x

Reportage: Diverse kunstnere - High Voltage Rock Awards, High Voltage, København

Reportage: Diverse kunstnere - High Voltage Rock Awards, High Voltage, København

Arkivfoto af I'll Be Damned, billeder fra showet er på vej

Fuldt hus. Bedre anbefaling kunne det vel ikke være med 500+ mennesker i forventningsfulde køer, da award-showet High Voltage Rock Awards var klar til at blive skudt i gang på High Voltage klubben i København. VIP´s og alle vi andre rockelskere, fri bar (uha!), masser af tattoo's, venlige mennesker og ikke mindst kaskader af rock i den hårde ende var aftenens cocktail, der blev rystet forbilledligt – og nu for andet år i træk.

I år blev der uddelt 14 statuetter (i form af beton-lyn!), og blandt de nominerede fandt vi navne som Mike Tramp, Myrkur, Volbeat, I'll Be Damned, Dizzy Mizz Lizzy og mange flere. Det vender vi tilbage til.

Jeg må straks rose arrangementet for, at vi rent faktisk også fik rigtigt, levende musik, hvor de fire live bands tilmed kunne spille sig varme igennem i fire-fem numre, og ikke blot løsrevene numre som pauseklovne, der var gået forkert. Det er ellers standard i andre award shows.

Personligt havde jeg på forhånd hørt gode rygter om det nye sammenrend af gamle guitardrenge i projektet Denner/Shermann alias guitaristerne Michael Denner (King Diamond, Mercyful Fate og meget andet de senere år) samt Hank Shermann (Mercyful Fate med flere)

Men at de i den grad sparkede benene væk under os alle sammen til sidst i showet, kom bag på mig. Altså: En sanglinje som "I was born on the cemetary…" fra Mercyful Fate/King Diamond – og så er vi ligesom placerede, ikke?

Nå, niveauet var mega højt hele vejen igennem, og aftenens største musikalske oplevelse med Denner/Shermann skyggede ikke for I'll Be Damned, Grusom, Red Warszawa og The Vision Albaze, som alle var bands med fremtiden foran sig. Tak for super indspark.

De to bagmænd for festen, manden bag rocksitet SteffenJungersen.dk og musikchefen, klubejer med mere for High Voltage, Martin Jensen, har nu for andet år sat det hele i gang med indignationen som brændstof. Den handler om, at rocken er overset – i hvert fald ved DMA-priserne, hvor der uagtet de DMA-bands egne kvaliteter, så er der altså er flere verdener til forskel mellem denne aftens hårdt pumpede awardvindere og folk som MØ, Christopher, Mads Langer og storsælgende Lukas Graham, der hærger alle de andre shows.

Uden jeg vil begive mig ud i komparative analyser af, hvad der er rock og ikke rock, så er faktum, at ikke meget i den "rigtige" rock var overset i går. Der var virkeligt plads til alle dem, der normalt ikke er en del af det såkaldt pæne selskab, som sladderbladene, den borgerlige og ikke så borgerlige presse har lyst til at fortælle om. Det var en befrielse at være i selskab med alle de udskud i aftes og især deres publikum, hvoraf langt de fleste ikke lever af rock, metal rock og alle dens varianter – men i høj grad lever for det.

Følelserne uden på tøjet

Passionen var ikke til at tage fejl af, og den var livsbekræftende.

Når det i dag nærmest er et skældsord, hvis folk går med følelserne uden på tøjet, så var det her på denne aften på High Voltage et adelstegn. Man viste, når noget var fedt – og levede det ud.

Når der tilmed var en prisfest midt i festen med de gode bands, så gav det nærmest ekstatiske højder. Konferencier Mikkel Neperus, tidligere frontmand i Supercharger, som vandt prisen for årets danske rockudgivelse sidste år, leverede et veloplagt job, der faldt i tråd med feststemningen. Han er i øvrigt også vicevært for "Openhell"-scenen i Biergarten på COPENHELL og har ny musik på vej under navnet Shamebaby.

Når småfejl fra sidste år som mudret lyd ved præsentationerne og for få videoskærme i det bugtede lokale tilmed var smukt rettet op her i år, så var det svært andet end at føle sig super godt tilpas. Det hele levede ikke bare op til sidste års succes – det var endda endnu bedre.

Der er heldigvis i Danmark alt fra sorte Myrkur til de mere klassiske Electric Guitars og op til de mere etablerede Dizzy Mizz Lizzy, D-A-D og Volbeat, der har større succes end nogensinde. Der er masser af superdygtige rockbands i Danmark. De når bare for sjældent ud til den æterbårne opmærksomhed. Her har High Voltage Rock Awards virkelig en funktion, som man kun kan håbe fortsætter mange år frem som de eneste 100 procent rene rockpriser – i år også med en ny videopris. Det hele går tilmed angiveligt rigtigt til med en jury i nogle tilfælde på 100 mennesker (+ en specialjury).

De mange priser fremgår af den lille faktaboks, men skal jeg fremhæve nogle, så er det Dizzy Mizz Lizzy, som viser at der er blevet højt til loftet i branchen. Bandet har numre, også fra Tim Christensen-solopladerne, der er ren pop. Men alt forladt! Priserne til Dizzy Mizz Lizzy er også en anerkendelse af, at rocken lever i sin reneste form – også hos Dizzy Mizz Lizzy.

Og så er der Myrkur – dette kvindelige soloprojekt – som hamrer en tyk pæl gennem myten om den mandsdominerede, forstenede branche. Myrkur er virkelig en nyskabelse.

Endelig vil jeg nævne årets danske classic rock-udgivelse, som gik til Mike Tramp med "Nomad". Han konstaterede selv ved overrækkelsen, at han havde været i gang i 40 år uden at vinde noget som helst. Det var på tide, at denne sympatiske mand og 100 procent rockdreng fik lidt med hjem til kaminhylden.

Det vigtigste ved prisfesten var måske, at den også var et skulderklap til det trofaste, passionerede publikum, som til stadighed holder genren i live. Også derfor SKAL High Voltage Rock Awards være der fremover. Vi ved allerede nu, at der kommer et nyt i 2017, og vi glæder os!

Fakta om priser og bands:

 • Live-bands: Denner/Shermann, I'll Be Damned, Grusom, Red Warszawa og The Vision Ablaze
 • Årets danske rockudgivelse: Grusom "Grusom"
 • Årets danske classic rock-udgivelse: Mike Tramp "Nomad".
 • Årets danske metal udgivelse: Myrkur "M"
 • Årets danske alternative udgivelse: Halshug "Blodets Bånd".
 • Årets danske live-band: Dizzy Mizz Lizzy
 • Årets danske upcoming band: Møl.
 • Årets danske band: Myrkur
 • Årets danske producer: Jacob Hansen.
 • Årets danske spillested: Pumpehuset København.
 • Årets danske radio rock track: Dizzy Mizz Lizzy: I Would If I Could But I Can't.
 • Årets danske rockfoto: Brian Baden
 • Årets danske video: Mindspark Films
 • Ærespris branche: Metalized Magazine.
 • Ærespris band: Dizzy Mizz Lizzy

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA