x

Pelding – nu med sangerinde

Pelding – nu med sangerinde

Hvad gør man, hvis man - som Joy Morgan - føler, at man ville passe perfekt som sangerinde i den danske downbeat-hiphop-trio Pelding?
Man kunne jo sende noget musik med sin vokal til dem, og det gjorde hun. Men når bandet har travlt og ikke svarer tilbage, hvad gør man så? Man giver ikke op, hvis man er Joy Morgan.

- Jeg hørte deres første plade i 2001 og tænkte: Dem vil jeg bare lave musik med, fortæller sangerinden, der tidligere har arbejdet med Nobody Beats The Beats.

- Så jeg sendte noget materiale til dem, men der gik lang tid, uden at jeg fik svar. Jeg skrev så en tekst til et af instrumentalnumrene på deres første plade og hev fat i en af mine venner, der har et studie. Der indspillede jeg nummeret med min vokal og sendte til dem. Og så...

Var gået i gang med ny plade
De tre fyre i Pelding var vilde med Joy Morgans lidt hæse, dybe jazzede stemme, og både stemmen og Joy Morgans ofte triste tekster passede perfekt til Peldings melankolske og internationale lyd i den blå farveskala.

- Vi var faktisk gået i gang med at lave efterfølgeren til vores debut og havde allerede indspillet numre med et par andre sangere, fortæller bassist og guitarist Jonas Engberg. - Men da vi hørte det, Joy havde lavet, var vi solgte. Hun har en enorm stor personlighed i sin stemme og sine sange, som passer rigtig godt til os.

Vi sidder i Peldings studie på første sal i et to-etagers hus i en baggård på Frederiksberg, hvor Pelding og Joy Morgans nye plade, "Spine", er indspillet. Huset kan nærmest betegnes som en kreativ hiphop-fabrik, for Pelding deler det med andre fremtrædende danske hiphop-kunstnere som Tue Track, Abdullah S og DJ Nage fra Hvid Sjokolade. Musikerne kigger af og til ind hos hinanden og kommenterer og bliver inspireret.

Afslappende arbejdsfilosofi
Det er fire år siden, Pelding udgav deres roste debut Pelding på det engelske DJ Vadim-ejede pladeselskab Jazz Fudge, der siden er gået konkurs. At der skulle gå så lang tid, er der flere grunde til. Et er, at Pelding-medlemmerne har travlt med mange andre ting - for eksempel at være den ene halvdel af den anerkendte producerduo The Prunes, som keyboadspiller Peder Pedersen er, at remixe for blandt andre Mew, som den anden keyboardspiller Thor Sørensen har gjort, eller at turnere med DJ Vadim, som Jonas Engberg har gjort.

En anden grund er Peldings meget afslappede arbejdsfilosofi: De, der har tid og lyst kan arbejde lidt på pladen. Det har betydet, at næsten samtlige kombinationer af de fire musikere på forskellige tidspunkter har arbejdet på pladen, både alene og sammen.

Arbejdet med "Spine" er startet i studiet, hvor de tre Pelding-medlemmer har jammet sig frem til de dystre, skrabede instrumental-tracks, som de så har sendt til Odense, hvor Joy Morgan studerede. Her sad hun i sin lejlighed og skrev tekster og indspillede på interimistisk vis demo-vokal via en minidisc koblet til et almindeligt hi-fi anlæg, og sangene blev derpå sendt tilbage igen til de tre fyre i København.

Denne arbejdsform har krævet en del tilvænning for Joy Morgan. Når hun en gang imellem var i København, og vokalen skulle indspilles i studiet, kunne hun ikke være sikker på, hvem af de tre, der dukkede op i studiet.

- I lange perioder har jeg kun set Jonas. Og næste gang, jeg var her, har det måske været Thor. Det har været lidt frustrerende, siger Joy Morgan og tilføjer hurtigt: - Men det har samtidig været positivt og nyttigt, for vi elsker at sidde og hygge, når vi er her alle fire. Så har vi bare drukket kaffe og røget cigaretter alt for længe...

Jonas Engberg smiler: - Vi har let ved at lave skitser, og vi har let ved at lave tracks. Men det har aldrig været så let at lave pladerne færdig ... Men måske kommer der noget godt ud af det, når man skal væbne sig med tålmodighed, siger han beskedent.

Peldings hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA