x

Salem – Anti-historien, folk står i kø for at skrive

Salem – Anti-historien, folk står i kø for at skrive

Smukt, dramatisk, støjende, drugget og hipt. Salem har en skabt ny lyd, men er de mere end bare et mediestunt og en lyd? Og hvad går det dér witch house egentlig ud på?
Det er svært at afgøre, hvor meget det er indstuderet, og hvor meget de virkelig ikke giver en skid for noget. Er Salem en historie eller en anti-historie? Alle tre medlemmer i bandet har nedværdiget sig til at deltage i GAFFAs interview, så lidt interesse er der dog, selvom de fleste svar er variationer over "nej" og "sådan ser vi det ikke". I samtalen er det mest rapperen Jack Donoghue, der fører ordet, men generelt supplerer de hinanden og overtager sætningerne.

En baggrund i narko, prostitution og kunstskoler. En nutid på alles læber som det store it-band og en fremtid, som journalister synes at ønske meget kortvarig. Salem er over det hele, de har lavet én plade og har stadig ikke en bil eller et hjem eller tid til ferie. Hvad de har til gengæld, er en klar vision om den musik, de laver, der på debutalbummet King Night fremstår helt færdig, homogen og gennemarbejdet, på trods af at det er en helt ny lyd, de har fundet.  

Man kan sagtens finde ting, Salem er inspireret af, men fra så forskellige scener, at det næsten ikke giver nogen mening at liste dem. – Vi er vokset op i USA, og der lytter man til al slags musik, uden at skelne til, hvor det kommer fra, eller hvornår det er lavet. Vi laver bare den musik, vi selv har lyst til at høre. Vi er vokset op i 80'erne, men hvis der er noget, der har inspireret os, så er det på et ubevidst plan.

Lyden af vores liv
Det fører videre til en snak om scener og genrer, og ikke mindst det ubrugelige udtryk "witch house", som nogle har døbt genren. – Vi blander os ikke i folks ordforråd. Vi ville ikke selv kalde musikken det. Aner ikke, hvad det betyder. Hvis det giver andre mod på at lave noget musik, de kan lide, så må de kalde det, hvad de vil. Men altså, det er jo kun journalister, der siger den slags, det påvirker ikke os overhovedet. Vi har musikken helt oppe i ansigtet og har rigeligt at gøre med at lave det.

Efter en lille pause tilføjer Jack: – Den betegnelse, jeg har mindst imod, er nok "drag". Den kan jeg lidt relatere til.

Musikken bliver ofte lavet over mail, hvor Jack sender et beat til de andre, der putter noget oven på og sender tilbage og så videre. Det giver mulighed for at lave musik næsten hele tiden.

– På den måde er musikken meget en refleksion af vores liv. Folk siger, at det er dystert, men sådan ser vi det slet ikke. Det er udelukkende lyden af vores liv. Vi har slet ikke tid til at stoppe op og tænke over, hvad det er, vi laver, vi er alt for dybt begravet i selve processen. Goth? Så hellere romantik. Det er vigtigt for os med romantik, både i hverdagen og i musikken.

Live
Der hviler en skygge over Salems live-ry, efter en katastrofal koncert på den vigtige branchefestival SXSW. Alt var gået galt op til koncerten, men slet ikke i samme grad som selve koncerten, der også er blevet grundigt dokumenteret via YouTube. Det fik Salem til at stoppe med at spille koncerter, indtil de havde helt tjek på, hvad de ville med koncertmediet. Nu er de tilfredse og kan turnere uden nerver på.

– Vi tænker meget på æstetik, siger de, og det kan komme bag på enhver, der har set SXSW-videoen. Sært nok ligner det meget, hvad vi så senere på natten på Dunkel i København, bortset fra at det er virkelig godt nu. Gudesmukke står de indhyllet i røg og strobelys og svajer lidt med blanke øjne og leverer en overvældende og hypnotisk larm, der er så helvedes catchy. Goth-vokal druknet i rumklang, kluntet rap og bevidstheden hos publikum om at være vidne til noget nyt. Lige præcis rap-delen kan virke overraskende i dette univers, men er en vigtig brik i den blanding af fortid og fremtid, der kendetegner Salems lyd. Første sorte i Gotham City?

Da jeg tidligere havde spurgt, hvad vi kunne forvente os af koncerten, var svaret, at "forventninger er grunden til menneskets lidelse". Men når lidelse og skønhed passer så godt sammen, som det gjorde ved aftenens show, skadede det ikke med nogle forventninger.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA