x

Kirsten Ketsjer - mellem jazz, støjrock og fri improvisation

Kirsten Ketsjer - mellem jazz, støjrock og fri improvisation

Billede: Kristian Sæderup

Inden samtalen med Kirsten Ketsjers guitarist har GAFFAs udsendte to gange tidligere oplevet det særprægede og særdeles originale band spille live, og trods ihærdige forsøg på at placere bandet ordmæssigt må undertegnede indrømme, at der ikke findes nogen kasse-betegnelse for den lyd og de rytmer, bandet frembringer. De kalder sig selv et rockband, men det virker, som om deres sjæl ligger i et langt større spændingsfelt mellem skæve jazzakkorder, støjrock, det søgende univers og den særdeles frislupne improvisation.

Bandet består af Andreas Führer, guitar, Anders Lauge Meldgaard, guitar samt Anja Jacobsen, trommer og vokal. Historien om bandet går tilbage til en nat i 2001 og en båd i kanalen på Christianshavn, hvor alle tre medlemmer bliver medstiftere af bandet Forkert, hvori Anders og Andreas er kapelmestre og ophavsmænd for Forkerts numre.

De tre navne findes ligeledes på hjemmesiden for musikkollektiviet ”Yoyooyoy”, hvilket betyder, at de alle er en del af et større musikalsk netværk, hvis evne til at benytte og anvende hinanden i forskellige relationer og sammenhænge vil gøre selv store netværksguruer grønne af misundelse. Kirsten Ketsjer opstår, da Forkert får en bi-opgave som består i en lyd og poesi-projekt, udført over et tennistema til en koncert i Tyskland. En hurtig google-søgning på navnet afslører også, at Kirsten Ketcher (dog stavet med ch i stedet for sj) ligeledes er navnet på en dansk professor i socialret, uden at dette dog har nogen meningsfuld betydning for bandnavnet ifølge Andreas.

To mand i Berlin og en dame i Dannevang
Bandets to mandlige medlemmer er bosat i Berlin, mens Anja stadig har adresse i Danmark.

- Et eller andet sted bliver det sværere at opretholde fornemmelsen af at være et band, men samtidig er det til gengæld meget intenst, når vi så mødes og spiller sammen, f.eks. over en weekend, siger Andreas.

Alle tre skriver bandets materiale, og idéerne kommer ud af selve livet:
- Inspirationen bliver hentet i de miljøer vi færdes i og blandt de mennesker vi omgiver os med, siger de.

Kirsten Ketsjer udgav i juni 2005 deres første cd (”Jeg Skal Snart Ind”), og nye venter i fremtiden. Gruppen brugte tre dage i studiet på helt nye numre og tvang derved sig selv til at være fuldstændig åbne over for den kreative proces. Intet var forudsigeligt, hvilket giver genlyd på de D-dur-berigede lydspor. Bandet er dog uden tvivl også et underholdende liveband, hvis mission om at videregive publikum godt humør og nytænkning nemt når ud over scenekanten.

- Der er ingen grund til at stoppe vores musik ned i halsen på folk...., siger Andreas under henvisning til, at de på scenen virker uformelle og ligefremme. Anja er hudløs og sød som en fynsk sommerpige, når hun i takt med arbejdet på trommerne hopper op og ned på skamlen, alt imens hendes kinder blusser rødt, og øjnene skinner i ægte glæde over at være i stand til at spille for et levende publikum. Og som tilhører får man masser af musik til øregangene, når de op til 12 minutters lange numre skiftevis fremstår som en mur af støj f.eks. udarbejdet af legetøjsinstrumenter, for efterfølgende af skifte til drillende og legende improvisationer, med lettere ironiske tekster.

Vil ikke have en manager
Kirsten Ketsjer er en del af den danske undergrund, og der synes de som sådan også, at de befinder sig ganske godt. Andreas forklarer:

”Som musiker er det vigtigste min egen personlige tilfredshed - min egen anerkendelse af det, jeg laver. Når jeg ser på mit materiale, er det vigtigste, hvad jeg selv og bandet mener - ikke hvad 30.000 andre eventuelt skulle mene. Det er vigtigt, at man gør det, man laver, vigtigt. Ellers mister det betydningen både for dig selv og andre.

Trods en travl koncertkalender har Kirsten Ketsjer ingen planer om at få en manager, og de signalerer tydeligt, at de også på det personlige plan vægter deres frihed lige så højt, som de gør på den musikalske side.

Og musikalsk frihed er der masser af, hvis man er fristet til at lægge øre til Kirsten Ketsjers univers enten via ”Jeg Skal Snart Ind” eller på livescenen. I foråret kan de bl.a. opleves følgende steder:

27. januar - Stengade 30, København
03. februar - Musikcafeen, Århus

Kirsten Ketsjers hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA