Artikel

40-års fødselaren Musikhuset Aarhus melder klar til fejring

Midt i Aarhus findes et af landets smukkeste spillesteder, Musikhuset Aarhus. I år kan spillestedet fejre sin 40-års fødselsdag med en helt særlig endagsfestival.

– Vi har øvet os i fire årtier på at skabe forrygende liveoplevelser, og vi er nu oppe på at præsentere mere end 1200 koncerter og arrangementer hvert eneste år. Det er en kæmpe fornøjelse at have besøg af næsten en million gæster om året, som kommer for at opleve alt fra de største verdensstjerner til de mest talentfulde stjernefrø, lyder det fra Jan Christensen, som er direktør i Musikhuset Aarhus.

Den runde fødselsdag bliver i år fejret med en særlig endagsfestival, som hedder Life is Live Festival. Festivalen løber af stablen den 27. august fra klokken 15:00, og her har Musikhuset håndplukket nogle af de allermest spændende, nysgerrige og musikalsk interessante kunstnere.

– Mange af dem har vi motiveret til at indgå nye, anderledes konstellationer, så publikum får et ekstra og spændende twist, når de møder musikken og kunstnerne live på scenen, forklarer Jan Christensen.

De 12 hovednavne på dagen er blandt andre Blaue Blume, Ane Brun, Efterklang med Sønderjysk Pigekor, Carl Emil Petersen, Pernille Rosendahl & Mina Okabe, Velvet Volume og The William Blakes. Men derudover vil der også være mulighed for at opleve spirende talenter på Musikhusets mindre scener og udendørskoncerter på scenen i spejlbassinet foran Musikhuset. Det bliver altså en dag, som for alvor kommer til at stå i musikkens tegn, hvor Musikhuset viser sig fra sin allerbedste side.

Som spillested rummer Musikhuset intet mindre end syv sale og 10 scener, der er designet til forskellige genrer, og som ofte er i spil på samme tid. Jan Christensen forklarer, at salene er optimeret både teknisk og akustisk, så man altid får den fede koncertoplevelse.

– Samtidig kan man opleve at møde både sin mor og sine unger i Foyeren på samme aften, når vi alle har været inde for at se forskellige koncerter. Det er helt unikt, lyder det fra Jan Christensen.

Hvis han skal skue tilbage gennem de sidste 40 år og pege på de mest mindeværdige oplevelser, er det svært, for en hurtig hovedregning fortæller, at der har været over 20 millioner gæster og 150.000 kunstnere, som har besøgt Musikhuset i tidens løb.

– Når vi spørger vores gæster, peger mange på koncerten med Leonard Cohen i Musikhusparken i 2008 som det absolutte højdepunkt. Andre nævner Den Jyske Operas monumentale opsætning af Nibelungens Ring i 1987 og Sting i 2006. Mine egne favoritter er nok Mumford & Sons på Amfiscenen mellem Aros og Musikhuset i en smuk aftensol i 2016 eller Anohni i Store Sal under Kulturhovedstaden i 2017. Men Saveus under Spot i 2021 var også en vild oplevelse, hvor energien fra band og publikum var enorm efter et år under Corona, siger Jan Christensen.

Til fødselsdagen vil der også være en stor udstilling i Foyeren med billeder fra kunstnere, som har besøgt huset i de første 40 år. Her er alle velkommen til at komme ned og finde sin egen favorit.

Kigger Jan Christensen mod fremtiden er han ikke i tvivl om, hvad der skal ske for Musikhuset.

– Kernen i Musikhuset er liveoplevelsen. Det var det i 1982, og det er det særdeleshed i 2022. Vi og verden omkring os har udviklet os helt enormt på mange måder, men kernen er den samme. Vores opgave er at skabe de optimale rammer for musikken, hyre de allermest spændende og attraktive kunstnere, sætte dem sammen på kryds og tværs og sørge for, at oplevelsen før, under og efter koncerten er optimal. Det er, hvad vi gør os umage for at opnå hver eneste dag – også i fremtiden, slår Jan Christensen fast.

ANNONCE