden. Han har boet i mit hus i fem år og har hjulpet mig gennem alle mine faser. Min datter har blokeret mig på Facebook, men ikke ham – det siger lidt.

Du er buddhist nu?

CL: Jeg har været buddhist de sidste fem år – on and off. (Courtney peger på det lille bord, hun har stående i traileren, et bord der prydes af et lille alter) - Det giver mig energi og indre styrke.

På nuværende tidspunkt ser det ud, som om Miss Love er ved at falde i søvn. Hendes stemme er så lav og mumlende, at jeg intet kan høre. Til sidst spørger jeg ind til hendes filmkarriere. Hun responderer, at der er noget stort på vej, hun kan ikke sige hvad endnu. To minutter efter står jeg uden for trailerne igen.

Jeg har kendt kvinder med seriøse humørsvingninger i mit liv, men aldrig set noget så ekstremt, som jeg over en fire timers periode oplevede med Courtney Love denne aften i Seattle. Jeg har den største respekt for den kamp, hun bliver ved med at kæmpe, både internt og eksternt, hvilket jo også må slide en del på humør og kræfter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA