x

Ed Sheeran sagsøgt for plagiering med krav om 130 millioner

Ed Sheeran sagsøgt for plagiering med krav om 130 millioner

Den engelske sanger og sangskriver Ed Sheeran er blevet sagsøgt for plagiering med krav om 130 millioner kroner i erstatning, skriver The Guardian. Det er sangskriverne Martin Harrington og Thomas Leonard, der mener, at Ed Sheerans 2014-hit "Photograph" er et plagiat af deres sang "Amazing", som i 2011 blev udgivet med den engelske sanger Matt Cardle, vinder af britisk X Factor i 2010.
 
Ifølge sagsanlægget er "Photograph" en "tone for tone"-kopi af "Amazing": "Omkvædene i "Amazing" og den plagierende "Photograph" har 39 fælles toner – hvilket betyder, at tonerne er ens i tonehøjde, rytmisk varighed og placering i takten."
 
De to sangskrivere har allieret sig med advokaten Richard Busch. Busch vandt sidste år retssagen om, hvorvidt Robin Thicke, T.I. og Pharrell Williams' megahit "Blurred Lines" fra 2013 var en kopi af Marvin Gayes "Got to Give it Up", og Busch repræsenterede Marvin Gayes familie.

Matt Cardle har udgivet tre album, siden han vandt britisk X Factor i 2010, senest i 2013. Alle tre album er gået top 20 i England. Cardle er ikke selv en del af sagsanlægget.

Den officielle video til "Amazing" har pt. 1 million visninger på YouTube, mens videoen til "Photograph" har 208 millioner visninger.
 
Lyt til et mashup af de to sange nedenfor og vurder selv, om der er tale om et plagiat.
 
 
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA