Kulturlivet lever af frivillighed. Men hvor lærer man at indgå i den slags forpligtende fællesskaber? I Grindsted vil unge- og kulturhuset UKH med kulturscenen Centralen lære unge at gå til koncert og danne fremtidens skabere og brugere af kultur
Med døgnåbent til øvelokaler, scene, lydstudie og kreativ værksteds-ånd vil ungdomskulturhuset UKH i Grindsted puste til den gnist af kulturel skabertrang, der ulmer i de lokale unge. Vel vidende, at de nok stikker af til Østasien på personlig opdagelsesrejse eller bare til Aarhus for at studere stiller UKH kulturskaberkompetencer til rådighed for dem, der skal få tingene til at spille i fremtidens musikalske kroge og afkroge. Det er både godt for den enkelte og for det nationale kulturfællesskab, siger leder Mathilde Tougaard Hansen.
Centralen går ikke først til musikken, men til publikum og dem, der står bag det hele. Programmet er af den grund både bredt og smalt, festligt og til fordybelse. Men scenens røde tråd er ikke en genre eller en målgruppe. En booking kommer nede fra den frivillige muld, hvor lysten driver værket og ikke omvendt. Sådan lyder planen i hvert fald for det lange løb.
Og Centralen sigter både langt og nationalt, når de unge, motiveret af egne drømme og skabertrang, føres ind i det kulturelle økosystem. Det handler om alt fra at lave lys til scenen til at søge fonde til betaling af honorarer.
– Jeg ser det som, at vi er første led i det her kulturelle økosystem, hvor både de unge, vi har i kommunen som publikummer, og dem, vi får ind, som gerne vil lidt mere og prøve noget af, når de engang tager videre, så allerede har de første værktøjer i rygsækken. Eller idéer om, at der findes fede fællesskaber for at støtte op om musik i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Kolding – wherever, siger Mathilde Tougaard Hansen.
Hun fortæller også, at byen Grindsted har savnet et egentligt spillested. Centralen skal udfylde det tomrum, og paradoksalt er det sket ved at omdanne den gamle varmecentral, som blev til kulturskolen Musikcentralen. Man tog musik ud af navnet for at fylde mere musik, men også anden kulturproduktion derind, og med statsstøtte og penge fra Billund Kommune udvidede man med ny facade, fire musiklokaler, lydstudie og stor foyer.
Under de rammer skal musikken og kulturen være et fælles tredje, som unge kan mødes om. Det er endda gratis at lave events for folk under 25, og man kan gennem workshops få støtte og sparring til sine projekter, fortæller Mathilde Tougaard Hansen, der også gerne vil aflive en myte i byen:
– Folk siger, at der ikke sker noget i Grindsted. Det er en historie, folk har fået ind i deres hoveder, men det passer faktisk ikke. Vores mission er at få ændret den forståelse. Dem, der tror det, de kan bare komme herned og få noget til at ske, siger hun.
Oplev i den kommende tid:
28. april: Elba (billedet)
4. maj: Drengestreger
16. juni: Cindy Chiche + Gunilla