x

EMI og Apple dropper kopibeskyttelsen og højner lydkvaliteten

EMI og Apple dropper kopibeskyttelsen og højner lydkvaliteten

Det omstridte kopibeskyttelsessystem DRM (Digital Rights Management), der har været et brandvarmt emne i musikbranchen den seneste tid, synes nu endelig at være på vej ud.

På et pressemøde, transmitteret live over Internettet i dag, annoncerede Apples chef Steve Jobs og EMIs ditto Eric Nicoli, at EMI for fremtiden vil tilbyde en ny type download ved navn "Premium Digital Downloads".

Den nye type adskiller sig fra den gamle type downloads ved at være fri for DRM og ved at være i en langt højere lydkvalitet.

DRM gør normalt, at musik købt online ikke kan afspille på alle afspillere, og kun kan afspilles på et begrænset antal forskellige maskiner. Det har ind til nu betydet, at musik købt gennem iTunes kun har kunnet afspilles på en iPod.

Ideen har fra pladebranchens side været at dæmme op for ulovlig fildeling, men systemet har vist sig ineffektivt, samtidig med at det er langt fra forbrugervenligt, specielt taget i betragtning at cd’er ikke har indeholdt kopibeskyttelse i mange år.

Værdi, valgmuligheder og funktionalitet
Men på dagens pressemøde påpegede EMIs chef, at tre punkter er afgørende for EMI i salget af musik:

1. Værdi for pengene.
2. Valgmuligheder.
3. Det skal være let at forstå og nemt at bruge.

Derfor har EMI valgt at tilbyde hele deres katalog af sange som "Premium Digital Downloads" fra 1. maj. De nye filer kan altså afspille på alle tænkelige afspillere, og på lige så mange forskellige, som man ønsker. Samtidig er lydkvaliteten øget fra 128 kb/s til 256 kb/s.

Apple er den første partner, der sælger de nye filer, og prisen på en musikfil i den nye kvalitet bliver 1,29 Euro (10 kr.) mod den gamle pris på 1 Euro (8 kr.). Men vælger man at købe et helt album i den nye kvalitet forbliver prisen 80 danske kroner.

Derved giver EMI og Apple maksimal valgfrihed for forbrugerne. Og de filer man allerede har købt gennem iTunes kan endda opdateres til den nye type, ved at betale prisforskellen. EMI og Apple tager dermed for alvor hul på fremtiden, hvor de fleste eksperter allerede har spået DRM-systemets død.

Apples Steve Jobs skrev da også i februar et åbent brev om behovet for at afskaffe DRM. Det faldt efter, at Apple var genstand for massiv kritik i Europa, hvor både EU og nationale forbrugerorganisationer lagde pres på Apple for at fjerne den forbrugerkrænkende kopibeskyttelse.

Brevet blev derfor af mange tolket som værende politisk spin uden større mulighed for at blive realiseret. Men det skulle vise sig, at Steve Jobs var i stand til at bakke hensigterne op, og partnerskabet med EMI er på mange måder ganske revolutionerende.

For det første må det forventes, at de tre andre store selskaber i branchen inden længe følger trop. Ifølge Steve Jobs er Apple allerede i forhandlinger med Sony-BMG, Warner og Universal, og Jobs forventer at mindst halvdelen af iTunes’ katalog på 5 mio. sange er DRM-fri inden årets udgang.

Samtidig fortalte EMI-chef Nicoli, at den bedste måde at bekæmpe ulovlig fildeling er ved at tilbyde en lovlig løsning, der er nem at gå til og giver den bedst mulige oplevelse. Derfor vælger EMI at stole på forbrugerne, i stedet for at kriminalisere dem.

Fucking Brilliant
I øjeblikket står salg af musik kun for ca. 10 % af det samlede salg på verdensplan, mens cd’en stadig dækker de resterende 90 % . Der er næppe tvivl om at den fordeling i fremtiden vil ændre sig dramatisk, især nu, hvor der for alvor bliver åbnet for sluserne.

Inden pressemødet benyttede EMI lejligheden til at reklamere lidt for deres kunstnere, ved at lade The Good, The Bad And The Queen spille "Herculean" og "Green Fields" live. Det generede vist ikke nogen. Allerede nu kan man købe The Good, The Bad And The Queens nye single DRM-fri fra bandetes hjemmeside

Eric Nicoli fortalte, at da han overbragte Damon Albarn nyheden om afskaffelsen af DRM, var stjernens svar, kort og kontant: "Fucking Brilliant".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA