x

Lily Allen – Den provokerende iscenesætter er tilbage

Lily Allen – Den provokerende iscenesætter er tilbage

Se en ny fotoserie med Lily Allen i GAFFAs artikelsektion

Omringet af fire hårdtarbejdende læger ligger Lily Allen på operationsbordet, mens fedtet fra hendes mave pumper ud af kroppen i store glasbeholdere. Skrækslagen kigger hun op på sin manager, der med væmmelsen malet i ansigtet ser på hende. "Hvordan kan nogen overhovedet komme så langt ud?", lyder det fra ham. Med en skinger stemme forsøger Lily Allen at forsvare sig: "Jeg har fået to børn!"

Sådan starter musikvideoen til Lily Allens single Hard Out Here fra hendes tredje album med den Kanye West-klingende titel Sheezus. En af Englands mest provokerende popstjerner er tilbage for fuld udblæsning efter en pause på fire år og med et budskab, der er mere klart end nogensinde. Hard Out Here er ikke blot en popsang, men et feministisk budskab anno 2014 om kvinders rolle i musikindustrien. En kommentar til det pres, der ligger på kvinder om at opfylde de umulige idealer om kvindelig skønhed, der hersker i samfundet generelt.

Ved at bruge popkulturens egne virkemidler og klichéer i form af halvnøgne, twerking-dansende kvinder lander musikvideoen i krydsfeltet mellem satire og solidaritet, og med sætninger som "I don't need to shake my ass because I have a brain" melder Lily Allen sig på banen i den feminisme-diskussion, der gennem det seneste års tid er blevet comme il faut, når det gælder popkulturen.

– I går skulle jeg lave et interview med et amerikansk blad, men de ville droppe artiklen, hvis jeg ikke stillede op i bikini eller undertøj på billederne. Det ville en mand aldrig blive udsat for, fortæller 28-årige Lily Allen, da GAFFA møder den engelske sangerinde en skøn forårsdag i London.

Lily Allen har altid haft evnen til at generere overskrifter, og hun fortsætter den vanlige stil med Hard Out Here, hvor ordet "bitch" bliver sunget ikke mindre end 72 gange. Et ord, der gennem årtier er blevet associeret med noget negativt, men for Lily Allen er missionen klar. Hun vil kræve ordet tilbage og gøre det til en hyldest til kvinder.

– Mænd bruger ofte ordet, når de taler nedsættende om kvinder, så sangen handler om at ændre på det og tage ordet tilbage og bruge det om kvinder på en positiv måde, fortæller hun.

 

Det stabile familieliv

Fire år er der gået, siden Lily Allen proklamerede, at hun trak sig tilbage. Årsagen hed Sam Cooper. Lily Allen, hvis borgerlige navn nu er Lily Rose Cooper, mødte sin mand på Glastonbury Festival i 2009 og bestemte sig hurtigt for, at her var manden i hendes liv.

Jagten på drømmen om et familieliv blev sat ind, men brast i første omgang, da Lily og Sam mistede deres søn George seks måneder henne i graviditeten. Det var et af de tidspunkter i livet, hvor det ikke var sjovt at være i mediernes søgelys verden over. Men snart var Lily Allen gravid igen, og sammen med Sam Cooper flyttede hun ud på landet i Gloucestershire. Langt væk fra London og mediernes bevågenhed.

Her lever Lily Allen nu det stabile familieliv med sin mand og deres to døtre, Ethel og Marnie, som hun inderst inde har ønsket sig, siden hun var 22 år. Måske fordi hun selv voksede op under turbulente forhold med sin mor, den kendte filmproducer Alison Owen og faderen, skuespilleren Keith Allen, der forlod familien, da Lily var omkring tre-fire år gammel. Som barn gik Lily Allen på 13 skoler, og blev smidt ud af flere af dem på grund af stoffer og alkohol, og som 15-årig besluttede den unge pige sig for alvor at droppe skolen.

Siden Lily Allen som kun 21-årig brød igennem med pop-ska-nummeret Smile i 2006, har hun været kendt for at være ligefrem, åbenmundet og ofte provokerende, men som hun sidder der i et hjørne i restauranten på Londons fashionable Claridge's Hotel, er der langt fra den karakter, som vi kender fra medierne.

Med Hard Out Here i baghovedet er jeg klar til at høre, hvad det er ved musikindustrien og brugen af kvinder som dampende sex-objekter, der i den grad gør den her kvinde vred, men ved spørgsmålet får jeg et noget overraskende svar retur.

– Det ved jeg ikke. Det kan jeg ikke svare dig på. Jeg kan kun sige, at det gør mig vred. Nogle folk har det fint med det, men det har jeg ikke.

Kun de velkendte mangamalede øjne og lange sort-hvide kunstige negle minder mig om den sarkastiske, provokerende kvinde, jeg har set i musikvideoen aftenen før.

 

"Jeg vil være Sheezus"

Fest med Amy Winehouse den ene weekend og ferie med Kate Moss den næste uge kan for mange lyde misundelsesværdigt. Men drømmen om livet i showbiz viste sig at være noget ganske andet end den virkelighed, som den unge sangerinde mødte i sine tidlige 20'ere. I et andet interview har Lily Allen tidligere udtalt, at da hun voksede op og drømte om det glamourøse liv, handlede livet som popstjerne om at være rebel og autentisk. Men i stedet gik hun en verden i møde fyld af botox og desperation.

Men hvorfor ønsker Lily Allen overhovedet at vende tilbage til musikbranchen, popkulturen og pressens bevågenhed?

– Af mange forskellige grunde. Jeg har lyst til at være kreativ igen og gøre noget med mine dage ud over at være sammen med små børn. Og det her er det eneste, jeg ved, hvordan man skal gøre, svarer Lily Allen, mens hun har travlt med at tjekke sin iPhone.

Så fortsætter hun:

– Fordi jeg føler, at jeg har et budskab, og det kan jeg komme ud med gennem min musik. Og hvis folk er villige til at betale for det, og jeg kan tjene penge på den måde, hvorfor så ikke gøre det? Hvis jeg ikke kunne sige, hvad jeg mener og tænker, er der ingen grund til at lave musik, fastslår hun.

Om der ligger et mediestunt gemt i albumtitlen Sheezus, der uundgåeligt leder tankerne hen på Kanye West's album Yeezus, vil Lily Allen ikke svare på, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at titlen er ment som en hyldest til kollegaen og vennen og ikke som en fornærmelse, påpeger hun.

– Jeg skriver sange, der handler om popkulturen, og i øjeblikket er han en ikonisk figur, og derfor er det interessant at lave referencer til ham. Desuden elsker jeg Kanye West. Ikke kun på grund af hans musik, som jeg i øvrigt synes er fantastisk, men på grund af hans personlighed. Han tør sige sin mening lige ud uden at tænke over konsekvenserne, og det inspirerer mig. Han er Yeezus, og jeg vil være Sheezus, lyder det ambitiøst.

Hvad Kanye West i øvrigt mener om dette, vil Lily Allen ikke ud med, men hun har talt med ham om det. Så meget kan hun afsløre.

Lily Allen har aldrig været bange for at lange ud efter kolleger eller starte en virtuel diskussion med folk på sociale medier som Twitter, og umiddelbart skulle man ved første lytning af albummets åbningsnummer "Sheezus" tro, at Lily Allen stadig er på krigsstien. Rihanna, Katy Perry, Lorde, Lady Gaga og Queen B aka Beyoncé får alle en tur i møllen efterfulgt af et statement, der ikke er til at tage fejl af. Eller hvad?

For nok synger Lily Allen, at "the second best will never cut it for the divas, give me that crown bitch, I wanna be Sheezus", men det hele er ironisk ment, forsikrer hun.

– Det handler om, hvordan kvinder bliver spillet ud imod hinanden, når det gælder udseende og image. Der hersker en kultur og en idé om, at der kun kan være én dronning i branchen, men det passer ikke. For som jeg påpeger i sangen, så er der mange.

Det kan nok være, at Lily Allen trak stikket ud i en periode, men hun gør i den grad comeback, som kun de færreste formår. Klar til at tage kampen op for kvinders skyld og ikke mindst for sine døtre.

– Jeg vil gerne have, at kvinder får de bedste muligheder i verden, når de vokser op. Mine piger skal lære, at det ikke kun handler om udseendet, men at det er lige så vigtigt at være klog og sjov. De skal ikke ende med at ligge på operationsbordet for at få lavet en fedtsugning.

 

Om Lily Allen

-       Lily Allen blev født 2. maj 1985 i Hammersmith, London.

-       Sangerindens gennembrud i 2006 blev hjulpet godt på vej af MySpace, hvor hendes første single Smile nåede ud til et større publikum.

-       I 2006 udkom Lily Allens debutalbum Alright, Still og solgte 2,6 millioner eksemplarer på verdensplan.

-       Hendes andet album It's Not Me, It's You udkom i 2009.

-       De seneste fire år er ikke kun gået med bleskift. Lily Allen har blandt andet skrevet musik til den kommende musical Bridget Jones' Diary og sunget duet med Robbie Willams på Dream A Little Dream.

-       Fra det nye album "Sheezus" har Lily Allen udgivet singlerne Hard Out Here, Air Balloon, L8 CMMR og Our Time.

 

Popscenen tur-retur

Da Lily Allen i 2009 proklamerede, at hun ville trække stikket fra popscenen, lød det sådan her:

"Bare så I ved det: jeg har ikke forlænget min pladekontrakt og har heller ingen planer om at indspille en ny plade. Men jeg vil stadig forblive fan af ny musik, så det er ikke noget egoistisk korstog. Den tid er længe forbi for mit vedkommende, hvor jeg kunne tjene penge på at indspille musik".

 

I 2012 annoncerede hun sit kommende comeback således:

"I vil blive glade for at vide, at jeg for tiden er i f…ing studiet med Greg Kurstin. Ikke noget særligt egentlig. Jeg kaster bare noget s… mod væggen og ser, om noget hænger fast".

Se en ny fotoserie med Lily Allen i GAFFAs artikelsektion

 

Fra MySpace til Twitter

Lily Allen er kendt for at være åbenmundet og rapkæftet på de sociale medier. Hun har aldrig været bange for at svare nogen igen, men da hendes fan, Reg Wilding, for nyligt kaldte hendes nye sange for "kedeligt pop-vrøvl", gik Lily Allen, måske noget overraskende, ud på Twitter og gav Reg Wilding ret med ordene "Af hvad du indtil nu har hørt, ja. Alt jeg kan gøre er mit bedste, pladeselskaberne og radiostationerne vil ikke spille de bedre numre".

Da GAFFA spurgte den kontroversielle sangerinde om hendes forhold til Twitter og de ofte mange grimme kommentarer fra folk, lød det sådan her:

– Nogle gange ignorerer jeg det, og andre gange bider jeg igen. Men jeg forsøger ikke at lade det påvirke mig for meget, for jeg har så mange gode ting i mit liv nu. Jeg behøver bare at se på mine børn og tænke: "Gider jeg virkelig bruge de næste to timer på at skændes med nogen på Twitter, eller vil jeg hellere lege med mine børn?".

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA