x

Syv nye navne til Tønder Festival

Syv nye navne til Tønder Festival

Seks spændende internationale navne og en dansk veteran er føjet til programmet på Tønder Festival 2018, der finder sted den 23. til 26. august 2018.

En af de nyligt offentliggjorte kunstnere til næste års sønderjyske folk-fest er det brandvarme amerikanske navn Tyler Childers. Fra USA kommer desuden to duoer med amerikansk rootsmusik på programmet, nemlig The Brother Brothers fra Brooklyn og Caamp fra Ohio. Fra Canada kommer de sprælske Gordie MacKeeman and His Rhythm Boys samt den irsk-fødte sangskriver Irish Mythen. Britiske Sam Kelly & The Lost Boys gæstede festivalen i 2017 og er tilbage igen næste år, og så er der en dansk stjerne på programmet, nemlig Anne Linnet.

Anne Linnet (DK)

I 2018 kan Anne Linnets populære album Jeg er jo lige her fejre 30 års jubilæum. Albummet, der rummer store hits som ”Tusind stykker”, ”Forårsdag” og ”Tabt mit hjerte”, er et hovedværk fra Anne Linnet og har solgt i cirka 400.000 eksemplarer. Derfor bliver pladen udgangspunkt for en stribe koncerter med Anne Linnet og band, hvor hun blandt andet gæster Tønder festival. Anne Linnet (født 1953) har været med i toppen af den danske musikscene i mange årtier. Hun var med i gruppen Tears og i kvindebandet Shit & Chanel i 70’erne og dannede senere Anne Linnet Band og Marquis de Sade i 80’erne. Først og fremmest står Anne Linnet som en af landets fremmeste sangskrivere og komponister. Omkring 20 soloalbum er det blevet til, og blandt andre Barndommens Gade (1986) med Tove Ditlevsen-tekster, Jeg er jo lige her (1988) og Min sang (1989) med tekster af Johannes Møllehave står som væsentlige milepæle i hendes karriere.

Få en forsmag på Tønder Festivals sommerstemning med sangen ”Forårsdag”:

LÆS OGSÅ: Anne Linnet – Hele historien del 1 af 2 

Tyler Childers (USA)

På sit nyeste album Purgatory fra 2017 har sangskriver og guitarist Tyler Childers været på jagt efter ”den der rå og upolerede bjerglyd”, som han beskrev det ifølge en pressemeddelelse. Sangeren med den gode historiefortælling, solide sangskrivning, skarpe guitarspil og behagelige sangstemme har dybe rødder i bluegrass, folkemusik og southern rock. Som kun 19-årig udgav han sit første album Bottles and Bibles i 2011, men det store ryk er først kommet i år med den nye plade, som desværre først udkommer i Europa den 5. januar 2018. Derfor er han et brandvarmt navn på Tønder Festival næste år. Albummet er indspillet med Sturgill Simpson som producer og med Johnny Cash’ tekniker David Ferguson bag knapperne. Tønder Festival bliver Childers eneste koncert i Danmark i sommeren 2018.

 

Irish Mythen (CAN)

Datoen for den første gang, Irish Mythen satte benene på canadisk jord, er tatoveret på hendes arm. Oprindeligt er den signifikative sangerinde og guitarist nemlig fra Irland, men i snart ti år har Canada været hendes base. Med en stemme, der bevæger sig fra silkeblød til rusten og rå i kanten, og bakkes op af hendes rustikke og rytmiske guitarspil, har hun skabt et stærkt fundament for mange turnéer i både USA, Australien, Europa og Mellemøsten, hvor Irish Mythen blandt andet har delt scene med store navne som Rod Stewart, Gordon Lightfoot og Lucinda Williams. Hendes seneste album, det selvbetitlede Irish Mythen, udkom i 2014. Pladen veksler mellem kraftfulde country/folk-sange og smukke ballader. Tønder Festival er hendes eneste danske festivalkoncert i Danmark i sommeren 2018.

 

Caamp (USA)

To mænd. En karakteristisk sangstemme. En guitar og en banjo. Det er konstellationen, når amerikanske Caamp indtager scenen på Tønder Festival næste sommer. I 2016 røg sangen ”Ohio” ind som nummer fire på US Spotify’s Viral Chart, og det selvbetitlede debutalbum fra 2016 opnåede 2,5 millioner streams. Caamp består af Taylor Meier på guitar og vokal samt Evan Westfall på banjo. Måske er det Taylor Meiers' mørke, hæse stemme, der har ført til bandets succes. Meiers er nemlig ofte blevet sammenlignet med Ray LaMontagne, og sammen med Evan Westfalls banjo udgør det i høj grad den karakteristiske rå, kraftfulde og indie-folkede lyd, der har givet stødet til Caamps berømmelse. I 2017 har duoen udgivet to singler, og missionen er klar: De vil spille deres sange for folk, der gider høre på dem, rejse verden rundt og optræde på massevis af spillesteder. Koncerten på Tønder Festival er duoens eneste danske festivalkoncert i Danmark i sommeren 2018.

Hør ”Ohio” her:

Giv også duoens to dugfriske singler et lyt:

 

The Brother Brothers (USA)

Bandnavnet understreger søskendeforholdet mellem Adam og David Moss fra Brooklyn, der er “brødre brødre” i dén forstand, at de faktisk er tvillinger og ligner hinanden til forveksling. Det betyder også, at duoen kan imponere med velklingende vokalharmonier og imponerende samspil på en bund af traditionel amerikansk rootsmusik. Deres lyd har elementer af folkemusik fra Appalacherne og bluegrass, og de to brødre tilfører musikken en ofte mørk og melankolsk tone med Adam på violin og vokal og David på cello, guitar og vokal. I januar 2017 udgav The Brother Brothers ep’en Tugboats, som bliver fulgt op af et fuldlængde-album i 2018. De har udgivet flere soloalbum og spiller med blandt andre Ana Egge, Satellite Ballet og The Human Hands. Tønder Festival er brødrenes eneste danske festivalkoncert i Danmark i sommeren 2018.

 

Gordie MacKeeman And His Rhythm Boys (CAN)

"Le, dans og syng" lyder den livsbekræftende opfordring fra Gordie MacKeeman And His Rhythm Boys på bandets tredje album”Laugh, Dance & Sing” (2015). Det er også en meget passende beskrivelse af, hvad bandet har gang i. Gordie MacKeeman er en mesterlig fiddler og showman. Han går også under navnet ”Crazy legs” på grund af sine evner som sprælsk stepdanser, der fungerer som et alternativt percussion-element i gruppens udtryk. Gordie MacKeeman And His Rhythm Boys er et højeksplosivt band, der leverer både traditionelle og egne sange og kompositioner. Stilmæssigt henter de inspiration i blandt andet canadisk og skotsk traditionsmusik, bluegrass og western swing, og lydbilledet er fyldt ud med violin, banjo, guitar, kontrabas, perkussion/stepdans og masser af vokal. Bandet har høstet en imponerende samling priser i hjemlandet og har begejstret på festivaler som Glastonbury, Celtic Connections, Orkney Folk Festival og Ottawa Folk Festival. Og nu Tønder Festival, der er bandets eneste danske festivalkoncert i sommeren 2018.

 

Sam Kelly & The Lost Boys (UK)

Også i 2017 kunne Tønder Festivals publikum opleve, hvordan der i øjeblikket er fuld fart over Sam Kelly & The Lost Boys. De er heldigvis tilbage i Tønder i 2018, hvor du kan opleve en Sam Kelly, der er udråbt til et af de store nye navne på den britiske folkscene. Han har en stemme, der kan fange publikum i et jerngreb, hvad enten han synger sine egne sange eller fortolker velkendte irske folkesange. Han gør det med en frisk energi, der leder tankerne hen på indiefolk-navne som Mumford & Sons og The Lumineers. Sammen med bandet The Lost Boys er han et godt bud på et ”must see” på Tønder Festival 2018. I efteråret 2017 udgav bandet albummet Pretty Peggy, som har fået flotte anmeldelser. 

     

Kunstnere 2018 – indtil videre:

Oysterband (UK), David Ramirez (USA), Melissa Horn (SE), The Secret Sisters (USA), William Crighton (AU), Skerryvore (SCO), Michael Falch og Dét Band (DK), Cóig (CAN), 3Hattrio (USA),  The Bros. Landreth (CAN),  Joey Landreth (CAN), Sharon Shannon (IRL), Vishtén (CAN), Annika Aakjær (DK), Ímar (SCO/IRL), Michael McGoldrick, John McCusker & John Doyle (SCO/IRL/UK), The Chair (SCO), Luke Winslow-King (USA), Darlingside (USA), Anne Linnet (DK), Sam Kelly & The Lost Boys (UK), Caamp (USA), The Brother Brothers (USA), Tyler Childers (USA), Irish Mythen (CAN), Gordie MacKeeman and His Rhythm Boys (CAN).


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA