x

Øyafestivalen – Det er blevet varmere i Norge

Øyafestivalen – Det er blevet varmere i Norge

Den kølige brise fra Oslofjorden er ikke forsvundet, sneen på toppene af fjeldene er ikke smeltede, og de endeløse nætter i den lange vinter bliver sikkert ikke kortere. Men det er blevet varmere i Norge. Det skyldes ikke den globale opvarmning, men den norske metropolfestival, Øyafestivalen, som i år kan fejre sit femte år med superhotte navne som Franz Ferdinand, Babyshambles, Maxïmo Park, Sonic Youth og Hot Hot Heat.

GAFFA mødte festivalens ophavsmand, Claes Olsen, for at høre mere om festivalen, der løber af stablen i disse dage.

Hvordan opstod initiativet til Øyafestivalen?
- Vi syntes ikke, at de norske spillesteder og festivaler tog norsk musik seriøst. Så vi ville slå et slag for de norske bands. I 1999 startede vi derfor Øya, for at sætte fokus på norsk musik. Siden hen har Øya hjulpet den norske musikbølge på vej ved at placere små norske bands øverst på plakaten.

Rigtig mange nordmænd har tradition for tage på Roskilde Festival. Men danskerne har ikke samme tradition for at tage på festival i Norge. Er det noget, I prøver at lave om på ved at satse på mere internationalt orienterede navne?

- Nej. Nordmænd har et romantisk forhold til Dammark, som de ser som et ekstremt frit land. Denne opfattelse ligger Roskilde jo fint i forlængelse af. Danskere ser mere Norge som landet, hvor man tager på skiferie. Men danskere er selvfølgelig meget velkomme.

På programmet i år har I kun ét dansk navn. Kunne I tænke jer at præsentere flere danske navne på Øya i fremtiden?
- For os er det ligegyldigt, hvor grupperne kommer fra, bare de er gode. Vi har før præsenteret blandt andet Under Byen og The Blue Van, men vores fokus ligger primært på ny norsk musik.

En af de grupper, der har været i fokus, er det norske electrorockband Surferosa, som spillede på Øya i 2002. Siden har bandet spillet i både Japan, England og været på USA-turné med The Killers. Altså et norsk band, der er særdeles velbevandret på den internationale musikscene. Alligevel står Øyafestivalen som en af de stærkeste koncertoplevelser for bandet. GAFFA spurgte forsanger Mariann hvorfor:

- For os er Øyafestivalen helt speciel, da det var her, det hele for alvor startede for os. Vi havde på det tidspunkt kun udgivet en ep. Egentlig var vi ikke på programmet, men da der kom en aflysning på den store scene, ringede Claes og inviterede os til at spille. Vi fik en virkelig god modtagelse af både publikum og anmeldere, så festivalen satte for alvor gang i vores karriere.

Så nok er Norge ikke det nye Hawaii, men der er alligevel en god grund til at holde godt øje med Øya i fremtiden.

Øyafestivalens hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA