x

DMA-talsmand: Derfor får Medina årets Ærespris

DMA-talsmand: Derfor får Medina årets Ærespris

Lørdag aften blev Danish Music Awards uddelt i Forum, og showet blev transmitteret direkte på TV2. Aftenens mest prestigefulde pris, Danish Music Awards' Ærespris, blev givet til Medina.

Med sine 33 år er Medina den til dato tredjeyngste modtager af Æresprisen. Nik & Jay var dog begge kun 30 år, da de modtog prisen i 2011. Prisen bliver ellers som regel givet til kunstnere med flere årtiers karriere bag sig, eksempelvis Gasolin', Gnags, C.V. Jørgensen, D-A-D og sidste år Tim Christensen. Uddelingen af prisen til sangerinden, der albumdebuterede i 2007 og brød igennem i 2009 med singlen "Kun for mig" og albummet "Velkommen til Medina", er blevet flittigt debatteret i medierne og på de sociale medier. Mange mener, Medina er for ung til at modtage prisen, og at den skulle være gået til mere erfarne navne som Lars H.U.G., Savage Rose eller Sort Sol. På GAFFA.dk svarer 87 procent i en afstemning "nej" på spørgsmålet "Er Medina erfaren nok til at få DMA's Ærespris?"

Vi har spurgt DMA’s talsmand Lasse Lindholm, kommunikationschef for den danske afdeling af pladeselskabernes internationale brancheorganisation IFPI om, hvorfor prisen er gået til Medina.

– DMA’s Ærespris er ikke en pris, man får, når man står med det ene ben i graven. Det er en pris, man får, hvis man har skabt et varigt aftryk på dansk musik, og det må man i den grad sige, at Medina har. Ligesom Nik & Jay havde, da de fik prisen for fem år siden.

Skal navne som Lars H.U.G., Savage Rose og Sort Sol nu glemme alle forhåbninger om at få DMA’s Ærespris?

– Nej, Æresprisen er noget, vi tager år for år. Sidste år var det en lidt mere erfaren kunstner som Tim Christensen, der fik prisen, året før var det D-A-D, og det kan sagtens blive et ældre navn igen.

Hvem bestemmer, hvem der skal have IFPI’s Ærespris?

– Det er et udvalg af personer fra den danske musikbranche, hvor nogle også er medlemmer af den store DMA-jury (se medlemmerne her, nederst i artiklen), der også vælger de øvrige prismodtagere bortset fra publikumsprisen.

Kan man få at vide, hvem der sidder i dette udvalg?

– Vi har ikke tradition for at offentliggøre navne på medlemmer af udvalget. Til gengæld har jeg som formand for Akademiet æren af at lægge ansigt og stemme til begrundelsen.

Der er nogle, der på Facebook har skrevet, at det er blevet et ungt vindernavn af hensyn til TV2, som gerne vil have fat i de unge seere, er det rigtigt?

– Det har intet på sig. TV2 har ingen indflydelse på hverken nominerede eller vindere ud over de nominerede til publikumsprisen.

Generelt var det nogle unge modtagere af årets DMA-priser. Bortset fra Medina, der har udgivet seks album, havde ingen udgivet mere end fire album, nemlig Justin Bieber, og af de danske vindere havde ingen udgivet mere end tre album, nemlig Ukendt Kunstner. Hvorfor er vinderne så unge?

– Det er jo tit nye navne, der bringer noget nyt og friskt til musikken som vinder til DMA. Sådan har tendensen været i mange år. I øjeblikket ser vi, at folk kan blive store meget hurtigt via streaming af et par sange, hvor andre typer af artister for få år siden måske skulle bruge tre-fire album for at opnå samme opmærksomhed.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA